Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_90a486a9dcb1c7f708d78d8d1a9d73f3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ravintola­rajoitukset laajenevat eri puolilla maata – neljällä uudella alueella rajoitukset voimaan keskiviikkona – Uutisalue

Ravintola­rajoitukset laajenevat eri puolilla maata – neljällä uudella alueella rajoitukset voimaan keskiviikkona

Koronatoimet kiristyvät eri puolilla maata, kun ravintolarajoituksia otetaan käyttöön useilla alueilla epidemiatilanteen pahentuessa. Rajoituksia voi kuitenkin edelleen kiertää koronapassin avulla.

Hallitus päätti ylimääräisessä istunnossa maanantaina rajoituksien käyttöönotosta Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Länsi-Pohjassa ja Kanta-Hämeessä. Alueet ovat määrittäneet olevansa uuden hybridistrategian kriteeristön mukaisia leviämisalueita, joiden epidemiatilanne vaatii hillintää.

Samalla jatketaan nykyisiä rajoituksia kahdeksassa eri maakunnassa. Ravintolarajoitukset ovat olleet voimassa Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pohjanmaan sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa. Rajoitukset ovat vaikuttaneet liikkeiden öiseen aukioloon ja asiakasmääriin, ja ne ovat pysymässä ennallaan.

Rajoituksia on voinut välttää vaatimalla asiakkailta koronapassin käyttöä. Koronapassi kertoo käyttäjänsä rokotus-, testi- tai sairastustilanteesta koronaviruksen osalta.

Tuoreiden linjausten myötä vain Keski-Suomen, Savon, Karjalan, Kainuun ja Lapin sairaanhoitopiirit jäävät rajoitusten ulkopuolelle.

Rajoitusten sisältö ennallaan

Päätös rajoituksista oli odotettu, sillä aiemmin säädetyt linjaukset olivat vanhentumassa maanantaina.

Rajoitukset jatkuvat katkotta niillä alueilla, joilla ne ovat aiemmin olleet käytössä. Uusilla rajoitusten piiriin tulevilla neljällä alueella aukioloaikoja ja asiakasmääriä koskevat muutokset tulevat voimaan keskiviikkona.

Hallitus jatkoi ravintoloiden väliaikaisia rajoituksia koskevan asetuksen voimassaoloa vuoden loppuun.

Mikäli rajoitusalueella toimiva ravintola ei käytä koronapassia, sen on lopetettava anniskelu puoliltaöin ja suljettava ovensa kello yhteen mennessä. Lisäksi ruokaravintoloissa neljännes ja anniskeluravintoloissa puolet asiakaspaikoista on pitänyt olla poissa käytöstä.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa ilmoitti pian päätöksen tultua julkisuuteen, että se kantelee siitä oikeuskanslerille. Aiemmistakin rajoituspäätöksistä useampaan kertaan oikeuskanslerille kannellut etujärjestö katsoo, että hallituksen päätös ei ollut välttämätön ja oikeasuhtainen.

Uusi hybridistrategia voimaan

Maanantaina voimaan tulleessa hallituksen päivitetyssä hybridistrategiassa on luovuttu alueiden jaottelusta perustason, kiihtymisvaiheen ja leviämisvaiheen kesken. Päivitys strategiaan tehtiin, kun Suomessa saavutettiin 12 vuotta täyttäneiden 80 prosentin rokotuskattavuus.

Epidemian vaiheiden sijaan käytössä ovat nykyiseen tautitilanteeseen paremmin soveltuvat kriteerit. Niitä sovelletaan pahimmilla epidemia-alueilla, joita kutsutaan jatkossa leviämisalueiksi.

Leviämisalueilla voi olla esimerkiksi alhainen rokotuskattavuus, tietyt rajat ylittävä tartuntamäärä tai kuormittunut terveydenhuolto.

Voimaantulevat rajoitukset koskevat alueita, jotka ovat ilmoittaneet olevansa leviämisalueita. Alueiden piti viikonlopun aikana ilmoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) omasta epidemiatilanteestaan.

Source Link is.fi