Banner Before Header

Ravintolassa voi taas pian istua pidempään ja tapahtumia järjestää täysille saleille – Toivottavasti rajoitusten purku jää korona-ajan viimeiseksi, sanoo ylitarkastaja

Ravintoloiden aukiolorajoitukset kevenevät maanantaista alkaen koko maassa ja myös kokoontumisrajoitukset helpottuvat monilla alueilla lähipäivien aikana. Tilanne kuitenkin vaihtelee kokoontumisrajoitusten osalta alueittain.

Ravintolat ja baarit saavat maanantaista alkaen pitää ovensa auki keskiyöhön saakka ja anniskella alkoholia kello 23 saakka. Vielä sunnuntaina baarien pitää sulkea ovensa kello 18 ja ruokaravintoloiden kello 21.

Baarien pitää silti maanantaistakin eteenpäin rajoittaa asiakasmääränsä puoleen ja ruokaravintoloiden 75 prosenttiin normaalista. Asiakasmäärän rajoitukset eivät koske Ahvenanmaata.

Hallitus päätti ravintolarajoitusten keventämisestä perjantaina.

Uudet ravintolarajoitukset ovat voimassa helmikuun loppuun saakka. Tavoitteena on, että maaliskuun alusta kaikki loputkin ravintolarajoitukset puretaan ja ravintolat voivat olla auki taas normaalisti.

Tanssi ja laulu ovat taas sallittujen asioiden listalla. Pataässässä lokakuussa Anni Swahn ja Ilkka Rautavirta eläytyivät Queenin kappaleeseen Bohemian Rhapsody. Kuva: Silja Viitala / Yle

Myös kokoontumisrajoituksiin helpotuksia

Kokoontumisrajoituksiin on tulossa maanantaina isoja muutoksia etenkin Uudellamaalla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti perjantaina, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevat kokoontumisrajoitukset kumotaan kokonaan maanantaina.

– Olemme hyvin iloisia siitä, että pystyimme poistamaan kokoontumisrajoitukset kokonaan. Toivottavasti tämä rajoitusten purkaminen jää korona-ajan viimeiseksi, sanoo ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Käytännössä kulttuuritapahtumien, juhlatilaisuuksien ja elokuvanäytösten järjestäjät voivat myydä salit täyteen väkeä. Sitä eivät rajoita esimerkiksi istumapaikka- tai asiakasmäärärajoitukset, koska niitä ei enää ole.

Rajoituksiakin silti on.

– Tapahtumien järjestäjien tulee kuitenkin edelleen pitää huolta siitä, että lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä voidaan ehkäistä, Mölsä huomauttaa.

Koko Etelä-Suomen alueella on nimittäin edelleen voimassa tartuntatautilain 58 d §:n mukainen määräys, joka edellyttää tiloista vastaavalta toimijalta terveysturvallisuustoimia laajasti erilaisissa asiakas- ja osallistujatiloissa, kuten kaupoissa, kirjastoissa ja museoissa. Määräys koskee myös yleisötilaisuuksia.

Osalla alueista penkkirivien täyttöä ei maanantaista alkaen rajoiteta enää lainkaan. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Rajoitusten purkaminen aloitettiin jo alkuviikosta.

Myös Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen kokoontumisrajoituksia kevennetään niin, että yli 50 henkilön sisätiloissa järjestettäviin yleisötilaisuuksiin voi ottaa enintään puolet tilan enimmäishenkilömäärästä. Ulkotilaisuuksien osallistujamäärää ei rajoiteta.

Vastaava kevennys on tullut voimaan Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella jo lauantaina 12.2.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen kokoontumisrajoituksiin ei tehty tässä yhteydessä muutoksia.

Jo aiemmin voimaan tulleen päätöksen mukaan sisätiloissa voi järjestää yli 50 henkilön tilaisuuksia, jos yleisöllä on määritellyt istumapaikat ja tilaisuuteen voi ottaa yleisöä enintään puolet enimmäisosallistujamäärästä kyseisessä tilassa.

Etelä-Karjalasta kokoontumisrajoitukset purettiin jo viime viikolla, eli ensimmäisenä Etelä-Suomessa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto toimii Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen ja Uudenmaan alueilla.

Japanilainen Hanako Matsune tanssii Joutsenlammen ensi-illassa valkoisen joutsenen. Ensi-ilta esitettiin rajoitusten takia poikkeusjärjestelyin. Kuva: Roosa Oksaharju

Kokoontumisrajoitusten purkaminen jatkuu muuallakin

Lounais-Suomen aluehallintovirasto, joka toimii Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakuntien alueilla päättää puolestaan rajoitusten purkamisesta maanantaina.

– Meillä koronatilanne on menossa parempaan suuntaa. Aion huomenna (maanantaina) keskustella ylijohtajan kanssa ja esittää, että aiempi rajoitusmääräys puretaan joko välittömästi tai voimassaolon päättyessä tiistaina 15.2., sanoo johtaja Heikki Mäki Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

Alueella on ollut yleisötilaisuuksia sisätiloissa koskeva rajoitus. Sen mukaan tilaisuuteen on voinut osallistua korkeintaan 50 prosenttia suurimmasta osallistujamäärästä, joka tilaan on sallittua ottaa.

Myös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta päätös mahdollisista muutoksista vielä puuttuu, mutta virasto on kertonut olevansa valmis keventämään rajoituksia nopeallakin aikataululla.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto toimii Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien alueilla.

Alueilla rajoituksia on nyt vaihtelevasti. Pohjanmaalla kokoontumisrajoituksia ei enää ole.

Sen sijaan Etelä-Pohjanmaalla on voimassa sisätilojen kokoontumisrajoitus, jonka mukaan tapahtumiin, joissa kaikilla on istumapaikka voidaan ottaa 50 prosenttia paikoista täyteen. Ulkotapahtumissa rajoitusta ei ole.

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella (pl. Reisjärvi) voidaan puolestaan sisätiloissa järjestää sellaisia yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joissa kaikille osallistujille on osoitettu istumapaikat ja käytössä on enintään 75 prosenttia käytettävissä olevien istumapaikkojen määrästä.

Kokoontumisrajoitusten purkamistahti riippuu alueen koronatilanteen kehittymisestä. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Itä-Suomessa ratkaisuja loppuviikosta

Myös Itä-Suomen aluehallintovirasto arvioi koronarajoitusten tarvetta uudelleen lähipäivinä.

Aluehallintovirasto on pyytänyt Itä-Suomen alueen sairaanhoitopiirejä eli Etelä-Savoa, Itä-Savoa, Pohjois-Karjalaa ja Pohjois-Savoa toimittamaan lausunnot rajoitusten välttämättömyydestä tiistaihin 15.2. mennessä. Mahdollisia päätöksiä virasto lupailee viimeistään torstaiksi.

Itä-Suomen alueella yleisötilaisuuksissa ei esimerkiksi ole asiakasrajoituksia, jos kaikille osallistujille on osoitettu nimikoitu tai numeroitu istumapaikka.

Lapin aluehallintovirasto sekä Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, joka toimii Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien alueella, purkivat yleisötilaisuuksien järjestämisen rajoituksia jo aiemmin.

Osallistujamääriä ei siis ole mitenkään rajattu, mutta tartuntariskin ehkäisystä pitää tilaisuuksissa huolehtia.

Lue myös:

Source Link yle.fi