Banner Before Header

Remi Lindholmin someavautuminen hämmensi SM-kisojen jälkeen – päävalmentaja avaa, miksi suomalaiskomeettaa ei ole vielä valittu olympialaisiin

Hiihtäjä Remi Lindholm sai tiedon, ettei ole ensi viikon alussa Pekingin olympialaisiin valittavien urheilijoiden joukossa. Lindholm lähtee muun joukkueen mukana Seiser Almiin korkeanpaikan valmistavalle leirille, mutta joutuu odottamaan valintaa ja katsomaan, miten muut hiihtävät Planican maailmancupissa.

Tästä harmistuneena Lindholm twiittasi: Magnar Dalen takaisin. Maajoukkueen entinen valmentaja oli tunnettu siitä, että vain tuloksilla oli väliä, kun valintoja tehtiin.

– Italiassa en tiedä, valmistaudunko Kiinaan vai kotimatkaan.

Ymmärrettävää on, että valmennusjohto hiihdättää kaikki mahdolliset potentiaaliset urheilijat viimeiseen mahdolliseen hetkeen asti. Ongelmalliseksi vertailun tässä vaiheessa kuitenkin tekee se, että Planican maailmancupissa ei ole enää olympiakisojen läheisyyden ja koronatilanteen takia lähellekään kaikkia maailman parhaita mukana, jos oikein ketään. Lisäksi Planicassa kisataan lähellä merenpinnan tasoa.

Lindholmin suoritus etenkin korkealla, väliaikalähdöllä hiihdetyssä Davosin maailmancupin vapaan kisassa on vakuuttava, sillä siellä hän hiihti sijan 21. Myös Rukalla hiihdetty 26. sija perinteisen väliaikalähtökisassa on nuorelta urheilijalta hyvä suoritus. Jos tuloksista katsoo jokaiselta maalta vain 4 parhaan urheilijoiden tuloksia, on Lindholm etenkin Davosissa lähellä sijaa 16.

Lindholmin mukaan, jos joku urheilija hiihtää Planicassa häntä paremmin (maailmancupissa normaalimatkoilla sijat 20, 21, 21 ja 26), voi valinta osua toiseen hiihtäjään. Lindholmin turhautuminen koskee erityisesti sitä, ettei päätöstä hänen suhteensa haluttu tehdä ajoissa.

– Ihmetyttää, että miten yhden kisan perusteella voitaisiin valita miehiä Pekingiin viikko ennen kisoja.

Pasanen: Lindholm antanut kovat näytöt

Maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen kertoo Yle Urheilulle, ettei Lindholm ole täyttänyt näyttökriteereitä, eikä häntä siksi valita vielä ensi viikolla Pekingin olympialaisiin.

– Tietysti Remillä on ollut todella hyviä suorituksia tähän mennessä, hän on nostanut tasoaan todella paljon ja antanut tosi kovat näytöt. Mutta koska hän ei ole vielä ihan kriteerien vaatimustasoa, niin valinta ei ole vielä varma, puhelimitse tavoitettu Pasanen sanoi.

– Meillä on vielä hiihtäjiä, joilta puuttuu näyttöjä ja yksi kisa, jossa on mahdollisuus antaa näyttöjä, on vielä jäljellä.

Suomella on maastohiihtoon miehille kuusi paikkaa ja naisille seitsemän paikkaa. Olympiakomitean kriteerien mukaan olympialaisiin voidaan valita urheilija, jolla katsotaan kansainvälisten näyttöjen perusteella olevan realistinen mahdollisuus sijoittua 16 parhaan joukkoon.

Huippu-urheiluyksikkö voi valita joukkueeseen myös nousujohteisessa kehitysvaiheessa olevia urheilijoita, joiden uskotaan tulevan tulevaisuuden arvokisamenestyjiä.

Se, että Planican maailmancupiin ei välttämättä osallistu maailman parhaita, vaikuttaa Pasasen mukaan myös tulosodotuksiin.

– Siellä pitää lyödä todella kovia tuloksia pöytään, että sieltä vielä joku nousee koneeseen.

Katri Lylynperän mukaan maajoukkueen valmennus halusi hänen hiihtävän SM-kisoissa sprintin. Hän olisi itse halunnut hiihtää normaalimatkan. Kuva: Lehtikuva

Viimeisten paikkojen täyttäminen vaikeaa

Katri Lylynperä kertoi Imatran SM-kisojen sprintin voittonsa jälkeen olleensa koko viikon vihainen, koska oli saanut valmennusportaalta viestiä, jonka mukaan hänen pitäisi osallistua sprinttikisaan.

– Alun perin minun ei pitänyt hiihtää tätä sprinttiä ollenkaan. Halusin valmistautua olympialaisten pariviestiin distanssin kautta, mutta valmennusportaalta tuli viestiä, että tämä kilpailu voikin olla minun olympialaisten kannalta merkityksellinen. Piti sitten satsata tämän päivän kilpailuun, Lylynperä kertoi Yle Urheilulle.

– Aika vihainen olen ollut tämän viikon. Koko tämän päivän olen yrittänyt sitä vihaa kerätä ja purkaa ladulla positiivisella tavalla. Nyt varmaan on aika päästää siitä irti.

Pasanen ei ollut kuullut Lylynperän purkausta eikä ollut nähnyt myöskään LIndholmin someavautumista, joten hän ei halunnut kommentoida niitä.

Pasasen mukaan sekä Lylynperällä että Jasmin Kähärällä on vielä mahdollisuus päästä olympialaisiin ja molemmat ovat antaneet aika tasaiset näytöt. Viimeisten paikkojen täyttäminen on aina vaikeaa ja se turhauttaa myös urheilijoita. Pasanen ymmärtää tämän, sillä Suomesta löytyy monta urheilijaa, jotka voitaisiin valita joukkueeseen.

– Kaikilla on todella kova halu päästä olympialaisiin ja se on kaikilla varmasti päätavoite ja uran kohokohta. Meidän pitää yrittää löytää sellaiset ratkaisut, että mahdollisimman hyvin kaikki pystyvät antamaan näyttöjä ja pystymme mahdollisimman tasapuolisesti valitsemaan urheilijat, Pasanen sanoi.

– Mutta kun lyö riittävän kovat näytöt pöytään jo etukäteen, niin silloin ei tarvitse miettiä näitä viimeisiä paikkoja.

Lue myös:

Source Link yle.fi