Banner Before Header

Republikaaniedustaja julkaisi murha­videon Bidenista – edustajain­huone seisotti kuulemaan rangaistuksen

Arizonalainen kongressiedustaja Paul Gosar menetti keskiviikkona Yhdysvaltain edustajainhuoneen valiokuntapaikkansa ja joutui lainsäädäntöelimen poikkeuksellisen kurinpitotoimen kohteeksi toiminnastaan.

Gosar joutui kuuntelemaan moitteet tempustaan seisten edustajainhuoneen istunnossa.

Rangaistuksen syynä oli Gosarin Twitterissä julkaisema animaatiovideo, jolla hän näytti hyökkäävän demokraattien kongressiedustajan Alexandria Ocasio-Cortezin ja presidentti Joe Bidenin kimppuun miekalla aseistautuneena.

Kyseessä oli tohtoroitu japanilainen animaatio, jossa kamppailevien henkilöiden kasvojen tilalle oli istutettu Gosarin ja hänen ”uhriensa” naamat, ja Gosarin hahmo löi miekalla Ocasio-Cortezia kaulaan. Taustana olivat Meksikon rajan siirtolaiskriisin tapahtumat.

Twitter merkitsi videotwiitin varoituksella, ja Gosar poisti sen kohun myötä. Hän kiisti videon väkivaltaisuuden ja selitti sen olleen vain symbolista taistelua ”laillisen ja laittoman politiikan” välillä.

Gosar kieltäytyi tiistaina vastaamasta kysymyksiin kongressin käytävällä.

Gosarin republikaanipuolueen johto ei ole yksiselitteisesti tuominnut tämän toimintaa eikä ryhtynyt kurinpitotoimiin Gosaria vastaan, jolloin demokraattien hallitsema edustajainhuone otti rangaistusmenettelyn yksipuolisesti käyttöön.

Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi twiittasi, että uhkailuja kongressin jäseniä ja presidenttiä kohtaan ei voida suvaita.

Aiemmin tänä vuonna valiokuntapaikkansa menetti myös republikaanien kohuedustaja Marjorie Taylor-Greene aiemmista lausunnoistaan.

Lue lisää: Kollegat rankaisivat QAnonia tukenutta kongressi­edustajaa – menettää komitea­paikkansa

Gosarin kurinpitomenettely meni pitemmälle, sillä häntä vastaan äänestettiin päätöslauselmasta, jossa hänen tekonsa tuomittiin ja hänen piti kuunnella päätöslauselman lukeminen seisaaltaan istuntosalissa.

Vastaavaa rangaistusmenettelyä oli edellisen kerran käytetty vuonna 2010.

Gosar kuuluu kongressin republikaanien riveissä valtaansa kasvattaneeseen äärisiipeen, joka aiheuttaa toistuvasti kohuja tempauksillaan.

Gosar kuuluu myös ex-presidentti Donald Trumpin tukijoihin, joka toistaa Trumpin perusteettomia väitteitä viime vuoden vaalivilpistä. Gosar äänesti kongressissa vaalituloksen hylkäämisen puolesta tammikuussa ja häntä on syytetty Trumpin kannattajien lietsomisesta Capitolin valtauksen alla.

Gosar on aiheuttanut kohua myös esiintymällä valkoisten ylivaltaa ajavan järjestön tilaisuudessa.

Äänet Gosarin rangaistuksesta jakautuivat 223–207 demokraattienemmistöisessä edustajainhuoneessa.

Source Link is.fi