Banner Before Header

Ristomatti Hakola, 30, laski kovalla vauhdilla päin puuta – kertoo nyt avoimesti, miten tapaturma vaikutti häneen: ”Pelotti perhanasti”

Verbaalivalmiudestaan tunnettu Ristomatti Hakola ei kakistele pohtiessaan pitkän kilpailutaukonsa aiheuttamia henkisiä vaikutuksia. Maajoukkuehiihtäjältä murtui kaksi kylkiluuta marraskuun lopussa maailmancupissa Kuusamon Rukalla, kun hän laski kovavauhtisessa laskussa hurjasti päin puuta.

– Kyllä on v*tuttanut! Nimenomaan silloin, kun televisiosta on tullut kisastartteja, Hakola, 30, kertoo nyt.

– Tuloksista olen kyllä ollut perillä, mutta tv-lähetyksiä en ole pystynyt katsomaan, ainoastaan hieman silmäilemään. Muutoin olen selvinnyt ihan ok, hurtilla huumorilla, milläs muullakaan.

Viime talven MM-kisoissa pariviestissä hopeaa saavuttanut Hakola palaa estradille lauantaina Imatran SM-kisojen 15 km:n perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökisassa. Kylkiluiden murtumiset ovat usein viheliäisen pitkäkestoisia, ja ainakin monet niistä kärsineet voivat pitää hänen toipumistaan jopa yllättävän nopeana.

– Nämä kylkimurtumat ovat ilmeisesti aika tapauskohtaisia. Omat paikkani tuntuvat nyt jo ihan hyvälle, mutta kyllä mullakin alku oli tosi vaikea, ”Rise” myöntää.

– Ensimmäisten parin viikon aikana teki älyttömän kipeää esimerkiksi yskäistäessä, samoin kaikissa sellaisissa treenisuorituksissa, joissa hengitystasoni nousi korkealle. Voi sanoa, että ensimmäisten neljän viikon aikana murtumat rajoittivat oleellisesti tekemisiäni.

Rukan maailmancupissa vauhdilla puuhun laskeneelta Hakolalta murtui kaksi kylkiluuta, mutta myös hänen kasvonsa ”komistuivat” uusilla piirteillä.

Suksille Hakola meni ensimmäisen kerran jo noin kaksi viikkoa kaatumisensa jälkeen. Heti, kun ylipäätään kykeni laittamaan sukset jalkoihinsa.

– Ensimmäiset pari viikkoa hiihdin ilman käsiä, ja se oli kyllä raskasta. Ja kun myöhemmin laskin ensimmäisen kerran ihan sellaista pikkumäkeä alas, pelotti perhanasti, Hakola selvittää.

– Ei kuitenkaan auttanut jäädä makaamaan ja valittelemaan epäonnea, koska hiihtoon kuuluu pysyä pystyssä. Sieltä olen nyt tapellut itseni takaisin kisakuntoon, eivätkä laskutkaan enää pelota.

Hakolalla oli vastoinkäymisiä myös harjoituskaudellaan. Nyt aika Pekingin olympialaisten suhteen on jo kortilla.

– Persiilleenhän se oma harjoittelukausikin meni, eli ei tässä ainakaan mitään paineita ole. Kaikki mitä tulee on plussaa, Hakola sanoo.

– Siitä olen kuitenkin vakuuttunut, että potentiaalia multa löytyy yhä Pekingiäkin ajatellen, kunhan vaan saan kaiken osumaan oikeaan aikaan nappiin.

Korvaavia kovia harjoitusvetoja Hakola kertoo tehneensä erityisesti juoksumatolla. Kevyemmät treeninsä hän on tehnyt pääosin ladulla.

– Tällä hetkellä suurimmat haasteet liittyvät ylävartalon käyttöön. Siinä on tullut sen verran taukoa, että kestää varmaan vielä kaksi viikkoa saada tasatyöntörytmi normaalille tasolle, Hakola ruotii.

– Hapenotollisesti kuntoni on aika samanlainen kuin Rukalla puuhun mentäessä, eli ihan hyvä. Loukkaantumiseni myötä olen joutunut antamaan tasoitusta muille, mutta on mahdotonta arvioida, että kuinka paljon. Joskus voi olla vaan hyväksi, että tulee tehtyä eriärsykkeisiä treenejä.

Jos ja kun Jämin Jänteen tykki nähdään Pekingissä, hän hiihtänee ainakin Iivo Niskasen parina perinteisen parisprintissä sekä normiviestin avausosuuden. Suomi on pariviestissä yksi kultasuosikeista.

– Harjoituspäiväni ovat olleet sen verran vähissä, että en ole tehnyt ainuttakaan vapaan hiihtotavan treeniä. Kaikki on siis satsattu perinteiselle, koska jos Hakolalla on Pekingissä jotain annettavaa, niin lähtökohtaisesti eniten normiviestissä ja parisprintissä (hiihdetään perinteisellä), hän perustelee.

Kokenut maajoukkuehiihtäjä on toisin sanoen laittanut kaikki munansa yhteen koriin.

– En halua olla tasaisen paska joka matkalla, vaan hyvä ainakin joillain matkoilla, Imatralla todennäköisesti vain lauantaina kisaava Hakola korostaa.

– Aina pitää yrittää loppuun asti. Jos pitää kaatua, niin kaadutaan sitten ainakin saappaat jalassa. Tai hei, toi ”kaatua” on jo niin huono termi, että keksi joku muu. Ei huvittaisi enää kaatua missään muodossa, mm. 2019 MM-kisojen pariviestissä kellahtanut hiihtäjä summaa naurahtaen.

Viime talvena pariviestissä MM-hopeaa saavuttanut Hakola uskoo potentiaaliinsa Pekingin olympialaisissa.

Source Link is.fi