Banner Before Header

Ristomatti Hakolalle sattui ja tapahtui taas, mutta ylivoimainen SM-kulta ilahdutti asiantuntijaa: ”Huojentava paluu varmasti hänelle itselleenkin”

Vakuuttava Suomen mestaruus Imatran SM-hiihtojen 15 kilometrillä antoi myönteisen viestin Ristomatti Hakolan kunnosta, totesi Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila.

Hakola voitti SM-kullan 36 sekunnin erolla seurakaveriinsa Markus Vuorelaan. Jämin Jänteen kolmoisvoiton sinetöi Lauri Lepistö.

– Oli hieno ja huojentava paluu varmasti Hakolalle itselleenkin. Hän on tauon jälkeen hyvässä kunnossa ja vauhdissa, Lassila sanoi.

Aiemmin tällä viikolla Hakola oli kovin varovainen arvioidessaan tämänhetkistä virettään. Maajoukkuehiihtäjä mursi kylkiluunsa kaaduttuaan kauden ensimmäisessä maailmancupin osakilpailussa Rukalla marraskuussa.

Puolentoista kuukauden kilpailutauon aikana Hakola joutui tekemään ison osan tehoharjoituksista juosten, mutta lauantain perusteella näytti siltä, että kunto ei kadonnut mihinkään.

Hakola ei kuitenkaan vielä kiljahdellut riemusta. Kisa ei antanut kovinkaan selkeitä vastauksia kunnosta.

– Vaikea sanoa. Oli tukkoisen oloista, mutta kelikin oli aika kylmä, Hakola sanoi.

Hakolan alkumatkaa hidasti sauvan rikkoontuminen. Huumorilla vastoinkäymiisiinsä suhtautuva Hakola kertoo olevansa tottunut siihen, että hänelle aina sattuu ja tapahtuu.

– Taisi olla kisan toinen työntö, kun remmi katkesi. Meni ensimmäiset kaksi kierrosta siinä, että sain hermot laantumaan. Sain sitten uuden sauvan, joka oli vähän lyhyempi kyllä. Se vähän söi vahvuuttani eli tasuritehoja, Hakola totesi Yle Urheilulle.

”Parasta ”Makea” ei vielä nähty”

Hakolaa ei ole vähäisten näyttöjen takia vielä valittu Pekingin olympiajoukkueeseen, mutta Lassilan mukaan valinta vaatii käytännössä vain sen, että tämä toipuu loukkaantumisestaan omalle tasolleen. Olympiakisoihin on nimetty mieshiihtäjistä Iivo Niskanen ja Lauri Vuorinen.

Imatran SM-kisat itsessään eivät ole katsastuskisa olympialaisiin, mutta niiden perusteella jaetaan edustuspaikkoja Planican maailmancupiin 22.–23. tammikuuta. Olympiaedustajat pitää nimetä viimeistään 24. tammikuuta.

SM-hopealle yltänyt Markus Vuorela mursi lokakuussa nilkkansa ja pääsi aloittamaan kilpailukautensa vasta joulun aikoihin. Viime vuonna Vuorela olisi ollut selkeä valinta olympiajoukkueeseen, mutta nykyvire ei ole vielä aivan entisellään.

– Tällaisia kovempia startteja ei ole ollut. ”Rise” (Hakola) oli paikalla, joten sain siitä mittarin. Ihan hyvältä tuntui. Planicassa on toivottavasti seuraava kisa, siellä saisi näytön paikan, Vuorela sanoi.

Lassilan mukaan Vuorela käytännössä kilpailee viimeisestä olympiapaikasta Remi Lindholmin kanssa. Kovasti tasoaan nostanut Lindholm napsinut maailmancupista jo monta pistesijaa alkukauden aikana.

– Ei nähty ihan sitä parasta “Makea”. Vauhtia pitää saada vähän lisää viimeiseen maailmancupiin, mikäli mielii olympiakoneeseen, Lassila sanoi.

Lue myös:

Source Link yle.fi