Banner Before Header

Rokotettujen julkkisten korona­tartunnat lietsovat väärää tietoa – rokote toimii mutta ”ei ole maaginen voima­kenttä”

Ongelma toistuu jatkuvasti: täyden rokotesarjan saanut julkisuuden henkilö saa koronavirustartunnan, minkä seurauksena sosiaalinen media täytyy väitteistä, joiden mukaan tartunta on osoitus rokotteiden toimimattomuudesta. Tällaisia tapauksia ovet esimerkiksi Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki, korkeimman oikeuden tuomari Brett Kavanaugh ja yhdysvaltalaiskoomikko Chris Rock.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset ovat painottaneet, että tapaukset, joissa ihminen saa tartunnan rokotuksesta huolimatta, ovat odotettuja eivätkä ne tarkoita, että rokotteet eivät toimisi. Englanniksi tapauksia kutsutaan termillä ”breakthrough case”.

Kertoessaan tartunnasta Psaki kiitti rokotusta siitä, että tauti on lievä. Silti häntä kutsuttiin Twitterissä ”eläväksi todisteeksi rokotteen tehottomuudesta”. Vastaavia väitteitä esitettiin Yhdysvaltain entisen ulkoministerin Colin Powellin kuoleman jälkeen, vaikka koronatartunnan saaneella Powellilla oli syöpä ja vieläpä tyypiltään sellainen, jonka asiantuntijat sanovat heikentävän rokotteen tehoa.

”Breakthrough caseista” uutisoinnin vuoksi väärän tiedon korjaaminen on entistä tärkeämpää, sanoo kansanterveystieteen tutkija Devon Greyson Brittiläisen Kolumbian yliopistosta. Rokotusten edetessä myös yhä useampi rokotettu saa tartunnan, ja joukossa tulee olemaan myös vakavia tautimuotoja.

–  Rokote on mieletöntä teknologiaa, mutta se ei ole maaginen voimakenttä, Greyson kuvailee.

Terveyden ja tieteen disinformaation asiantuntija Yotam Ophir New Yorkin osavaltionyliopistoon kuuluvasta Buffalon yliopistosta penää terveysviestijöiltä parempaa kykyä vastata yleisön odotuksiin kertomalla rokotteiden hyödyistä ja haitoista. Toinen ongelma on hänen mukaansa se, että ihmisillä on taipumusta kiinnittää paljon huomiota näkyviin tapauksiin.

–  Emme oikein osaa ajatella numeroissa ja tilastoissa, vaan yleensä ajattelemme tarinoissa ja hyvissä kertomuksissa, hän kuvailee.

Ophir muistuttaa, että uutisissa ei kerrota kaikista niistä ihmisistä, jotka ovat saaneet rokotteen ja pysyneet terveinä.

Atlantic Council -ajatushautomon Andy Carvin sanoo, että kontekstoinnin tarve uutisissa on ristiriidassa nykyisen mediailmaston vaatimusten eli kiivaan vauhdin ja tiiviin kerronnan kanssa. Päätös siitä, mistä tapauksista julkisuuteen kerrotaan, on hänestä mediaeettinen kysymys, joka edellyttää medialta ja toimittajilta luovaa ajattelua.

Ophir penää poliittisen tason muutoksia väärän terveystiedon leviämisen estämiseksi.

–  Nyt me vain sammutamme tulipaloja, ja siinä taistelussa tulee todennäköisesti häviö. Lopulta meidän on löydettävä järjestelmällisempi ratkaisu.