Banner Before Header

Rouva Jenni Haukion kirje sai Vesa-Matti Loirin kyyneliin – sitten soitti presidentti

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kutsuivat viime talvena Vesa-Matti Loirin vierailulle kotiinsa Mäntyniemeen saatuaan kuulla, että tämä sairastaa kahta vakavaa syöpää.

Vaikka Loirin vointi oli tuolloin kohtalainen, hän ei kuitenkaan tuntenut olevansa vierailukunnossa eikä -tunnelmassa, joten hän päätti kieltäytyä kohteliaasti kutsusta.

Mäntyniemestä tuli pian uusi viesti. Se neuvoi käymään postilaatikolla 25. helmikuuta klo 17. Puhelimen ääressä kannattaisi olla samana iltana klo 19.

Kun perjantai 25. helmikuuta koitti, Loiri ja hänen lapsuudenystävänsä Jorma ”Nona” Alvesalo, joka hoiti ”Veskua” tämän viimeiset kuukaudet, arvelivat, että eipä taida Sauli keretä tänä iltana soittamaan.

Epäilyyn oli hyvä syy, sillä maailma oli mennyt edellisenä päivänä sekaisin presidentti Vladimir Putinin määrättyä Venäjän armeijan hyökkäämään Ukrainaan.

Postilaatikko oli toki syytä tarkistaa illalla kello viideltä.

– Siellä oli kirje, jonka ilmeisesti joku Mäntyniemestä oli tuonut, Nona Alvesalo sanoi.

Kirje oli osoitettu Vesa-Matti Loirille, joten Nona kipaisi sen hänelle käteen.

– Vesku avasi sen ja alkoi lukea. Sitten hän piti tauon, laittoi silmälasit nenälleen ja jatkoi lukemista hyvin intensiivisesti, Nona kertoi.

– Kun hän pääsi loppuun, hän alkoi itkeä.

– Hän kyynelehti ja sanoi minulle, että Nona, sun on pakko lukea tämä kirje.

– Sanoin, että en mä voi sitä lukea. Se on sun kirje.

– S-tana, sun on luettava se, Vesku parahti.

– No, sitten minä luin sen. Ja minä aloin itkeä, Nona tunnusti.

– Se oli Jenni Haukion kirjoittama. Hän osasi niin kauniisti ja hienostuneesti kirjoittaa, että se liikutti todella syvästi. Kyllä huomasi, että hän on runoilija.

Rouva Jenni Haukio saapumassa Vesa-Matti Loirin muistotilaisuuteen Säätytalolle pian kirkkosiunauksen jälkeen. Tilaisuuteen osallistuneet kutsutut ja vainajan läheiset kuuntelivat liikuttuneina, kun Haukion Loirille kirjoittama kirje luettiin ääneen.

Kirje on puolitoista sivua pitkä. Alvesalo ei halua avata sen sisältöä enempää, mutta korostaa, kuinka yllättynyt ja ylpeä Vesku siitä oli.

Siitä, kuinka kaunis teksti oli ja ylipäätään siitä, että hänelle oli kirjoitettu.

– Toki meidän piti sen jälkeen ottaa konjakit, Alvesalo raportoi herrojen sydämentykytyksen tasosta.

Vesa-Matti Loirin ystävät Jorma ”Nona” Alvesalo (vas.) ja Jesse Poikolainen Johanneksenkirkon edustalla ennen Loirin siunauksen alkua.

Sitten olikin jo aika iltaseitsemän puhelulle, jonka he uskoivat toki peruuntuneen presidentin Ukraina-kiireiden takia.

Mutta kuinka ollakaan, tasan klo 19 pirahti.

Kansalainen Sauli Niinistö soitti kansantaiteilija Vesku Loirille lupauksensa mukaisesti.

– He juttelivat puoli tuntia.

– Molemmat ovat Vesku-faneja, työuransa Espoon kaupungin suunnittelumaantieteilijänä tehnyt Alvesalo totesi presidenttiparista.

Tarinan mukaan vuoden 2017 Linnan juhlien kättelyssä presidentti Sauli Niinistä tokaisi Vesa-Matti Loirille: ”Miksi et vastaa puhelimeesi?” Jokin aika ennen itsenäisyyspäivää Niinistö oli näet yrittänyt soittaa taiteilijaystävälleen, jonka puhelin oli ollut pitkään äänettömällä.

Jenni Haukion kirje luettiin ääneen Vesa-Matti Loirin muistotilaisuudessa 20. syyskuuta. Se sai Säätytalossa järjestetyssä erittäin lämminhenkisessä tapahtumassa suuren huomion.

– Kirje oli todella kaunis ja koskettava, kerta kaikkiaan aivan viimeisen päälle. Se todella liikutti paikalla olleita kutsuvieraita, ja aplodit olivat sen mukaiset, tunnelmoi entinen urheilumanageri Antero Verto.

– Jenni Haukio kertoi kirjeessä, miten hän arvostaa Veskua ja miten hän on nuoresta lähtien seurannut Veskua ja myöskin Uuno Turhapuroa, kertoi puolestaan diplomiekonomi Lenita Airisto.

Presidenttipari muisti taiteilija Loiria Johanneksenkirkon siunaustilaisuudessa suurella kukkaseppeleellä.

– Kosketit meitä suomalaisia niin syvältä. Suuren suomalaisen taiteilijan muistoa kunnioittaen, Haukio sanoi laskiessaan seppeleen Loirin arkulle.

Vesa-Matti Loiria ja Sauli Niinistöä yhdisti myös rakkaus urheiluun. Jalkapallo-ottelua pääsi kaksikon kanssa muutamankin kerran seuraamaan eräs Jari Litmanen (vas.).

Source Link is.fi