Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_175d9f6af510a65ca0eebe12f5b5c986, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Rovasti järkyttyi kunnia­merkistään – nyt tapahtui uusi käänne – Uutisalue

Rovasti järkyttyi kunnia­merkistään – nyt tapahtui uusi käänne

Mikäli Kivelä haluaa säilyttää mahdollisuuden saada tulevaisuudessa toivomansa kunniamerkin, hänen on vastaanotettava nyt Suomen Leijonan ritarimerkki.

Kimmo Kivelän kunniamerkkitapauksessa on tapahtunut uusi käänne.

Ilta-Sanomat uutisoi lauantaina 2. joulukuuta, että Kivelälle myönnettiin Suomen Leijonan ritarimerkki, jonka vastaanottamisesta hän aikoi vielä eilen kieltäytyä jyrkästi.

Lue lisää: Rovasti järkyttyi saamastaan kunnia­merkistä

Kansallisarkiston ex-pääjohtajan ja ritarikuntien kanslerin Jussi Nuortevan mukaan kunniamerkistä kieltäytyminen on epäkunnioittavaa sen myöntäjää kohtaan, eikä kieltäytymisen jälkeen ole enää mahdollista saada uutta.

Ennen vanhaan kunniamerkistä kieltäytyminen oli Nuortevan mukaan hallitsijaa epäkunnioittava ”majesteettirikos”.

Syy Kivelän loukkaantumiseen oli se, että hänelle olisi kuulunut hänen omasta mielestään ainakin kolme pykälää korkeampi merkki. Mikäli Kivelä haluaa säilyttää mahdollisuuden saada tulevaisuudessa toivomansa SVR R 1 -kunniamerkin eli Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkin, hänen on siis vastaanotettava nyt myönnetty kunniamerkki.

Nuorteva kertoo keskustelleensa merkistä kieltäytymisestä koituvista seurauksista Kivelän kanssa.

— Kivelä on tarkistanut näkemyksiään, eikä hän ole enää kieltäytymässä kunniamerkistä, Kivelä sanoo.

Kivelä vahvistaa tiedon tekstiviestillä.

Hän kuitenkin lisää, että kirkkoherralle ei ole historian saatossa koskaan myönnetty näin alhaista kunniamerkkiä.

Kansallisarkiston ex-pääjohtaja ja ritarikuntien kansleri Jussi Nuorteva. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Nuortevan mukaan Suomessa jaetaan vuosittain yhteensä 3 600 kunniamerkkiä.

Seurakunta tai tuomiokapituli voi esittää valtiollista kunniamerkkiä opetus- ja kulttuuriministeriölle. Kirkon esityksen perusarviointi tehdään ministeriössä virkamiestyönä, minkä jälkeen ministeriö tekee esityksen ritarikunnille.

Ritarinkuntien hallitus tekee myönnettävistä kunniamerkeistä esityksen suurmestarina toimivalle tasavallan presidentille, joka tekee lopullisen päätöksen – useimmiten esityksen mukaisesti.

Valtioneuvoston kanslian nettisivujen mukaan ministeriöillä on ehdotuksia varten kiintiöt, jotka on annettu erikseen ritarimerkeille, ansioristeille ja SVR:n mitaleille. Ministeriöt eivät saa ylittää omaa kiintiötään, ja tämän vuoksi ministeriöissä joudutaan vuosittain karsimaan osa ehdotuksista.

Kivelä kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että hänen tietojensa mukaan seurakunta ehdotti hänen toivomaansa SVR R 1 -kunniamerkkiä eli Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkkiä, jota Kuopion tuomiokapituli Kivelän mukaan myös puolsi. Sen jälkeen tapahtui kuitenkin alennus.

Kivelä epäili aiemmin, että hänelle esitetyn kunniamerkin esityksen käsittelyssä olisi tapahtunut inhimillinen virhe. Ilta-Sanomat ei ole kyennyt vahvistamaan tietoa.

Päätöstä koskevat asiakirjat eivät ole julkisia, joten tapaus jäänee mysteeriksi.

Nuortevan mukaan kunniamerkkiä koskevat päätökset ovat lopullisia, eikä niitä ole mahdollista muuttaa.

— Jos virhe on tapahtunut, on kuitenkin mahdollista, että seurakunta tekee uuden esityksen, joka käsitellään kokonaan uudestaan normaalikäytäntöjen mukaan, Nuorteva sanoo.

Mikäli Kivelälle myönnettäisiin myöhemmin myös hänen toivomansa kunniamerkki, hän saisi siis säilyttää sekä aiemmin saamansa että uuden kunniamerkin.

— Huono onni voi kääntyä vielä hyväksi, Nuorteva sanoo.

Artikkelia korjattu 3.12.2023 kello 17.32. Jussi Nuorteva ei ole enää Kansallisarkiston pääjohtaja. Hän jäi tehtävästä eläkkeelle 1.6.2022.

Source Link is.fi