Banner Before Header

Rukalla luvassa rapsakkaa pakkasta – Ristomatti Hakola pohti pitkien kalsarien pukemista

Kuusamo

Suomen hiihdon kärkimiehistä Iivo Niskanen ja Perttu Hyvärinen aloittavat tänään maailmancupin, kun miehet lykkivät 15 kilometrin perinteisen kilpailun kello 11.15 alkaen.

Niskanen voitti pari viikkoa sitten Oloksella 15 kilometrin vapaan ja perinteisen kilpailut mutta ei osallistunut viime viikon Suomen cupiin.

Ristomatti Hakola oli etevin Taivalkosken Suomen cupin 15 kilometrin perinteisellä, Joni Mäki toinen ja Hyvärinen kolmas. Hakolan valmistautuminen kauteen oli repaleinen, eikä eilinen maailmancupin sprintti sujunut odotuksien mukaan. Hän väläytti aika-ajon 13. sijalla, mutta kolaroi puolivälierässä.

–  Huomenna on uusi kilpailu. Onneksi pertsan sprintti kulki edes tuon verran, mutta ei tästä saa yhtään luottoa seuraavaan kilpailuun. Otetaan vastaan kaikki mitä tulee, Hakola sanoi eilen.

–  Jos pääsen 30 parhaan joukkoon niin olen alkuunsa erittäin iloinen. Jos pärjään huomenna, tiedän olevani oikealla tiellä.

Rukalle on luvattu pakkasta viitisentoista astetta. Hakola murehtii asiaa vasta huoltorekalle tullessa.

–  Katson aamulla sääennustetta, laitanko pitkät kalsarit.

Naiset hiihtävät 10 kilometrin perinteisen kilpailun kello 14.30 alkaen.

–  Aamupäivällä ei ole ilmeisesti niin kylmä kuin iltapäivällä. Naiset ovat yleensä hiihtäneet ensin. Lauhempi sää ei haittaisi. Sormet ja varpaat meinasivat jäätyä jo nyt, Suomen suosikki Krista Pärmäkoski jutteli sprintin jälkeen.

Pärmäkoski oli aika-ajojen viides mutta jäi erävaiheessa puolivälieriin ja oli 13:s.

–  Olisin halunnut edetä pidemmälle, mutta sisuunnutaan tästä eikä tarvinnut kuluttaa enempää voimia.

Naisten kilpailun kiinnostavimpiin hiihtäjiin lukeutuu myös Kerttu Niskanen, joka ei ollut mukana sprintissä ja avaa maailmancupin vuorokauden viiveellä.

Yhdistetyssä suomalaiset tavoittelevat Ilkka Herolan johdolla eilistä parempaa päivää, kun HS142-mäestä hypätään kello 10.10 alkaen.

Latu kutsuu kello 16.30, kun ohjelmassa on kymmenen kilometrin hiihto. Se luo vahvalle hiihtäjälle Herolalle eilistä paremmat mahdollisuudet sijoituksien parantamiseen, jos mäkiosuus jättää taas liikaa kirittävää.

–  Mäessä pitää koittaa löytää hyppyyn rentoutta ja yksinkertaisuutta. Ei pidä yrittää mitään ihmeellistä vaan luottaa, että normaalisuoritus riittää, Herola pohti eilisen kilpailun jälkeen, jolloin hiihdettiin vain viisi kilometriä.

Ilta huipentuu kello 17.30 erikoismäen kilpailuun, johon Niko Kytösaho pääsi ainoana suomalaisena. Mäkihyppääjät aloittivat kautensa jo viikko sitten Venäjällä, joten Rukan kilpailu on kauden kolmas.

–  Tarvitsen suoritukseen rauhaa ja rentoutta sekä keulalla malttia tehdä töitä pitkällä matkalla, Kytösaho sanoi karsinnan jälkeen.

Saksan Karl Geiger yrittää kasvattaa maailmancupin johtoaan, kun kakkosmies Norjan Halvor Egner Granerud karahti karsintaan. Kolmantena oleva Japanin Ryoyu Kobayashi lasautti hirmusiivun karsinnassa ja yrittää hillitä Geigerin karkumatkaa.

Source Link is.fi