Ruoste iski Ranskan ydinvoimaloihin – maassa varaudutaan sähköpulaan

Ranska valmistelee toimia sähköntarjonnan turvaamiseksi talvella, kun useiden ydinvoimaloiden huoltoseisokit uhkaavat aiheuttaa sähköpulaa.

Normaalioloissa Ranskan valtiollinen ydinvoimajätti EDF on talvikaudellakin suuri sähkönviejä, mutta nyt se saattaa joutua tuomaan sähköä. Yhtiö on alentanut tuotantoarviotaan jo kolmasti tänä vuonna.

Noin puolet EDF:n 56 ydinvoimalasta on seisahduksissa muun muassa yllättävien ruosteongelmien vuoksi. Yhtiön tuoreimman arvion mukaan sen sähköntuotanto jää tänä vuonna alimmilleen yli kolmeen vuosikymmeneen.

Markkinoilla ensi talvelle Ranskaan myytävän sähkön hinta on selvästi korkeampi kuin naapurimaa Saksaan tarjolla olevalla sähköllä. Hintaero heijastaa pelkoa mahdollisesta pulasta, jos talveen osuu kysyntäpiikkejä. Huolia eivät helpota mahdolliset häiriöt venäläisen kaasun tarjonnassa.

Ranskan sähkömarkkinoita valvova viranomainen valmistelee toimia, joilla kulutusta voitaisiin vähentää sähköverkon toiminnan turvaamiseksi. Hallitus puolestaan pyrkii vauhdittamaan uusiutuvan energian käytön lisäämistä sekä energian säästämistä ja energiatehokkuuden lisäämistä.

Source Link is.fi