Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_86ffc658d6a4942ac1a5c2329b293913, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ruotsi etsii uusia keinoja jengi­väkivallan kitkemiseen – tavoitteena toistaa ”Bostonin ihme” – Uutisalue

Ruotsi etsii uusia keinoja jengi­väkivallan kitkemiseen – tavoitteena toistaa ”Bostonin ihme”

Rikollisjärjestöt piinaavat pahoin Ruotsia ja maassa kaivataan uusia keinoja ongelman ratkaisemiseksi. Järjestöjen tekemät murhat iskevät yhteiskunnan eri osiin.

Tuorein esimerkki on rap-artisti Einárin murha. Einár eli oikealta nimeltään Nils Kurt Erik Einár Grönberg, 19, ammuttiin kuoliaaksi lokakuussa Tukholmassa.

Svenska Dagbladetin mukaan poliisi epäilee, että Ruotsia järkyttänyt henkirikos saattaa liittyä viime keväänä Kistassa tapahtuneeseen murhaan. Poliisi epäilee, että Einárin surma liittyy tapaukseen. Keväällä murhatulla oli Aftonbladetin mukaan yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Lue lisää: IS kävi Tukholman ongelmalähiöissä – nuori huumekauppias kertoo, mitä ajattelee räppäri Einárin, 19, ampumisesta

Yhdysvaltalainen rikosoikeuden professori David Kennedy pohtii Aftonbladetissa Ruotsin tilannetta. Kennedy on erikoistunut rikosten ennaltaehkäisyyn ja on vahvasti mukana Stop Shooting (lopettakaa ampuminen) -projektissa Malmössä.

Tavoitteena on vähentää ampuma-aseiden käyttöä rikoksissa 70 prosenttia vuodesta 2018.

– Projekti on edennyt tehokkaasti, Kennedy kertoo lehdessä.

Professorin mukaan Yhdysvaltain Bostonissa hyviksi havaitut keinot voisi sopeuttaa myös Ruotsiin. Bostonia piinasi 1990-luvulla murhien aalto, mutta Kennedyn menetelmällä nuorten tekemät henkirikokset vähenivät peräti 63 prosentilla. Nyt ”Bostonin ihme” pitäisi toistaa Ruotsissa.

Kennedyn menetelmää kutsutaan ryhmäväkivallan interventioksi eli GVI:ksi (The Group Violence Intervention). Kahdessa vuodessa nuorten murhat Bostonissa vähentyivät peräti 63 prosenttia.

Kennedyn mukaan GVI:n perusperiaate on yksinkertainen. Se perustuu siihen, että vakavan väkivallan takana ovat vain muutamat ihmiset. Alle puoli prosenttia väestöstä voidaan yhdistää noin 70 prosenttiin ampumisista ja murhista.

Samat ihmiset ovat myös itse suurimmassa vaarassa joutua itse väkivallan uhreiksi.

Ensin ryhmät ja niiden avainhenkilöt on tunnistettava. Sen jälkeen poliisi, vankilat ja sosiaalipalvelut tekevät yhteistyötä. Rikollisryhmien jäseniä kutsutaan tapaamisiin tai keskusteluihin.

Sitten heille tehdään selväksi, mikä heitä odottaa.

  1. Yhteiskunta välittää eikä halua heidän kuolevan. Väkivalta on siksi lopetettava heti.

  2. Jos joku ryhmän jäsenistä ampuu, siitä on seurauksia koko ryhmälle. Kaikki käytettävissä olevat resurssit on keskittävä ampumisen estämiseen. Mukaan on saatava liikenteenvalvonta, kuuntelu, tulli ja Ruotsin verovirasto. Kaikkiin laittomiin toimiin puututaan. Keskitytään koko ryhmään eikä vain uusimpaan ampujaan.

  3. Rikosten polulta poistuvalla ryhmän jäsenelle tarjotaan kaikki mahdollinen apu. Monet heistä ovat jo kyllästyneitä väkivaltaan ja he ovat peloissaan.

Samaa keinoa on käytetty menestyksellisesti Yhdysvaltojen lisäksi myös Skotlannissa ja Brasiliassa.

Source Link is.fi