Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_454f2f1eb99252b2485eb732468752be, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ruotsin hallituksen kohtalo on yhden naisen käsissä – Amineh Kakabaveh Ylelle: Ruotsi ja Suomi ovat hiljaa turkkilaisen tyrannin edessä – Uutisalue

Ruotsin hallituksen kohtalo on yhden naisen käsissä – Amineh Kakabaveh Ylelle: Ruotsi ja Suomi ovat hiljaa turkkilaisen tyrannin edessä

Ruotsin hallitus on jälleen vaarassa kaatua, ja jälleen kerran hallituksen kohtalo on yhden ja saman naisen käsissä. Valtiopäiväedustaja Amineh Kakabaveh on jo kaksi kertaa aiemmin pelastanut demarijohtoisen hallituksen. Nyt Ruotsissa odotetaan, tekeekö Kakabaveh saman vielä kolmannen kerran huomenna tiistaina pidettävässä valtiopäivien äänestyksessä.

Tuorein Ruotsin poliittinen kriisi alkoi viime viikolla, kun ruotsidemokraatit esitti epäluottamuslausetta oikeusministeri Morgan Johanssonille. Perusteluna oli muun muassa tämän heikko suoriutuminen jengirikollisuuden kuriin saamisessa.

Maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja liberaalit asettuivat ruotsidemokraattien tueksi. Tämä puolestaan sai pääministeri Magdalena Anderssonin uhkaamaan omalla erollaan ja siten koko demarihallituksen kaatumisella, mikäli valtiopäivät antaa epäluottamuslauseen Johanssonille.

Jotta epäluottamuslause menisi läpi, pitäisi vähintään 175 valtiopäiväedustajan äänestää sen puolesta. Epäluottamuslauseen takana on nyt 174 edustajaa, ja ratkaiseva ääni on puolueisiin sitoutumattomalla Kakabahevilla. Hän kuului aiemmin vasemmistopuolueeseen.

Turkki ja Ruotsin Nato-jäsenyys osana poliittista peliä

Oman lisäkierteensä tilanteeseen tuo se, että Kakabaveh on taustaltaan Iranin kurdi, ja hän on kuulunut pieneen iranilaiseen vasemmistolaiseen kurdiryhmään Komalaan. Siten hän on yksi niistä poliitikoista, jotka ovat herättäneet Ruotsin Nato-jäsenyyden tulpaksi asettuneen Turkin huomion.

Kakabaveh on itse todennut lukeutuvansa henkilöihin, joihin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on viitannut puhuessaan parlamenteista löytyvistä ”terroristeista”. Viime vuonna Kakabaveh vaati ja sai demarihallitukselta vastineeksi tuestaan lupauksen, että Ruotsi lisää tukeaan kurdeille, eikä taivu Turkin vaatimuksiin.

Sosiaalidemokraatit muun muassa lupasivat lisätä apua ja yhteistyötä Syyrian kurdialueen ja sen pääpuolueen PYD:n kanssa sekä tukea kurdimielisen HDP-puolueen työtä Turkissa.

Nyt Kakabaveh vaatii sosiaalidemokraateilta lupausten kunnioittamista ja tiukempaa sitoutumista niihin ehtona sille, että hän jälleen kerran pelastaisi hallituksen. Sunnuntaina hän sanoi Dagens Nyheterille, etteivät demarit ole täyttäneet hänelle aiemmin antamiaan lupauksia.

Morgan Johansson taustallaan Ruotsin lippuja.
Oppositio arvostelee oikeusministeri Morgan Johanssonia epäonnistumisesta jengirikollisuuden vähentämisessä. Kuva on otettu 28. huhtikuuta.AOP

Kakabaveh hyvin huolissaan Turkille tehtävistä myönnytyksistä

Kakabaveh kommentoi maanantaina aamupäivällä Ylelle, että neuvottelut demarien kanssa jatkuvat yhä, sillä hän ei ole vielä saanut selvää vakuutusta lupausten pitämisestä.

Turkki on väittänyt Suomen ja Ruotsin tukevan ”kurditerroristeja” ja kieltäytyvän luovuttamasta näitä Turkkiin. Presidentti Erdoğan on myös arvostellut Suomen ja Ruotsin puolustustarvikkeiden viennille asettamia rajoituksia.

Kakabaveh seuraa huolestuneena Suomen ja Ruotsin toimintaa Turkin suhteen.

– Minä ja tuhannet kurdit olemme hyvin huolissamme, että Ruotsi ja Suomi antavat periksi Turkille. Valitettavasti Ruotsi on jo tehnyt niin pysymällä täysin hiljaa, kun Erdoğan väittää ja sanoo karkeita asioita sisä- ja ulkopolitiikasta, Kakabaveh kirjoittaa sähköpostiviestissä Ylelle.

– Erdoğan haluaa päättää, kuka saa ja kuka ei saa olla valtiopäiväedustaja ja ministeri. Hänellä on mielipiteitä julkisesta palvelustamme [Ruotsin televisio SVT ja Ruotsin radio SR], sananvapauslaistamme ja niin edelleen. Valitettavasti näen, että Ruotsi ja Suomi vailla omaatuntoa vaikenevat ja alistuvat tyrannin edessä.

Kakabaveh torjuu sunnuntaina Aftonbladetissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan väitteet siitä, että hän keskittyisi ajamaan kurdien etua Ruotsin edun sijaan. Kakabaveh vakuuttaa puolustavansa vaatimuksillaan Ruotsin lakeja ja demokratiaa.

Tilanne saattaa kuitenkin vielä ratketa ilman Kakabavehiakin, sillä Svenska Dagbladetin maanantaina haastattelemat asiantuntijat arvioivat oikeusministeri Johanssonin ehkä eroavan vapaaehtoisesti ennen huomista äänestystä ja pelastavan siten muun hallituksen syyskuussa pidettäviin valtiopäivävaaleihin asti. Näin demarit ohittaisivat Kakabavehin vaatimukset.

Lisää aiheesta:

Keskustapuolue ei tue Ruotsin hallitusta uhkaavaa epäluottamuslausetta

Analyysi: Ruotsissa jengiväkivalta on lähtenyt käsistä – silti hallituspuolue sosiaalidemokraatit porskuttaa ylivoimaisessa johdossa kohti vaaleja

Yle Istanbulissa: Erdoğan pelaa Nato-peliä, mutta kansa on huolissaan talouden romahtamisesta

SR: Turkin Ruotsin-suurlähettiläs peruu sanomisiaan – toivoi aiemmin kurditaustaisen valtiopäiväedustajan luovuttamista Turkkiin

Turkki väittää Ruotsin toimittavan aseita PKK:lle – todisteita aseista näyttää olevan, mutta ei Ruotsin roolista

Pekka Haavisto Ylelle: Turkista johtuva viive Naton liittymiskeskusteluissa voi olla jopa viikkoja – lentoliput Brysseliin oli jo varattu

Turkki on vaatinut Suomesta useita henkilöitä luovutettavaksi – ”Osaan on tehty myönteinen, osaan kielteinen päätös”, kerrotaan oikeusministeriöstä

Source Link yle.fi