Banner Before Header

Ruotsin puolustusministeri: Venäjä uhkaa turvallisuus­järjestystä, oppositiojohtaja ottaisi mallia Suomesta

Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan Venäjän toiminta ja vaatimukset uhkaavat koko eurooppalaista turvallisuusjärjestystä. Hultqvistin mukaan Ruotsi tekee omat turvallisuuspoliittiset linjavalintansa itsenäisesti, eikä asiassa tehdä kompromisseja.

Hultqvist muistutti, että myös YK:n periaatteiden mukaan jokaisella valtiolla on itsemääräämisoikeus.

– Venäjän pitäisi tuntea YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä erityinen vastuunsa YK:n periaatteiden ylläpitämisestä, Hultqvist totesi.

Lue lisää: Trumpin ex-neuvon­antaja varoitti Suomea ja Ruotsia vitkastelusta – milloin Natoon olisi liian myöhäistä hakea?

Ruotsin suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin puolestaan arvosteli Hultqvistin tapaa reagoida Venäjän vaatimuksiin ja kehotti Ruotsia ottamaan mallia Suomesta.

– Minusta hän ei ole ollut samalla tavalla selkeä kuten Suomen valtionjohto. He olivat (kommenteissaan) aikaisemmassa, nopeampia ja voimakkaampia, Kristersson sanoi.

Kokoomusjohtaja mainitsi esimerkkinä tästä presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheen.

Lue lisää: Ruotsissa ylistettiin Niinistön uuden­vuoden­puhetta: ”Sanoja pidettiin signaalina Venäjän suuntaan”

– Ruotsin pitää nyt toimia laajan poliittisen yksimielisyyden turvin samoin kuin Suomi. Koska Suomen asia on meidän, Kristersson sanoi lainaten sotien aikaista iskulausetta.

Hultqvist ja Kristersson puhuivat Ruotsin perinteisessä Sälenin turvallisuuskonferenssissa, jonka virallinen nimi on Folk och Försvar. Kokous järjestetään tänään ja huomenna virtuaalisena koronatilanteen takia. Normaalisti kokous pidetään Sälenin tunturihotellissa.

Source Link is.fi