Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8f2e314c6835f06e1507d8272bc8ff9b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ruotsin puolustus­voimien komentaja: Naton myönnytykset Venäjälle jättäisivät meidät kahden Suomen kanssa – Uutisalue

Ruotsin puolustus­voimien komentaja: Naton myönnytykset Venäjälle jättäisivät meidät kahden Suomen kanssa

Venäjä on vaatinut Natolta turvatakuita, ettei sotilasliitto laajene enää itään ja poistaisi myös hyökkäysaseet Venäjän naapurimaista.

Jos Nato suostuisi Vladimir Putinin Venäjän vaatimuksiin, veisi se pohjan Ruotsin nykyiseltä turvallisuuspolitiikalta, varoitti Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén Dagens Nyheterin haastattelussa.

Ainoa turvallisuusyhteistyö, johon Naton myöntyminen ei vaikuttaisi suoraan, on Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö, kenraali toteaa.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist on aiemmin DN:ssä kutsunut Venäjän vaatimuksia ”täysin mahdottomiksi hyväksyä”.

– Venäjän vaatimukset veisivät pohjan turvallisuuspoliittisilta ratkaisuiltamme, Micael Bydén sanoo.

Bydén viittaa Ruotsin valtiopäivien 2015 ja 2020 tekemiin viisivuotispäätöksiin puolustusvoimien kehittämisestä.

Ruotsi ajoi vuosituhannen alussa alas puolustusvoimiensa vahvuutta muun muassa lopettamalla yleisen asevelvollisuuden. Nyt pitkän tähtäimen projektina on kehittää kokonaispuolustus takaisin, ja siinä yksi keskeinen osa on kansainvälinen yhteistyö.

Lue lisää: Ruotsissa ylistettiin Niinistön uuden­vuoden­puhetta: ”Sanoja pidettiin signaalina Venäjän suuntaan”

Bydén korostaa valtiopäivien päätösten olevan puolustusvoimien ja hänen työnsä lähtökohtina.

Jos Nato yllättäen myöntyisi Venäjän painostuksen alla turvallisuussopimukseen, tuhoaisi se Bydénin mukaan hänen tehtävänantonsa pohjan. Ruotsi ei voisi enää tehdä yhteistyötä niiden maiden ja organisaatioiden kanssa, jotka ovat keskeisimmät kumppanit.

Bydénin mukaan ainoastaan Suomen kanssa tehtävä nykyinen puolustusyhteistyö ei suoraan kärsisi Naton alistumisesta.

Lue lisää: Trumpin erottama ex-neuvonantaja ottaa kantaa Suomen Nato-keskusteluun: ”Suomi ja Ruotsi ovat viisaita, mutta…”

Myös Ruotsissa on virinnyt puolustuspoliittinen keskustelu presidentti Sauli Niinistön laajalti kansainvälistä huomiota herättäneestä uudenvuodenpuheesta.

Niinistö totesi Venäjän joulukuussa esittämien ukaasien Yhdysvalloille ja Natolle olevan ristiriidassa Euroopan turvallisuusjärjestyksen kanssa ja muistutti ”Suomen olevan vapaita liittymään Natoon”, kirjoittaa DN.

Niinistö kävi torstaina Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa puhelinkeskustelun, jonka pääaiheena oli Euroopan turvallisuustilanne, josta molemmat ilmaisivat huolensa.

Lue lisää: Ruotsin pääministeri kommentoi keskusteluaan Niinistön kanssa

– Kaikilla valtiolla on oikeus vapaasti valita heidän omat turvallisuusjärjestelynsä, kommentoi Andersson Twitterissä keskustelua.

Source Link is.fi