Banner Before Header

Ruotsissa taivastellaan Tre Kronorin romahdusta, ruotsalaishyökkääjä syytti tuomareita: ”He tarjosivat Suomelle mahdollisuuden”

Suomi kaatoi Ruotsin Pekingin talviolympialaisten alkulohkon ottelussa lukemin 4–3 jatkoajan jälkeen. Leijonat nousi kamppailun kolmannessa erässä 3–0-tappioasemasta tasoihin, Iiro Pakarisen osuessa kahdesti ja Teemu Hartikaisen kerran.

Suomen voitto katkaisi samalla ruotsalaisten pitkän olympialaisten alkulohko-otteluiden voittoputken. Ruotsi ei ollut hävinnyt alkulohkossa peliäkään sitten vuonna 2006 pidettyjen Torinon kisojen Slovakia-ottelun.

Tre Kronorilla oli myös vahva niskalenkki Leijonista: Suomi oli kyennyt voittamaan miehissä Ruotsin olympialaisissa vain kahdesti ennen Pekingiä. Ruotsin voittoputkikin oli 24 vuoden mittainen, Naganon vuoden 1998 olympialaisista saakka.

Katso alla olevalta videolta ottelun Suomelle ratkaisseen Harri Pesosen mietteet voitosta.

Näiden putkien ja Ruotsin luhistuminen ottelussa nostettiin ruotsalaislehdistön luomien otsikoiden aiheeksi. Ruotsalaiset Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun) kuvaili ruotsalaisten taipumista ”romahdukseksi”, Expressen puolestaan vain lisäsi sanan ”jätti” romahduksen eteen urheilusivuillaan.

Ruotsin maalilla pelannut Magnus Hellberg ei selitellyt, vaan ilmaisi pettymyksensä Expressenin haastattelussa.

– Minua turhauttaa. Pelasimme kaksi erinomaista erää ja kontrolloimme koko peliä. Sitten jotain tapahtui kolmannessa erässä. Olen äärettömän pettynyt. Meidän pitää nyt heti heittää tämä matsi roskakoriin ja siirtyä kohti seuraavaan, Hellberg sanoi ruotsalaislehden mukaan.

Brome: ”Aloimme hermoilemaan kun he saivat ensimmäisen osumansa”

Hyökkääjä Max Friberg puolestaan siirsi syyn vahvasti tuomareiden niskoille. Tuomarikaksikko Martin Campbell ja Roman Gofman tuomitsivat ruotsalaisille kolmannessa erässä kaksi rangaistusta, joista molemmista Suomi rankaisi maalilla.

– Tuomarit tarjosivat heille mahdollisuuden kahdella heppoisella rangaistuksella ja he olivat ylivoimapelissään tehokkaita. Jäimme ehkä myös hieman makaamaan alas, pystyimme kuitenkin luomaan heitä vastaan pitkiä hyökkäyksiä ja kontrolloimaan kiekkoa, Friberg kertoi Expressenin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) tappion syiksi.

Tuomarit antoivat Suomelle toisessa erässä yhteensä 25 minuuttia jäähyjä, mihin sisältyivät Markus Granlundin viisiminuuttinen ja ulosajo päähän kohdistuneesta taklauksesta ja Juuso Hietasen 2+2 minuutin jäähy korkeasta mailasta. Fribergin mielestä tuomarien toimissa saattoi olla kyse myös näiden jäähyjen hyvittämisestä.

– Sillä tavoin se yleensä menee, mutta en halua spekuloida sitä niin, että he toimivat juuri niin. Mutta, yleensä niin toimitaan, hän pyöritteli.

Ruotsalaishyökkääjä Mathias Brome puolestaan koki Ruotsin menneen lukkoon Suomen avausmaalin jälkeen.

– Pelasimme 50 minuuttia hyvin ja kymmenen minuuttia niin huonosti, että he tekivät kolme maalia. Sitä ei saisi koskaan tapahtua, ja se tietysti turhauttaa. Aloimme hermoilemaan kun he saivat ensimmäisen osumansa, hän arvioi Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Vaikka pelin eteneminen jatkoajalla tarkoittikin sitä, että sekä Suomi että Ruotsi välttävät pudotuspelikarsintaan joutumisen, saavat ruotsalaiset kovemman vastustajan puolivälieriin.

Tre Kronor kohtaa seuraavaksi todennäköisesti Kanadan puolivälierissä. Jos iltaotteluissa Yhdysvallat voittaa Saksan, Leijonat kohtaisi puolivälierässään voittajan pudotuspelikarsintojen ottelusta Tshekki-Sveitsi. Jos Saksa voittaa, Suomen vastus olisi Tshekki tai Slovakia.

Lue myös:

Source Link yle.fi