Banner Before Header

Ruotsissa vaaleihin neljä viikkoa – Anderssonin puolue reilussa gallupjohdossa, mutta professorin mukaan valta voi silti vaihtua

Ruotsissa hallitsevat sosiaalidemokraatit ovat ylivoimaisessa gallupjohdossa, kun valtiopäivävaaleihin on aikaa neljä viikkoa.

Kakkossijalla olevien maltillisen kokoomuksen ja ruotsidemokraattien kannatus on likimain yhtä suuri, mutta molemmat ovat reilusti yli 10 prosenttiyksikköä sosiaalidemokraatteja jäljessä.

Edellisten vaalien jälkeen uuden hallituksen muodostaminen kesti liki 130 päivää. Valtio-opin professori Peter Esaiasson arvioi kansalaisten muistavan tämän hyvin ja pohtivan nyt tarkemmin hallituskysymystä äänestäessään.

– Ei vain äänestetä puoluetta, joka tuntuu parhaalta, vaan mietitään, minkä toisen puolueen kanssa minun puolueeni aikoo tehdä yhteistyötä hallituskysymyksessä, Esaiasson Göteborgin yliopistosta arvioi STT:n puhelinhaastattelussa.

Myös pääministeri Magdalena Andersson on sanonut, ettei hallituksen kokoaminen saisi kestää vaikeassa maailmatilanteessa yhtä kauan kuin viimeksi.

Vähemmistöhallitus todennäköinen

Esaiasson kertoo ajatelleensa vielä kesäkuussa, että Ruotsin seuraavakin hallitus on sosiaalidemokraattien johtama.

– Nyt pidän vallan vaihtumista (porvarihallitukseen) hieman todennäköisempänä, hän sanoo.

Huomattavasti todennäköisempää on se, että Ruotsia johtaa jatkossakin muodollisesti vähemmistöhallitus: joko sosiaalidemokraattien pääministeri Anderssonin tai maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin johtama.

Häntäpäällä väliä

Hallitusratkaisua sanelee paljolti se, millaiseksi tilanne kehittyy kannatuskyselyiden häntäpäässä. Puolueen on saatava vähintään neljä prosenttia äänistä päästäkseen valtiopäiville.

Kuilun partaalla ovat viime aikoina keikkuneet porvaripuolelta erityisesti liberaalit ja punavihreän blokin puolelta ympäristöpuolue. Tällä viikolla julkistetussa Ruotsin television kyselyssä molemmat pinnistivät reilun viiden prosentin kannatukseen.

Kyselyn tehneen Novuksen toimitusjohtaja Torbjörn Sjöström sanoo, että liikettä vasemmistopuolueesta ja sosiaalidemokraateista ympäristöpuolueeseen on selkeästi nähtävissä.

– Tärkein selitys on todennäköisesti se, ettei muuta ulospääsyä nähdä: jos ympäristöpuolue putoaa pois (valtiopäiviltä), ei sosiaalidemokraattien johtaman hallituksen muodostaminen ole mahdollista, Sjöström sanoi SVT:lle.

Esaiasson ei usko aiemmin eristyksissä olleen ruotsidemokraattien nousevan hallitukseen, mutta porvarihallituksen tukipuolueeksi he nykyään jo kelpaavat.

SVT: Ruotsin hallitus päätti luovuttaa Turkille miehen

Source Link yle.fi