Banner Before Header

Säähän kylmä käänne – lunta luvassa etelää myöten

Maanantaina alkanut Suomen sään lauhtuminen jää lyhytaikaiseksi. Nyt on vielä lauhaa, mutta viikonloppuna pakastaa ja sataa lunta.

– Tällä viikolla ylimmät päivälämpötilat käväisevät jopa +7 asteessa, mutta sää kylmenee uudelleen jo loppuviikosta, Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne sanoo.

Hän kertoo, että ensi viikonloppuna lauha lounainen ilmavirtaus kääntyy ennusteiden mukaan jälleen kylmäksi pohjoisenpuoleiseksi ilmavirtaukseksi.

– Lämpötilat painuvat Suomessa ensi viikolla pakkasen puolelle lähes koko maassa. Vain Hangon seutu pysynee plussan puolella ja maa on siellä lumeton. Sateiden olomuoto muuttuu viikonlopun edetessä lumiseksi yhä etelämmässä. Lunta tulee todennäköisesti myös pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla, Rinne sanoo.

Lumikolat ja -lapiot pitää siis kaivaa esiin viimeistään nyt myös Helsingissä, Keravalla, Tuusulassa ja Järvenpäässä. Talvi ei ole enää ainoastaan pohjoisen Suomen olotila.

Lue lisää: Säässä iso käänne iltapäivällä – syynä lounaisvirtaus

Sunnuntaihin mennessä mahdolliset sateet tulevat ennusteiden mukaan koko maassa lumena tai räntänä, ja päivälämpötila on pakkasella tai nollan tuntumassa koko maassa.

– Tämänhetkisissä ennusteissa ensilumi saattaisi sataa etelään jo tulevan viikonlopun aikana tai pian sen jälkeen, sillä seuraavan viikon alkaessakin sää on vielä kylmää ja talvista koko maassa, Rinne povaa.

Rinne on kertonut lumen tulosta myös Forecan sivuilla. Sateiden määrät ovat pitkälle ulottuvissa ennusteissa meteorologin mukaan vain suuntaa-antavia.

– Sadealueet ovat hajanaisia ja vaihtelevia. Viimeistään nyt on kuitenkin syytä vaihtaa talvirenkaat autoon, hän sanoo.

– On lähes varmaa, että lumipeite ei jää vielä pääkaupunkiseudulla pysyväksi, mutta joinakin päivinä ensi viikolla lunta voi tulla paljon. Tarkkoja paikkakuntia ei vielä tiedetä, sillä viikon päähän asti ulottuvat ennusteet ovat epävarmoja, joten niiden muuttuminen on vielä mahdollista, Forecan Rinne kertoo.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi on samoilla linjoilla siitä, että muutos kohti kylmempää on tulossa.

– Sää kylmenee viikonloppuna ja ensi viikon sää on kylmempää kuin tällä viikolla, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela luonnehtii.

Hänen mukaansa lunta voi tulla jo tämän viikon lopulla.

– Suomea lähestyy voimakas matalapaineen alue, joka voi pahimman arvion mukaan yltää Suomeen jo perjantaina. Jos sade tulee viikonloppuna lumena, sitä jää maahan noin 5 senttimetriä. Talvirenkaat ovat nyt tarpeen myös maan eteläisissä osissa sateiden ja kylmyyden takia, hän sanoo.

Lumen tuloon pitää siis varautua koko maassa.

Ilmatieteen laitoksen vuoteen 1961 asti ulottuvien tilastojen mukaan Helsingissä aikaisin ajankohta ehjälle lumipeitteelle on ollut 11.10. Näin tapahtui vuonna 1973. Tyypillisin ajankohta on tilastojen mukaan 18.11.

Karkeasti ottaen 1 cm lunta on sulatettuna 1 mm vettä. Tuolloin 10 mm vesisade vastaa talvella noin 10 cm lumikerrosta eli lumen syvyyttä maan pinnalla.

Source Link is.fi