Saako altistuneena mennä kouluun ja pitääkö oireisen mennä testiin? Näin Helsingin koulut nyt ohjeistavat

Helsinki on lopettanut oppilaitoksissa, kouluissa ja päiväkodeissa altistuneiden säännönmukaisen tartunnanjäljityksen, eikä altistuneita enää aseteta karanteeniin, Helsingin kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Myös altistusten keskitetystä tiedottamisesta luovutaan. Koronasta voidaan kuitenkin viestiä yleisellä tasolla, jos tautitapauksia ilmenee erityisen runsaasti.

Jäljityksessä keskitytään jatkossa riskiryhmien sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tartuntoihin.

Tiedotteen mukaan tartunnanjäljityksellä ei enää voida juurikaan rajoittaa koronaepidemiaa, sillä koronaviruksen omikronmuunnos leviää aiempia virusmuunnoksia nopeammin ja tartunnan voi tällä hetkellä saada käytännössä mistä tahansa.

Lue lisää: Pk-seudun ylilääkärit: Koronaan pitäisi suhtautua kuin tavalliseen hengitys­tie­infektioon

Uusi linjaus otettiin Helsingin lisäksi käyttöön Espoossa, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Kirkkonummella, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Porvoossa, Tuusulassa ja Vantaalla.

Näin tiedotteessa ohjeistetaan:

1. Saako nuhaisena mennä kouluun tai päiväkotiin?

Jos lapsella tai nuorella on lieviä hengitystieoireita, kuten yskää, nuhaa tai kuumetta, hänen tulee jäädä kotiin sairastamaan. Kun oireita ei enää ole tai olo on ollut selvästi parempi muutaman päivän ajan, voi palata oppilaitokseen, kouluun tai päiväkotiin.

2. Pitääkö oireisena hakeutua koronatestiin?

Lievistä hengitystieinfektio-oireista kärsivän ei ole välttämätöntä hakeutua testiin.

3. Saavatko perheenjäsenet mennä kouluun tai töihin?

Oireettomat perheenjäsenet voivat käydä töissä, jos etätyöhön ei ole mahdollisuutta. Oireettomat lapset ja nuoret voivat käydä varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksessa.

4. Pitääkö päiväkodissa tai koulussa käyttää maskia?

Maskisuositus on voimassa kouluissa kolmasluokkalaisista ylöspäin sekä henkilöstöllä kaikilla oppiasteilla varhaiskasvatus mukaan lukien.

Varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja toisella asteella noudatetaan edelleen terveysturvallisuustoimenpiteitä. Lisäksi ryhmien yhdistämistä vältetään.

5. Miten vapaa-ajalla tulisi toimia?

Tarpeettomia kohtaamisia, kyläilyjä ja kokouksia tulee välttää, jotta kukin voi suojata omaa lähipiiriään ja vähentää sairaalakuormitusta.

Rokotukset antavat hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.

6. Voidaanko etäopetukseen palata?

Koulujen ja oppilaitosten kohdalla osittainen etäopetus voi tulla tarpeelliseksi joissakin luokissa, jos koronaan tai esimerkiksi kausi-influenssaan sairastuu runsaasti henkilöstöä.

Source Link is.fi