Banner Before Header

Saarikko purkautui sekavasta tilanteesta korona­päätöksen­teossa: ”Oletin, että se kokonaisuus olisi STM:n ja THL:n yhteinen näkemys”

Hallituksen koronajohtaminen ja siihen liittyvät vaikeudet nousivat näkyvästi esiin IS:n aluevaalitentissä tiistaina.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) purkautui tentissä tilanteesta, jonka hän kohtasi hallituksen edellisissä koronaneuvotteluissa.

– Esimerkiksi tilanne, jossa keskusteltiin koulujen testauksesta tai vaikkapa koko luokan asettamisesta karanteeniin, kun meille esiteltiin tätä kokonaisuutta viime perjantaina, niin oletin, että se kokonaisuus olisi STM:n ja THL:n yhteinen näkemys. Oletin, että kun se meille esiteltiin virkavastuulla, että se olisi käyty näiden tahojen kanssa läpi. Vasta sen jälkeen sain ymmärryksen, että ei tämä ole THL:n suosittama tapa, jolla kouluja kannattaisi testata, huomasin sen vasta jälkikäteen julkisesta keskustelusta ja kuultuani viestejä THL:stä.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta tarkensi hallituksen koronaneuvotteluiden jälkeen Helsingin Sanomille, ettei perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) kannanotto koko luokan asettamisesta karanteeniin yhden oppilaan tartunnan perusteella pohjautunut THL:n lausuntoon.

– Olisi mukavaa, että meillä olisi mahdollisuus saada informaatiota, johon nämä kaksi viranomaistahoa olisivat kyenneet muodostamaan yhden näkemyksen, Saarikko kommentoi tentissä.

Lue lisää: Kansa kysyi, tunteet pääsivät pintaan – katso tästä IS:n koko puoluejohtajatentti

Sosiaali- ja terveysministeriö ja ministeriön alainen asiantuntijalaitos THL olivat näkyvästi eri mieltä myös etäopetukseen siirtymisestä: Kiuru ja ministeriö ajoivat etäkoulua, THL ei. Kiuru jopa sanoi pelkäävänsä, ettei oppilaiden palaaminen kouluun lomien jälkeen ole turvallista.

Hallitus päätti THL:n kantaan nojaten, ettei suositusta etäopetukseen siirtymisestä anneta.

– Viime viikon osalta ei onnistuttu, ei olisi pitänyt käydä julkisuudessa keskustelua, joka herätti tarpeetonta hämmennystä kentällä, perheissä, kouluissa, se olisi pitänyt käydä hallituksen sisällä. Pitää pystyä parempaan, pääministeri Sanna Marin (sd) myönsi IS:n tentissä.

Marinin mukaan STM:n ja THL:n pitää keskustella keskenään ja löytää yhteisiä kantoja, joita he hallitukselle viestivät.

– On myös ollut sellaisia tilanteita, että olemme saaneet hallituksen neuvotteluihin esimerkiksi THL:ltä jonkin kannan ja lukeneet eri kannan seuraavana päivänä lehdistä. Kyllä meidän pitää hyväksyä sekin, että meillä on erilaisia näkemyksiä ministeriöiden välillä, viranomaisten välillä, kenties myös viranomaisten sisällä, ja meidän poliitikkojen pitää pystyä tekemään valistuneita päätöksiä moniäänisessä kentässä.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ihmetteli, miksi Marin ei toimi hallituksen uuden koronaryhmän johdossa.

– Ministeri Kiuru käyttää osatotuuksia saadakseen oman viestinsä läpi. Nyt on oleellista palauttaa uskottavuus, ja se on pääministerin tehtävä, Orpo sanoi.

Hallituksen koronapäätöksenteko puhutti IS:n tentissä. Pääministeri Sanna Marin (sd) myönsi, että hallituksella on ollut jatkuvasti ongelmia poikkihallinnollisuuden kanssa, eivätkä ministeriöt ole keskustelleet riittävästi keskenään.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra arvosteli koronapolitiikkaa sekavaksi ja kyseli johtajuuden perään.

– Muistan kyllä ajan, kun minua on kritisoitu siitä, että aivan liikaa keskityn koronan hoitoon, että onko meillä pääministerin sijasta vain koronaministerit, näin ne ajat muuttuvat, Marin vastasi arvosteluun.

Marin perusteli Kiurun johtoroolia uudessa koronaryhmässä omalla ajankäytöllään.

– Se, miksi en itse johda tätä työtä, johtuu siitä, että pääministerin kalenterissa on monenlaisia asioita. Jos esimerkiksi Ukrainan tilanne pahenee, omaa työaikaani joudutaan käyttämään siinä tilanteessa erityisesti ulko- ja turvallisuuspoliittisiin kysymyksiin. Lisäksi meillä on keväällä erittäin raskaita neuvotteluita, joita joudun johtamaan.

Marinin mukaan pandemiassa eletään aivan uudenlaista vaihetta, eivätkä aikaisemmat rajoitustoimet pure samanlaisella tavalla.

– Elämme tällä hetkellä pandemian vaikeinta aikaa myös terveydenhuollon näkökulmasta. Vaikka tämä on lievempi, tämä näkyy terveydenhuollon kuormituksessa, tässä kannattaa kuunnella kuntia ja alueita, että millä tavalla strategiaa kannattaa päivittää. Itselläni riittää ymmärrystä kuntien tuoreimmille päätöksille, koska ne siirtävät resursseja terveydenhuollon piiriin, jossa ihmisiä hoidetaan, Marin sanoi.

Saarikko katsoi, ettei taudin leviämistä kyetä enää estämään, ja sanoi, että hallituksen tehtävänä on huolehtia siitä, ettei taudin huippu nousisi niin korkealle, että terveydenhuollon kantokyky pettäisi.

Saarikko totesi myös, ettei ”pelottelu ole hallituksen tehtävä”.

Source Link is.fi