Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b1219665040d97a851ccf4b7f8e997fe, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Saarikko tyrmää etä­koulu­esityksen – tiukka moite STM:n toiminta­tavoista – Uutisalue

Saarikko tyrmää etä­koulu­esityksen – tiukka moite STM:n toiminta­tavoista

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) kertoo pitävänsä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esittämää etäkoulusiirtymää viimeisenä työkaluna koronavirusepidemian hallinnassa. Tartuntariskejä voidaan hänen mukaansa madaltaa oppilaitoksissa esimerkiksi maskeilla ja kotitesteillä.

– Lähiopetus mahdollistaa myös lasten rokotusten järjestämisen tehokkaasti ja ilman vaivaa perheiden arkeen, Saarikko kommentoi Ilta-Sanomille sähköpostitse.

Ministeri pitää lyhyellä varoitusajalla esitettyjä laajoja rajoitustoimia kohtuuttomina perheiden, yrittäjien ja kuntien kannalta. Hän moittii myös STM:n toimintatapaa.

– En pidä hyvänä, että koronatoimia pyritään johtamaan julkisuuden kautta. Edellytän hallituksen sisäistä asiantuntija-arvioihin perustuvaa strategista keskustelua siitä, miten pitkittyvään ja selvästi muuttuneeseen korona-tilanteeseen pitää vastata.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi keskiviikkona Ylen haastattelussa, että ministeriö ehdottaa koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetusjaksolla. Esitys sai kritiikkiä myös opetusministeri Li Anderssonilta (vas). Andersson totesi torstaina Twitterissä, että se olisi vastoin voimassa olevaa lakia:

Perusopetuslain 20 a §:ssa etäopetukseen siirtyminen todetaan mahdolliseksi, mikäli opetusta ei tartuntatautilain nojalla annetun päätöksen johdosta voida järjestää paikan päällä turvallisesti.

Pykälän neljännen momentin mukaan säännökset eivät kuitenkaan koske ”esiopetuksen oppilaita, perusopetuksen 1–3 vuosiluokkien oppilaita, 17 §:ssä tarkoitettuja erityisen tuen päätöksen saaneita oppilaita, 25 §:n 2 momentissa tarkoitettuja pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaita eikä 5 §:ssä tarkoitettuja valmistavan opetuksen oppilaita”.

STM:n esittämä etäopetusjakso kestäisi kolme viikkoa eli tammikuun loppupuolelle asti. Vastoin nykyistä perusopetuslakia se koskisi myös 1.–3. luokkalaisia ja erityisopetusta. Aluehallitusvirastot tekisivät päätökset etäopetukseen siirtymisestä koko Suomessa hallituksen voimakkaan suosituksen pohjalta. Etäopetussuositus koskisi peruskouluja, ammattikouluja ja lukioita.

Hallituksen koronaministeriryhmä kokoontuu perjantaina. Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona, että lehden saamien tietojen mukaan STM todennäköisesti esittää lakimuutosta, joka mahdollistaa ravintoloiden sulkemisen täysin. Voimassa olevan lain mukaan kuntoiluun tarkoitettuja tiloja voi sulkea, mutta ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikoja voi säädellä vain kello 17:n jälkeen.

Source Link is.fi