Banner Before Header

Saarikko tyrmää siirtymisen etäkouluun

Koulujen pitäminen kiinni vielä ensi viikolla päättyvän joululoman jälkeen saa keskustalta selkeän tyrmäyksen.

Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo sähköpostissaan Ylelle, että kaikki muut keinot pitää käyttää ennen kuin etäkouluun siirryttäisiin uudelleen.

– Tällaisia toimia ovat esimerkiksi systemaattinen kotitestaus ja maskit. Lähiopetus mahdollistaa myös lasten rokotusten järjestämisen tehokkaasti ja ilman vaivaa perheiden arkeen, Saarikko kirjoittaa.

Saarikko vaatii hallituksen myös ”sisäistä asiantuntija-arvioihin perustuvaa strategista keskustelua” siitä, miten muuttuneeseen korona-tilanteeseen pitää vastata.

Hänen mukaansa nopeasti lyhyellä varoitusajalla esitetyt laajat rajoitustoimet ovat ”kohtuuttomia perheiden arjen, yrittäjien ja kuntien kannalta”.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila ehdotti Ylen haastattelussa eilisiltana keskiviikkona, että koulujen kevätlukukausi aloitettaisiin etäopetusjaksolla. Varhila ei ottanut kantaa kuinka kauan etäjakson pitäisi kestää.

Etäkouluun siirtymisestä ei päätä soteministeriryhmä vaan poikkihallinnollinen koronaministerityöryhmä.

Opettajien etujärjestö OAJ kannattaa etäopetusta. OAJ:n mukaan asiasta pitäisi päättä viimeistään huomisaamuna perjantaina.

Varhilan mukaan koronaministeriryhmän puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) päättää siitä, kokoontuuko ryhmä jo perjantaina vai mahdollisesti alkuviikosta. Koulujen kevätlukukausi alkaa monella paikkakunnalla maanantaina 10.1.

Saarikko moittii myös STM:n toimintatapaa etäkouluehdotuksessaan.

– En pidä hyvänä, että koronatoimia pyritään johtamaan julkisuuden kautta.

Saarikko sanoo olevansa myös huolestunut koronatestaamisen ruuhkautumisesta. Hänen mukaansa on pidettävä huolta siitä, että kaikki virallista koronatestiä tarvitsevat saavat sen riittävän nopeasti.

– Tilanteet, joissa ihminen jää ilman karanteenipäätöstä ja oikeutta tartuntatautipäivärahaan testauksen ruuhkautumisen vuoksi, ovat kestämättömiä, Saarikko kirjoittaa.

Hän pitää tärkeänä, että koronaministeriryhmä ottaa huomioon THL:n ehdotuksen karanteeniaikojen lyhentämisestä.

Lue lisää:

Source Link yle.fi