Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f2b87bf1ea6ec7516e57139572f4be88, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sähköpula uhkaa – kannattaako kausivaloja lainkaan sytyttää? – Uutisalue

Sähköpula uhkaa – kannattaako kausivaloja lainkaan sytyttää?

Syksyn pimetessä tekisi mieli laittaa terassille tai parvekkeelle valosarja palamaan. Mutta kehtaako sitä edes? Nyt kun edessä saattaa olla energiapula ja sähkön hinnat ovat kohonneet huippulukemiin, alkaakin mietityttää, onko pieni mielenvirkistys todellisuudessa vastuutonta tuhlausta.

Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski antaa valoille synninpäästön.

– Ne ovat kuitenkin tosi vähän kuluttavia, jos ovat tällaisia nykyaikaisia led-sarjoja, että niiden vaikutus kotitaloustasollakin on vähäinen. Usein isompi teko on sammuttaa telkkari kuin ne valot, hän vertaa.

Kausivaloja ei kannata pitää päälle kytkettyinä ympäri vuorokauden.

Esimerkiksi 42 tuuman taulutelevision teho olla joka 800 wattia ja kulutus tunnissa 0,20 kilowattituntia, kun taas 80 led-lampun sarjan teho on noin 6 wattia.

Sadassa päivässä taulutelevisio kuluttaa sähköä 480 kilowattituntia. Vanha 216 hehkulampun valosarja kuluttaa samassa ajassa noin 224 kilowattituntia. Molemmat pidetään tässä laskelmassa päällä ympäri vuorokauden yhtäjaksoisesti sadan päivän ajan.

Kyse on ennen kaikkea valinnoista. Jos kausivalot piristävät omaa mieltä, voi kotitaloudesta löytää helposti helposti jonkin toisen kohteen, jossa vähentää kulutusta.

Yksi asia on kuitenkin syytä ottaa huomioon. Kausivaloja ei kannata pitää päälle kytkettyinä ympäri vuorokauden. Motiva suosittelee kaikkien ylimääräisten sähkölaitteiden sammuttamista korkean kulutuksen aikaan arkisin aamulla kello 8–10 ja iltaisin 16–20, jolloin suurimmat kulutukset osuvat yleensä 16–17 ja 19–20 tietämille. Suositus koskee myös koristevaloja. Ainakin toistaiseksi suositus koskee siis arkea, viikonloppuina on useimmiten parempi tilanne.

Suur-Uski kertoo, että suositus on uusi.

– Todennäköisimmät sähköpulahetket ovat suurimmat kulutushuippuhetket, ja niitä meidän pitäisi päästä leikkaamaan, silloin tuotanto ei välttämättä riitä.

Nykyaikaiset led-valosarjat kuluttavat sähköä vain vähän.

Kulutushuippujen välttämistä pyritään nyt tuomaan muutenkin näkyvämmäksi ja ymmärrettävämmäksi asiaksi.

– Toki se huippujen ajankohta voi talven aikana muuttuakin, mutta näillä nyt lähdetään liikkeelle, Suur-Uski lisää.

Kyllä kausivalojen sähkönkulutuksellakin on merkitystä, jos sitä ajatellaan ihan suuressa mittakaavassa, mutta silloin siellä pitää olla mukana myös kaupunkien valot ja muut vastaavat.

Motiva on laskenut esimerkkejä koristevalojen sähkönkulutuksesta. Jos laittaa niin sanotusti vanhanaikaisen hehkulampuilla toimivan koristevalokaapelin palamaan itsenäisyyspäivänä ja sitä pidetään yhtäjaksoisesti vuorokauden ympäri palamassa 15. maaliskuuta asti eli sata päivää, sähköä kuluu noin 223 kilowattituntia. Jos sama valosarja on päällä vain 8 tuntia vuorokaudessa kulutus jää 74 kilowattituntiin.

Uudenaikaisempi 7,6 watin Led-valosarja kuluttaa vastaavalla 100 päivän jaksolla reilut 18 kilowattituntia jos se on päällä jatkuvasti. Kun käyttö rajataan 8 tuntiin vuorossa, kulutus putoaa noin 6 kilowattituntiin.

Source Link is.fi