Banner Before Header

SaiPa julkisti keinot, joilla sarjajumbo nousee suosta – pelaajabudjetti kasvaa sadoillatuhansilla euroilla

Liigan jumbosijaa pitävä jääkiekkojoukkue SaiPa on julkaissut tiistaina keinot, joilla joukkueen menestys saataisiin takaisin. Suunnitelma on tarkoitus toteuttaa vuosina 2023–26.

SaiPan kuluva kausi Liigassa on ollut varsin tahmainen. Liigajoukkue on hävinnyt 27 ottelua kauden aikana pelatuista 47 ottelusta.

1. Enemmän rahaa

SaiPa aikoo kasvattaa liikevaihtoaan menestyksensä eteen. Vuonna 2026 Liiga-SaiPan liikevaihdon tavoitteena on olla 6,2 miljoonaa euroa. Tällä kaudella liikevaihto on noin 5 miljoonaa euroa.

Lisääntyvää liikevaihtoa aiotaan käyttää muun muassa pelaajahankintoihin. Lappeenrantalaisjoukkueen pelaajabudjetti tälle kaudelle on 1,9 miljoonaa euroa. Vuonna 2026 budjetin on tarkoitus olla 2,2 miljoonaa euroa.

– Liigassa on joukkueita, jotka käyttävät pelaajiin 3–4 miljoonaa euroa. Ei 200 000 euroa kuitenkaan ratkaise sitä, menestymmekö vaan se päivittäinen työ ratkaisee, sanoo toimitusjohtaja Jussi Markkanen Liiga-SaiPasta.

2. Enemmän katsojia

SaiPan heikko menestys tällä kaudella on näkynyt myös vähenevinä katsojamäärinä. Vähäiset katsojamäärät tulevat vaikuttamaan myös Liiga-SaiPan kauden taloudelliseen tulokseen, koska iso osa liigajoukkueen tuloista tulee lipunmyynnistä.

Toimitusjohtaja Markkanen kertoo, että urheilullinen menestys tuo mukanaan taloudellista menestystä.

Miten odotatte ihmisten tulevan Kisapuistoon, kun parhaat pelaajat on myyty pois, toimitusjohtaja Jussi Markkanen?

– Markkinatalous määrää sen, että tiettyjä pelaajia ei pystytä täällä pitämään, koska heillä on niin hyviä tarjouksia muualla. Tajuttiin, ettei meidän maksukyky riitä, silloin pitää tehdä niitä ikäviä ratkaisuja, Markkanen jatkaa.

Tulevien vuosien liikevaihdon kasvua tavoitellaan kasvavilla yleisömäärillä. Tavoitteena on, että vuonna 2026 SaiPa järjestää muitakin tapahtumia kuin vain jääkiekko-otteluita, esimerkiksi konsertteja ja yksityistilaisuuksia.

SaiPaa luotsannut päävalmentaja Pekka Virta vapautettiin tehtävästä lokakuussa. Arkistokuva lokakuulta 2022. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

3. Enemmän omia kasvatteja

SaiPan tavoite on, että vuonna 2026 edustusjoukkueessa olisi 10 omaa kasvattia ja nuorisomaajoukkueissa olisi 1–2 SaiPan kasvattia per ikäluokka.

SaiPan strategian mukaan tavoitteet saavutetaan joukkueen houkuttelevuutta parantamalla, pelaajien ja perheiden hyvillä palveluilla ja laadukkailla kehitysmahdollisuuksilla.

Jussi Markkanen on myös yksi SaiPan omistajista. Hänen mukaansa SaiPan on pidettävä hyvät nuoret pelaajat itsellään, eikä heitä saisi vuotaa muihin joukkueisiin.

4. Urheilutoimenjohtaja

Liiga-SaiPa luopui urheilutoimenjohtajasta koronavuosina ja toimitusjohtaja Jussi Markkanen otti myös urheilutoimenjohtajan hommat hoitaakseen.

– Väliaikaiseksi tarkoitettu ratkaisu on venynyt vähän liian pitkälle. Kaksoisrooli on tullut tiensä päähän, Markkanen toteaa nyt.

SaiPa on saamassa uuden urheilutoimenjohtajan vappuun mennessä. Ensi kauden valmentaja selviää myöhemmin tänä keväänä.

Pitäisikö Jussi Markkanen sinun toimitusjohtajana kantaa vastuu heikosta menestyksestä ja tehdä asiasta tarvittavat johtopäätökset?

– Totta kai meillä tarkastellaan kaikkien toimenkuvia, kun menee huonosti. Kritiikki on välillä kovaa, mutta se kertoo siitä, että me olemme kiinnostavia. Se olisi pahin tilanne, ettei meistä kiinnostuisi kukaan, Markkanen sanoo.

Aiotko lähteä SaiPasta tämän kauden jälkeen?

– Jos se on parasta seuralle, niin varmasti teen. Mutta silloin kun on vaikeaa, kääritään hihat, tehdään entistä enemmän töitä ja katsotaan kantaako se hedelmää, toteaa Markkanen.

Source Link yle.fi