SAK:n Eloranta ehdottaa: Yli 55-vuotiaille oikeus lyhentää työaikaansa omalla kustannuksellaan

Palkansaajien keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tukisi työntekijän työssäjaksamista ja työhyvinvointia kokeilulla, jossa yli 55-vuotiaat saisivat subjektiivisen oikeuden lyhentää työaikaansa. Eloranta kertoi ehdotuksensa puheessaan SAK:n edustajiston kokouksessa torstaina.

– Myöhempi eläköityminen, vähemmän tarvetta työkyvyttömyyseläkkeelle, parempi työssä jaksaminen, kohoava työhyvinvointi ja tuottavuus on sellainen täyskäsi, jonka pitäisi työnantajaakin kiinnostaa. Onko uskallusta lähteä katsomaan kortit? Eloranta sanoi puheessaan SAK:n tiedotteen mukaan.

Myös nykyistä vuorotteluvapaajärjestelmää pitäisi Elorannan mielestä kehittää siten, että se mahdollistaisi osa-aikaisen työskentelyn ilman, että side työelämään kokonaan katkeaa. Näin myös työttömille tulisi mahdollisuus osa-aikaiseen työhön.

Eloranta viittasi puheessaan myös järjestön tuoreeseen luottamushenkilöpaneeliin, jonka mukaan huonomaineisista yrityksistä 86 prosenttia kärsii rekrytointivaikeuksista ja hyvämaineisista 59 prosenttia.

– On turha valitella työvoimapulaa ja syytellä työttömiä työhaluttomiksi, jos omassa toiminnassaan ei ole halunnut muutoksia tehdä. Kuten sanotaan: hyville työntekijöille löytyy aina töitä. On myös niin että hyville työnantajille ja hyviin töihin löytyy aina työntekijöitä, Eloranta sanoi.

Alkaneella työmarkkinakierroksella Eloranta toivoo ay-liikkeen sisäistä koordinaatiota ja solidaarisuutta.

Source Link is.fi