Banner Before Header

SAK:n hallitus huolissaan ostovoiman kutistumisesta – ”Erityisesti muutoksesta kärsivät pienituloiset”

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ratkoisi ajankohtaista haastetta kokonaisuudella, johon euromääräisten palkankorotusten lisäksi voisivat kuulua sosiaalivakuutusmaksun palauttaminen työnantajan maksettavaksi sekä maltillinen veroale.

SAK pitää inflaaatiovauhtia ja sen arvioitua pitkittymistä huolestuttavana suomalaisten palkansaajien kannalta.

– Erityisesti muutoksesta kärsivät pienituloiset, joilla ei ole taloudellista puskuria ottaa hintojen nousua vastaan. Inflaatio ja sen seuraukset täytyy ottaa vakavasti, vaatii Jarkko Eloranta.

Suomalaisten palkansaajien ostovoima laski tammi–maaliskuussa 2,7 prosenttia. Reaaliansioiden vuosilasku on ollut neljännesvuosittain vertailtuna suurempi viimeksi vuonna 1977.

Euromääräiset palkankorotukset auttaisivat eniten pienituloisia

– Ongelma vaatii ratkaisua pian. Palkkainflaatio ei ole kuitenkaan kenenkään etu. Siksi palkansaajien ostovoiman turvaaminen vaatii palkankorotusten rinnalle muita keinoja. Myös palkankorotuksien tyylillä on väliä. Tähän tilanteeseen sopisivat euromääräiset korotukset. Ne auttaisivat eniten pienituloisia ja pitäisivät parhaiten talouden rattaat pyörimässä, Jarkko Eloranta toteaa.

Eloranta muistuttaa euromääräisten korotusten myös kaventavan palkkaeroja.

– Euromääräisessä korotuksessa matalapalkkaisten ansiot nousisivat suhteessa enemmän. Pienituloisten ostovoiman kasvu ei mene säästöön vaan suoraan kulutukseen. Suomessa merkittävä osa työpaikoista on pienissä yrityksissä, jotka toimivat kotimarkkinoilla. Erityisesti pienituloisten ostovoimasta huolehtiminen takaisi näiden yritysten kyvyn työllistää.

Eloranta suosittaa veroalea ja sosiaalivakuutusmaksun siirtoa takaisin työnantajille

Osana kilpailukykysopimusta vuonna 2016 siirrettiin kaksi prosenttiyksikköä sosiaalivakuutusmaksuja työnantajilta työntekijöiden maksettavaksi. Nyt tämä siirto pitää perua ja työnantajien on osallistuttava suomalaisten ostovoiman turvaamiseen. Näin voidaan tukea työllisyyttä.

Elorannan mukaan sosiaalivakuutusmaksujen siirto voisi myös tulevina vuosina olla elementti, jolla sopeudutaan erilaisiin suhdanteisiin. Ajankohtaista haastetta Eloranta ratkoisi isommalla kokonaisuudella, johon palkankorotuksen lisäksi voisivat kuulua mainittu maksusiirto ja maltillinen veroale.