Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bcba17195a654658b3981bf1ccb6ca72, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Saksa valmistautuu säännöstelemään kaasua nostamalla energiasektorin valmiustilaa – Uutisalue

Saksa valmistautuu säännöstelemään kaasua nostamalla energiasektorin valmiustilaa

Saksa ilmoitti tänään nostavansa energiasektorin valmiustilaa varmistaakseen kaasun riittävyyden maassa. Saksan talousministeri ja varakansleri Robert Habeck ilmoitti tiedotustilaisuudessa, että Saksassa käytettävissä olevan maakaasun määrä on nyt niukkaa. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Habeck ilmoitti, että Saksa siirtyy kaasutoimituksia turvaavassa hätäsuunnitelmassaan toiselle hälytystasolle, millä viitataan kaasutoimitusten merkittävään heikkenemiseen.

Hälytystasoja on yhteensä kolme. Saksa oli ollut ensimmäisellä hälytystasoista maaliskuun loppupuolelta lähtien.

Toisella hälytystasolla Saksa ei vielä säännöstele kaasutoimituksia kotitalouksille ja yrityksille. Käytännössä uusi hälytystaso lisää maan valmiutta siirtyä kolmannelle tasolle, jolloin yhteiskunnan kannalta kriittisimpien palveluiden toiminta turvattaisiin kaasua säännöstelemällä.

Syy hälytystason nostolle on Venäjältä tulevan kaasun merkittävä väheneminen, kun venäläinen energiajätti Gazprom vähensi Nord Stream 1 -putken kautta Saksaan kuljetettavan kaasun määrää noin 40 prosenttiin aiemmasta tasosta.

Gazpromin mukaan vähennys johtuu kaasuputken korjaustöistä. Hälytystason nostaminen viittaa kuitenkin siihen, että Saksa olettaa kaasutoimitusten vähentyneen pysyvästi.

Gazprom on keskeyttänyt kaasutoimitukset viime aikoina moneen Euroopan maahan, mukaan lukien Suomeen.

Painostaako Venäjä kaasutoimituksilla ensi talvena?

Talousministeri Habeckin mukaan saksalaisten ei tarvitse olla huolissaan kaasun saatavuudesta juuri nyt, vaan maa pystyy hallitsemaan tilannetta.

Saksan huolena on kuitenkin jo tuleva talvi. Talvisin Saksa on pysynyt lämpimänä paljolti venäläisellä kaasulla, ja Venäjän pelätään voivan katkaista kaasutoimitukset kokonaan painostaakseen Saksaa poliittisesti.

Saksa pyrkii täyttämään kaasuvarastonsa yli 90 prosentin täyttöasteeseen ennen talvea, mutta tällä hetkellä varastot ovat vain hieman yli puolillaan.

Habeckin mukaan Saksa ei välttämättä kykene täyttämään varastojaan kesän ja syksyn aikana, jos Venäjän kaasutoimitukset pysyvät nykyisellä tasolla.

Habeck vetosi saksalaisiin, jotta he vähentäisivät nykytilanteessa kaasun kuluttamista oma-aloitteisesti.

– Kaasutoimitusten katkaiseminen on Vladimir Putinin taloudellinen hyökkäys meitä vastaan. Hänen strategiansa on selvästi luoda turvattomuutta, nostaa hintoja ja jakaa meidän yhteiskuntaa, Habeck sanoi.

Voit keskustella aiheesta 24.6 klo 22.00 asti.

Lue lisää:

Kaasuntoimitukset Venäjältä Eurooppaan saattavat loppua jo aivan kohta – Saksa suunnittelee kaasun säännöstelyä varotoimena

Analyysi: Saksa ei halua äkkinäistä loppua venäläiselle kaasulle ja öljylle, koska uskoo sen osuvan Eurooppaan Venäjää kovemmin

Source Link yle.fi