Salahin ja Manen tähdittämä Afrikan mestaruusturnaus verottaa monia suurseuroja

Sunnuntaina alkava jalkapallon miesten Afrikan mestaruusturnaus harventaa monia eurooppalaisia suurseuroja pelaajista.

Esimerkiksi Englannin Valioliigassa Liverpool joutuu tulemaan lähiajat toimeen ilman egyptiläistä Mohamed Salahia, senegalilaista Sadio Manea ja guinealaista Naby Keitaa. Chelsea puolestaan menettää senegalilaisen ykkösmaalivahtinsa Edouard Mendyn.

Kamerunissa järjestettävän mestaruusturnauksen tähtipelaajia ovat lisäksi esimerkiksi algerialainen Riyad Mahrez (Manchester City), norsunluurannikkolainen Sebastien Haller (Ajax), nigerialainen Wilfred Ndidi (Leicester), norsunluurannikkolainen Nicolas Pepe (Arsenal), gabonilainen Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal), norsunluurannikkolainen Wilfried Zaha (Crystal Palace) ja marokkolainen Achraf Hakimi (PSG).

Salahin ja Manen lähtö on kova kolaus Liverpoolille, mutta esimerkiksi City kestänee Mahrezin poissaolon hyvin, koska laatukorvaajia löytyy.

Liverpoolin lisäksi kenties kovimmat iskut Valioliigan seuroista kokevat Watford, Leicester, Crystal Palace ja Arsenal, joista kukin menettää kisoihin useita laatupelaajia.

Watford on tosin ilmoittanut, etteivät senegalilaishyökkääjä Ismaila Sarr ja nigerialaiskärki Emmanuel Dennis lähde turnaukseen, koska ensiksi mainittu on loukkaantunut ja jälkimmäistä ei pyydetty kisamiehistöön määräajassa.

Muissa suursarjoissa esimerkiksi Italian Serie A:n mestaruudesta taisteleva Napoli kokee pahoja menetyksiä.

”Miksei Afrikan mestaruusturnausta pelattaisi?”

Afrikan mestaruusturnauksia on perinteisesti edeltänyt muutamien eurooppalaisseurojen valmentajien narina pelaajiensa päästämisestä kisoihin kesken sarjakausien. Niin tälläkin kertaa.

Vuonna 2019 turnaus järjestettiin ensimmäistä kertaa kesällä, jolloin suursarjat olivat tauolla. Tämänkertaisen mestaruustapahtuman oli alun perin määrä olla viime kesänä. Ensin turnausajankohtaa siirrettiin taaksepäin viime tammikuulle Kamerunin epäedullisen kesäsään takia, ja lopulta tapahtuma pomppasi vuodella eteenpäin koronan takia.

Myös alkavan turnauksen kohdalla on esitetty vaatimuksia, että tapahtuma pitäisi siirtää koronapandemian takia.

– EM-turnaus järjestettiin tänä vuonna (2021) pandemian keskellä, ja monissa kaupungeissa stadionit olivat täysiä. Miksei Afrikan mestaruusturnausta pelattaisi Kamerunissa?

– Vai yrittävätkö ihmiset sanoa, kuten tavallista, etteivät afrikkalaiset ole minkään arvoisia, joten meidän on vain siedettävä, pelaajalegenda ja Kamerunin jalkapalloliiton tuore puheenjohtaja Samuel Eto’o sanoi hiljattain Canal+:lle uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kloppin kommentti herätti närää

Liverpoolin päävalmentaja Jürgen Klopp nimitti marraskuussa Afrikan mestaruuskisoja ”pieneksi turnaukseksi”. Myöhemmin Klopp täsmensi, että kyseessä oli ollut ironinen heitto.

Niin tai näin, mutta Kloppin puheet herättivät närää.

– Kuka Klopp luulee olevansa? Hän on nykyisessä asemassaan afrikkalaisten jalkapalloilijoiden ansiosta, Senegalin päävalmentaja ja entinen huippupelaaja Aliou Cisse väitti viitaten Liverpoolin afrikkalaistähtiin.

Mestaruusturnauksessa on mukana 24 maata, ja finaali pelataan 6. helmikuuta. Algeria on hallitseva mestari ja yksi suurimmista voittajasuosikeista. Myös ainakin Egypti, Norsunluurannikko, Kamerun, Marokko, Nigeria, Senegal ja Tunisia voivat elätellä realistisia mestaruushaaveita.

Lue myös:

Source Link yle.fi