Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_81a50af83b3609163a783a7c5c802e00, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Salaliittoteoriat ja väärät ilmastoväitteet rehottavat – BBC kävi läpi eri kielillä tehtyjä Wikipedia-artikkeleita – Uutisalue

Salaliittoteoriat ja väärät ilmastoväitteet rehottavat – BBC kävi läpi eri kielillä tehtyjä Wikipedia-artikkeleita

Britannian yleisradioyhtiö BBC on käynyt läpi eri kielillä kirjoitettuja Wikipedia-artikkeleita ilmastonmuutoksesta. Katsauksesta paljastui (siirryt toiseen palveluun), että eräillä kielillä ilmastonmuutoksesta esitetään vääriä väitteitä ja salaliittoteorioita.

Esimerkiksi swahilin (siirryt toiseen palveluun)-, kazakin (siirryt toiseen palveluun)– ja valkovenäjänkielisillä Wikipedia-sivuilla kerrotaan, että tutkijat olisivat erimielisiä ilmaston lämpenemisen syistä. Todellisuudessa lähes kaikki ilmastotutkijat ovat todenneet lämpenemisen johtuvan ihmisen toiminnasta.

Kroatiankielisestä artikkelista suuri osa on omistettu ilmastotieteen kyseenalaistamiselle ja salaliittoväitteille.

Kiinankielinen Wikipedia puolestaan listaa auringon aktiivisuuden mahdolliseksi selitykseksi lämpötilojen nousulle.

Wikipedia riippuvainen vapaaehtoisista toimittajistaan

Vuonna 2001 käynnistetty Wikipedia on maailman suurin tietosivusto ja yksi maailman käytetyimmistä internetsivuista.

Wikipediaa toimittavat vapaaehtoiset kirjoittajat, jotka kokoavat sivustolle tietoa lukemattomista aiheista. Nämä vapaaehtoiset myös valvovat sivustoa ja tekevät korjauksia, jos sivuille on päätynyt väärää tietoa.

Englanninkielisen Wikipedian taustalla on 40 000 aktiivin yhteisö.

Vapaaehtoisuudessa onkin Wikipedian heikkous. Monilla kielillä vapaaehtoisia on niukasti, jolloin korjauksia ei tehdä yhtä tiheällä seulalla. Koska kuka tahansa voi ryhtyä Wikipedian toimittajaksi, väärinkäytöksiä voi syntyä.

Wikipediaa toimitetaan yli 300 kielellä. BBC:n mukaan yli 150 kielellä Wikipedian toimittajia on alle kymmenen.

Tietosivustoahallinnoi Wikimedia Foundation -yhdistys, joka ei puutu paikallisella tasolla toimitettuun aineistoon, sillä itsehallinnollisuus on Wikipedian keskeinen periaate.

BBC:n haastattelussa Wikimedia Foundationin johtajistoon kuuluva Alex Stinson sanoo olevansa huolissaan toimittajakunnan kapeudesta.

– Meidän on työnnettävä disinformaatio syrjään tieteestä. Mutta se onnistuu vain, jos tieteellisiä tekstejä lukemaan kykenevät ovat esillä kyseisellä kielellä, siinä asiayhteydessä ja siinä Wikipedia[-versiossa].

Väärää tietoa erityisesti ilmastonmuutoksen syystä

BBC on tutkinut (siirryt toiseen palveluun), mitkä ovat nyt yleisimpiä sosiaalisessa mediassa liikkuvia vääriä väitteitä ilmastonmuutoksesta.

Yleisradioyhtiön mukaan ilmastopolitiikan kritisoijat eivät juurikaan enää kiistä ilmaston lämpenemistä, mutta sen syistä, seurauksista ja estämistavoista esitetään monenlaisia väitteitä.

Yksi yleisimmin esitetty väite ilmaston lämpenemisen syyksi on auringonpilkkujen vaikutus. Kun auringonpilkkuja esiintyy keskimääräistä enemmän, aurinko tuottaa enemmän maata lämmittävää säteilyä.

Väitteen esittäjien mielestä tämä selittää ilmaston lämpenemisen. Heidän mukaansa tällä vuosisadalla on myös tapahtumassa normaaliin vaihteluun kuuluva ”auringonpilkkuminimi”, jolloin ilmasto taas viilenee.

Ilmastotutkijat ovat todenneet, ettei väite pidä paikkaansa. Auringonpilkkujen vaikutus lämpenemiseen on enimmillään 0,1–0,2 astetta eli vain noin 10–20 prosenttia siitä, mitä ilmasto on jo lämmennyt. Sitäpaitsi auringonpilkkujen määrä on laskenut (siirryt toiseen palveluun) 1950-luvulta lähtien samaan aikaan, kun ilmaston lämpeneminen on vain kiihtynyt.

Lämpenemisestä on hyötyä?

Ilmastonmuutoksesta on myös sanottu, että se olisi hyödyllinen ilmiö kylmässä ilmastossa asuville ihmisille. Ehkä jossain maapallon kylmimmissä osissa eläminen muuttuu helpommaksi.

Yleisesti ottaen elinolot kuitenkin heikkenevät, kun sateiset osat maapallosta muuttuvat sateisemmiksi ja kuivat osat kuivuvat entisestään.

BBC:n havaintojen mukaan paljon fossiilienergiaa käyttävissä maissa nettikeskustelijat pohtivat, että päästöttömään energiaan siirtyminen tekee ihmistä köyhempiä, koska hiili- ja öljyenergia pyörittävät maailmaa.

BBC:n artikkelissa tähän vastataan toteamalla, ettei vanhoihin energiamuotoihin tarvitse ripustautua, sillä uusia teknologioita on tulossa niiden tilalle. Lisäksi on huomattava, että ilmastonmuutos aiheuttaa suuren riskin ihmisten elintasolle.

Eräiden tutkimusten mukaan maailmantalous voi romahtaa jopa 18 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, kun luonnononnettomuudet yleistyvät ja nouseva lämpötila haittaa ihmisten elämää, rakennuksia, liiketoimintaa ja ruuantuotantoa.

Lue lisää:

Source Link yle.fi