Banner Before Header

Sara Kuivisto joutui keskeyttämään harjoitusleirinsä Portugalissa – ”Olisi katastrofi”

Sara Kuivisto oli Suomen olympiajoukkueen suurimpia sensaatioita ja ilonaiheita viime kesänä Tokiossa. Porvoolaisjuoksija teki uuden Suomen ennätyksen 800 metrillä sekä alku- että välierissä (2.00,15 ja 1.59,41) ja toisti temppunsa jälkimmäisellä matkallaan 1 500 metrillä (4.04,10 ja 4.02,35).

Jymypommit eli finaalipaikat jäivät 800 metrillä vain 0,13:n ja 1 500 metrillä 0,66 sekunnin päähän.

Päättyneellä hallikaudella 800 metrin SE-miehen Ari Suhosen valmentama urheilija jatkoi siitä, mihin Tokiossa jäi. 800 metrin SE-aika koheni kahdesti ja 1 500 metrin sekä mailin kertaalleen.

Lue lisää: Sara Kuivisto murskaa SE-tuloksia hurjalla tahdilla – sillä on ollut yllättävä seuraus: ”Jopa vähän hävettää”

Maaliskuun puolivälin jälkeen järjestetyissä MM-hallikisoissa Belgradissa tapahtui kuitenkin jotakin, mikä on sen jälkeen jo yli kuukauden päivät laittanut harjoitussuunnitelmat kokonaan uusiksi.

Viime syyskuussa Sara Kuivisto osallistui ISTV:ssä suuren suosion saavuttaneeseen porrashaasteeseen, jossa ravataan ylös kuuluisat Malminkartanon kuntoportaat Helsingissä.

Kuivisto eteni 1 500 metrillä finaaliin, mutta jäi siinä pahasti voipuneena 11:nneksi eikä kaikki ollut enää kohdallaan.

– Joku bakteeri tai virus iski. Sieltä Belgradista tämä alkoi. Olotilan vaihtelu menee ääripäästä toiseen. Ihan ok päivää seuraa sellainen päivä, ettei meinaa jaksaa sängystä nousta, kertoi Kuivisto torstaina Ilta-Sanomille.

Lue lisää: Sara Kuivisto paljasti avoimesti maha­laskunsa taustan – Maria Huntington riensi lohduttamaan: ”Hyvä kun sanoit asiasta ääneen”

Alkuperäissuunnitelman mukaan hänen olisi pitänyt nakuttaa laadukkaita, kilpailukauteen valmistavia harjoituksia 2.–24. huhtikuuta Portugalin Monte Gordossa, mutta valmentaja Suhonen on siellä enää toisen urheilijansa Ville Lampisen kanssa.

Kuivisto joutui palaamaan kotiin viikon etuajassa 17. huhtikuuta, koska leirin jatkaminen ei ollut enää tarkoituksenmukaista.

– Tänne oli turha jäädä, kun ei ole laadukkaan harjoittelun edellyttämässä terveydentilassa. Nyt täytyy selvittää, mistä on kyse ja saada urheilija terveeksi, Suhonen totesi Portugalista.

Koronatartunnasta ei tässä tapauksessa ilmeisesti ole kyse.

Lue lisää: Mahtavat olympia­kisat pakottivat Sara Kuiviston pakittamaan suunnitelmissaan – ”Olin jo varma”

Vaikka sekä urheilija että valmentaja myöntävät tilanteen erittäin tärkeässä harjoitus- ja ulkoratakauden saumakohdassa kaikkea muuta kuin optimaaliseksi, paniikki ei ole iskenyt.

Kuivisto on jo valittu Eugenen heinäkuisiin MM-kisoihin, ja Münchenin elokuisten EM-kisojen tulosrajat on rikottu. Jälkimmäisessä tapahtumassa Kuivisto kuuluu parhaimmillaan kovimpiin kasvoihin kummallakin matkalla. Se edellyttää kuitenkin täyttä terveyttä.

Sara Kuivisto juhlisti loistavaa kauttaan 2021 tammikuussa järjestetyssä korona-ajan Urheilugaalassa.

– Olisi katastrofi, jos tämä olisi tapahtunut vuosi sitten. Aika olisi loppunut, Kuivisto myönsi.

Viime kesänä hän juoksi vasta aivan näyttöajan kalkkiviivoilla eli kesäkuun lopussa sellaiset ajat, joilla nousi rankingpisteissä olympiakelpoiseen seuraan.

Kuivisto on hakenut ongelmiinsa apua helsinkiläisen Urhea-olympiavalmennuskeskuksen lääkäreiltä.

– Paljon erilaisia näytteitä on otettu, ja tuloksia odotellaan, Kuivisto sanoi.

Suhonen oli suunnitellut, että Kuivisto avaisi ulkoratakauden kesäkuun alkupuolella ja virittäisi itsensä yhdellä kisastartilla Paavo Nurmi Gamesin (14.6.) kovalle 800 metrille.

– Jotta siitä suunnitelmasta voitaisiin pitää kiinni, aikaa ei ole hukattavaksi. Sara on niin kokenut ja pitkään laadukkaasti treenannut juoksija, että terveenä tuntuma koviin harjoituksiin ja kilpailemiseen löytyy nopeasti. Muutama viikko ei ole tuhoksi.

Portugalissa Kuivisto harjoitteli vireystilavaihtelun takia huomattavasti matalammilla tehoilla kuin oli suunniteltu. Sama tahti on jatkunut kotiinpaluun jälkeen Suomessa.

– Hyvin rauhallista juoksua ja punttisalia. Kovilla tehoilla en pysty nyt tekemään mitään.

Source Link is.fi