Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_49dbc43c01c341bb2b89976422739159, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Saramon mukaan kokoomuslaiset ovat hyödyllisiä ”tiedätte sen sanonnan itsekin” – Uutisalue

Saramon mukaan kokoomuslaiset ovat hyödyllisiä ”tiedätte sen sanonnan itsekin”

Tunteet kuumenivat eduskunnan välikysymyskeskustelussa. Erityisesti kokoomuksen roolia hämmästeltiin.

Tunteet kävivät kuumina, kun eduskunta jatkoi välikysymyskeskustelua ryhmäpuheenvuorojen jälkeen. Oppositiosta ryöpytettiin erityisesti kokoomusta siitä, että se politikoi kansalliseen turvallisuuteen liittyvässä asiassa, mikä ei ole ollut tapana.

Vasemmistoliiton Jussi Saramon mielestä välikysymyksessä ei olekaan kyse Suomen tai Puolan lainsäädännöstä.

– Tässä on kyse todella halpahintaisesta populistisesta politiikasta, jota perussuomalaiset tässä salissa harjoittavat aina. Lietsotte vihaa kaikkia siirtolaisia kohtaan, ja kysymys kuuluu, miksi kokoomus on lähtenyt tähän mukaan.

Saramo sanoi, ettei kokoomus kostu tästä mitään.

– Miksi kukaan äänestäisi perussuomalaisten kevytversiota? Te olette joka tapauksessa huonompi versio tästä vihanlietsonnasta. Te avaatte sille tien. Te olette hyödyllisiä, anteeksi te ehkä tiedätte sen sanonnan itsekin, Saramo sanoi ennen kuin mikrofoni sulkeutui.

Tuohtunut oli myös yleensä hillitty Matti Vanhanen (kesk.).

– Muualla Euroopassa tämä kriisi on pitkälti Valko-Venäjän aiheuttama hybridioperaatio EU:n, Puolan ja Liettuan suuntaan. Meillä oppositio pyrkii käyttämään tätä sisäpoliittisesti tuodakseen oman maahanmuuttokriittisen agendansa tähän keskusteluun.

Vanhasen mukaan opposition puheenvuoroissa yhteiset arvomme ja ihmisoikeudet asetetaan ikään kuin ristiriitaan suomalaisen kansallisen turvallisuuden kanssa.

– En ole samaa mieltä. Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa liitettiin aika vastenmielisellä tavalla turvapaikanhakijoiden yhteyttä rikollisuuteen leimaavalla tavalla, joka ei vie asioita eteenpäin.

Myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan oli pettymys, että kokoomus lähti mukaan perussuomalaisten välikysymykseen. Hän sanoi opposition antaneen tukea sisäministeri Petteri Orpolle (kok.) vuonna 2015.

– Tällä asialla ei pitäisi lähteä politikoimaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi kokoomuslaisten kysymyksiin, että valmiuslain kokonaisuudistus on käynnissä ja sen päivityksestä kutsutaan keskustelemaan kaikki eduskuntaryhmät joulukuussa.