Sarjanäpistelijää uhkaa kovempi rangaistus, kun toistuvia myymäläanastuksia käsitellään varkauksina

Lounais-Suomen poliisilla on ollut tutkittavana muun muassa tapaus, jossa samaa henkilöä epäillään yli 140 myymälävarkaudesta.

Lounais-Suomen poliisin logoteksti lasiovessa.

Lounais-Suomen poliisi on alkanut tutkia yhä useammin toistuvia myymäläanastuksia varkauksina. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Lounais-Suomen poliisi on alkanut tutkia yhä useammin toistuvia myymäläanastuksia varkauksina. Aiemmin myymäläanastukset on kirjattu lähinnä näpistyksinä.

Taustalla on korkeimman oikeuden viimekeväinen ennakkopäätös, jossa oikeus katsoi, ettei toistuvia näpistyksiä voinut pitää kokonaisuutena vähäisinä.

Uusi menettely antaa poliisille aiempaa enemmän toimintavaltaa rikosten selvittämiseen ja toistuvia näpistelijöitä uhkaa aiempaa kovemmat rangaistukset.

– Aiemmin poliisi kirjasi lähtökohtaisesti vähäisistä myymäläanastuksista rikosilmoituksen näpistyksestä huolimatta siitä, kuinka usein henkilö on vastaavanlaiseen tekoon ollut epäiltynä, kuvailee tiedotteessa rikosylikonstaapeli Karri Laakso Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Varkauden tutkinta mahdollistaa epäillyn pakkokeinolakiperusteisen kiinniottamisen, pidättämisen ja vangiksi esittämisen.

Lounais-Suomi kirjasi viime vuonna yli 8 000 näpistystä, näistä varkauksina käsiteltäviä sarjatapauksia on vain murto-osa. Yleensä näissä tapauksissa samaa henkilöä epäillään kymmenistä – jopa sadoista teoista.

– Viimeisen reilun puolen vuoden aikana poliisilla on ollut tutkinnassa noin kymmenen tapausta, joissa myymälöihin kohdistuneet anastukset on arvioitu niin pitkäjänteisiksi ja toisen omaisuudesta piittaamattomiksi, että rikoksia on tutkittu näpistysten sijaan varkauksina, rikosylikonstaapeli Laakso kertoo.

Lounais-Suomen poliisilla on ollut tutkittavana esimerkiksi tapaus, jossa yhtä henkilöä epäillään viime vuoden aikana tehdyistä 142 myymälävarkaudesta.

Source Link yle.fi