Banner Before Header

Sauli Niinistö keskusteli Suomen Nato-jäsenyyteen penseästi suhtautuneen Kroatian presidentin kanssa

Presidentti Sauli Niinistö ja Kroatian presidentti Zoran Milanovic ovat käyneet puhelinkeskustelun, jossa aiheena olivat Euroopan turvallisuustilanne ja Suomen hakemus Naton jäseneksi. Presidentin kanslian mukaan presidentti Milanovic otti esiin myös huolensa Bosnia-Hertsegovinan tilanteesta.

Huhtikuussa Milanovic kohahdutti ilmoittamalla, että hän vastustaa Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä Natossa, ellei Bosnia-Hertsegovinan vaalilakeja muuteta suosiollisemmiksi kroaateille.

Kroatian pääministeri Andrej Plenkovic ja ulkoministeri Gordan Grlic-Radman kiirehtivät kuitenkin heti vakuuttamaan, että hallitus ja maan parlamentti tukevat varauksetta Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Presidentin asema Kroatiassa on pitkälti seremoniallinen, mutta hänellä on jonkin verran valtaa ulkopolitiikassa. Grlic-Radman huomautti, että päätöksen jäsenyyden hyväksymisestä tekee lopulta Kroatian parlamentti.

Pääministeri Plenkovic on Bloombergin mukaan arvostellut Milanovicia Venäjä-mielisyydestä Ukrainan sodan aikana. Milanovic tuomitsi Venäjän hyökkäyksen, mutta syytti Plenkovicin tukea Ukrainalle vastuuttomaksi.

Source Link is.fi