Banner Before Header

Scholz vieraili Kiovassa sekä viisi muuta käännettä Venäjän ja Ukrainan jännitteistä

1. Saksan liittokansleri vieraili Kiovassa

Saksan liittokansleri Olaf Scholz vakuutti maanantaina, että Saksa aikoo jatkossakin tukea Ukrainaa taloudellisesti.

Scholz vieraili Kiovassa ja tapasi Ukrainan presidentin Volodymir Zelenskyin. Scholz vakuutti, että Ukraina voi jatkossakin luottaa Saksan taloudelliseen apuun.

Scholz vetosi myös Venäjään jännitteiden lieventämiseksi. Hän sanoi muistuttavansa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, että Venäjä kohtaa raskaita taloudellisia pakotteita, jos se hyökkää Ukrainaan.

Scholz tapaa Putinin tiistaina Moskovassa.

2. Venäjä lopettaa osan sotaharjoituksistaan

Sotaharjoitusten loppumisen toivotaan olevan merkki Ukrainan-jännitteiden lieventymisestä.

Venäjä uskoo, että Ukrainan jännitteet voidaan edelleen ratkaista diplomatian keinoin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov suositteli tiistaina presidentti Vladimir Putinille, että Venäjä jatkaisi keskusteluja länsimaiden kanssa turvallisuusvaatimuksistaan.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu kertoi, että osa joulukuussa alkaneista Venäjällä ja Valko-Venäjällä pidetyistä sotaharjoituksista on päättymässä.

Ukrainan jännitteet eivät ole lieventyneet eteenkin siksi, että Venäjä pitää edelleen noin 100 000 sotilasta Ukrainan rajan tuntumassa.

Pentagon kertoi maanantaina, että Venäjä on jatkanut sotilaallista varustautumista viikonlopun aikana. Venäjä on myös tuonut muun muassa kuusi maihinnousualusta Mustallemerelle lähelle Ukrainan satamakaupunkia Odessaa.

Yhdysvallat on päättänyt siirtää Kiovan suurlähetystönsä ja Ukrainassa jäljellä olevat työntekijänsä Lviviin Länsi-Ukrainaan.

3. EU toivoo diplomatiaa, mutta varautuu vastatoimiin

Euroopan unioni ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ovat tänään käsitelleet Euroopan turvallisuustilannetta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistui tänään EU-johtajien kokoukseen, jossa käsiteltiin Ukrainan tukemista sekä EU:n mahdollisia vastatoimia, mikäli Venäjä käynnistää lisää sotilaallisia toimia Ukrainaa kohtaan.

Vastatoimista on kerrottu julkisuuteen vain, että ne ovat valmistelussa.

Lisäksi Etyj-maat kokoontuivat keskustelemaan Valko-Venäjän epätavallisesta sotilaallisesta toiminnasta sekä venäläisjoukoista Ukrainan rajaseudulla

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa arvioi, että Venäjän Ukrainan rajalle keskittämät joukot eivät riittäisi tällä hetkellä laajamittaiseen hyökkäykseen.

4. Zelnskyi: Liittyminen Natoon takaisi turvallisuuden Ukrainalle

Ukrainan presidentti Volodymir Zelenskyin sanoi, että Venäjä käyttää Nord Stream 2 -kaasuputkea ”geopoliittisena aseena”.

Ukrainan mukaan Venäjän Saksaan rakentama kaasuputki tekee Ukrainasta alttiimman Venäjän hyökkäykselle, koska se antaa Venäjälle mahdollisuuden ohittaa Ukrainan maakaasun toimitusketjussa.

Zelenskyi sanoi tänään, että Nato-jäsenyys takaisi Ukrainan turvallisuuden.

5. Itä-Euroopassa valmistaudutaan pakolaisaaltoon

Romania, Puola, Slovakia, Unkari ja Baltian maat harkitsevat pakolaisleirien perustamista siltä varalta, että ukrainalaisia alkaa paeta maasta jännittyneen tilanteen vuoksi.

Eri arvioiden mukaan sadattuhannet tai jopa yli miljoona ihmistä voisi lähteä Ukrainasta, jos tilanne Venäjän ja Ukrainan välillä kärjistyy. Itä-Euroopassa pelätään, että edessä voi olla hallitsematon pakolaisliike.

Puolan varaulkoministeri Marcin Przydacz sanoi tänään, että Puola varautuu ”pahimpaan mahdolliseen skenaarioon”.

6. Lentoyhtiöillä eri linjauksia

Ukraina on ilmoittanut, että sen on tärkeää pitää ilmatilansa auki.

Ukrainan hallitus on kohdentanut 16,6 miljardia hryvniaa eli yli 500 miljoonaa euroa taatakseen kaupalliset lennot ilmatilassaan.

Hollantilainen KLM ilmoitti viikonloppuna keskeyttävänsä lennot Ukrainaan. Norjalainen lentoyhtiö Norwegian taas kertoi kiertävänsä Ukrainan ilmatilan jatkossa.

Latvialainen lentoyhtiö Air Baltic ja tšekkiläinen lentoyhtiö Czech Airlines puolestaan kertovat taas lisäävänsä lentoja Kiovasta kasvaneen kysynnän vuoksi.

Lue lisää aiheesta:

Source Link yle.fi