Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a5e46b5aa92011831b8821c87a733fb5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sdp käänsi kelkkansa maa­kuntaverossa: ”Toteuttamis­kelpoista mallia ei ole lavassa” – Uutisalue

Sdp käänsi kelkkansa maa­kuntaverossa: ”Toteuttamis­kelpoista mallia ei ole lavassa”

Pääministeripuolue Sdp näyttää muuttaneen kantaansa maakuntaveroon. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan maakuntaverosta ei ole löytynyt toteuttamiskelpoista mallia.

– Niin kauan kuin toteuttamiskelpoista mallia ei ole lavassa, niin ei sitä voi tukea. Selvitykselle ollaan annettu tuki, Antti Lindtman sanoi tänään Maaseudun Tulevaisuuden järjestämässä aluevaalipaneelissa.

Lindtman totesi, että maakuntavero edellyttäisi valtavaa tasausjärjestelmää, minkä vuoksi maakuntavero ei ole toteuttamiskelpoinen.

Vielä kesällä pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi Sdp:n kannattavan maakuntaveroa.

– Hallituspuolueiden kesken on sovittu, että maakuntaverotus tulee osana sote-uudistuksen kokonaisuutta. Tästä on viiden puolueen yhteinen linja, Marin sanoi Politiikan toimittajat ry:n tilaisuudessa kesäkuussa.

Sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen sanoi eilen Suomen Yrittäjien aluevaalitentissä, ettei hän usko, että maakuntavero tulee käyttöön tällä hallituskaudella, eikä ehkä ei seuraavallakaan. Myös Mäkynen perusteli näkemystään sillä, että maakuntaveron käyttöönotto vaatisi tasausjärjestelmän, joka on hyvin vaikea luoda.

Kokoomuksen kansanedustajan Matias Marttisen mielestä Sdp ajaa kaksilla rattailla.

Kokoomuksen kansanedustaja Matias Marttinen syyttää Sdp:tä kaksilla rattailla ajamisesta. Juuri julkaistussa aluevaaliohjelmassaan Sdp kertoo kannattaneensa hyvinvointialueiden verotusoikeuden valmistelua.

– Sdp:n aluevaaliohjelman mukaan puolue kannattaa maakuntaveroa. Silti puoluejohdosta puhutaan julkisesti veroa vastaan, Marttinen ihmettelee.

– Keskustasta ja varsinkin vasemmistovihreistä on selvästi eduskunnalle sanottu, että sote-uudistuksen lehmänkauppaan kuuluu maakuntavero. Pääministeripuolueen on nyt kerrottava avoimesti, kannattaako se maakuntaveroa vai aikooko se korjata linjaansa ja pysäyttää maakuntaveron valmistelun, Marttinen vaatii.

Lindtmanin mukaan maakuntavero ei ole ollut sosialidemokraateille missään vaiheessa kynnyskysymys. Hän ei myöskään lämmennyt maakunnille annettaville lisätehtäville, joita keskusta on vaatinut ehtona maakuntaveron käyttöönotolle.

– Muista palveluista totean, että keskitytään nyt tähän soteen. Tämä on jo niin iso kakku itsessään, ei oteta tähän nyt lisäelementtejä, Lindtman sanoi.

Hänen mielestään ainoastaan ympäristöterveydenhuollon siirtämisessä maakunnille voi olla järkeä.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, vihreiden vt. puheenjohtaja Iiris Suomela, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ottivat yhteen Maaseudun Tulevaisuuden aluevaalipaneelissa.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko toisti aluevaalipaneelissa, ettei puolue kannata maakuntaveroa sote-palveluihin ja pelastuspalveluihin.

– Eikä maakuntavero liikkuisi silloinkaan vielä, jos maakuntaliittojen tehtävät siirtyisivät uusille alueille, Saarikko sanoi.

Hallituspuolueiden edustajista ainoastaan vihreiden vt. puheenjohtaja Iiris Suomela oli maakuntaveron kannalla.

– Olen todella huolissani, jos tulevilla hyvinvointialueilla ei ole mitään muuta mahdollisuutta vaikuttaa omaan rahoitukseen kuin kerätä enemmän palvelumaksuja kaikista sairaimmilta, kaikista ikääntyneimmiltä, Suomela sanoi.

Oppositiopuolueet ovat tiukasti maakuntaveroa vastaan. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, ettei kokoomus ”todellakaan halua uutta verotuksen tasoa”, eikä maakuntahallintoa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, ettei maakuntaveroa pidä ottaa käyttöön koskaan.

Source Link is.fi