Banner Before Header

Sebastian Tynkkysen pahoin­pidelleelle naiselle sakko­tuomio – oikeus piti poliittisena tekona

Kansanedustaja Sebastian Tynkkysen (ps) pahoinpidellyt nainen tuomittiin sakkoihin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa Lahdessa keskiviikkona.

Vuonna 2003 syntynyt nainen tuomittiin 60 päiväsakkoon. Päiväsakon suuruus on 6 euroa ja naiselle tuli maksettavaa 360 euroa. Tuomio on tavanomaista korkeampi, koska se tulkittiin poliittiseksi teoksi.

Oikeudessa kansanedustaja Tynkkynen kertoi tapahtumien vaikuttaneen häneen siten, että hän arkailee kulkea julkisilla paikoilla. Kärsimyskorvauksia Tynkkynen ei vaatinut tuomitulta.

Tuomittu löi kansanedustajaa nyrkillä päähän joulukuussa viime vuonna, kun Tynkkynen oli puolueensa puheenjohtajiston kiertueella Lahden seudulla. Tynkkynen kuvaili iskua täydellä voimalla lyödyksi.

Pahoinpitely sattui suositussa yökerho Wintissä.

Entuudestaan tuntemattomasta asiakaskunnasta Tynkkyselle tuntematon nuori nainen oli hänet nähdessään kysynyt sivulliselta, että pääsevätkö persut Winttiin.

Kohta nainen oli kysynyt kansanedustaja Tynkkyseltä, onko tämä Sebastian.

Myönteisen vastauksen saatuaan nainen oli antanut Tynkkysen päähän nyrkillään täyden voiman lyönnin. Iskusta aiheutui Tynkkyselle kipua.

Tuomitun on maksettava lisäksi 80 euron rikosuhrimaksu ja noin 95 euron todistelukulut. Hänen avustajakseen määrätyn asianajajan palkkion ja matkakulut maksaa valtio. Kokonaissumma on noin 1 700 euroa.

Oikeus tuomitsi naisen syyttäjän vaatimusten mukaisesti. Tuomitun sakkotuomio on normaalia korkeampi, mikä joutui siitä, että teko tulkittiin poliittiseksi. Normaalituomio yhdestä nyrkinheilautuksesta olisi ollut noin 40–50 päiväsakkoa vastaavasta teosta.

Asianomistaja Tynkkynen oli oikeudessa paikalla, syytetty oli oikeussaliin kuvayhteydessä Oulun käräjäoikeudesta.

Oikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vaatimuksessa Tynkkynen kertoi joutuneensa kaikkiaan neljästi poliitikkona poliittisen väkivallan kohteeksi. Lahden tapahtuma on ensimmäinen, jonka hän halusi oikeuden käsiteltäväksi.

Tynkkysen mukaan viemällä juttu oikeuteen hän halusi suojata poliittista järjestelmää ja demokratiaa. Hänen mukaansa poliittinen väkivalta on otettava tosissaan, sillä jos se yleistyy, alkaa oikeusvaltion mureneminen, koska ihmiset eivät uskalla lähteä politiikkaan.

Oikeudelle osoittamassaan kirjeessä hän viittaa kansanedustaja Juha Sipilän kokemaan väkivaltaan, kun tätä lyötiin nyrkillä selkään. Lyöjä tuomittiin sakkoihin teostaan.

Vieraspaikkakuntalaisen kansanedustajan pahoinpitely sattui edellisen kerran Lahdessa kesällä 2014. Kokoomus piti tuolloin puoluekokoustaan kaupungissa.

Silloinen kansanedustaja Tapani Mäkinen oli viettänyt ravintolailtaa kokoomusseurueessa. Poistuessaan ravintolasta kaksi tuntemattomaksi jäänyttä miestä kävi Mäkisen kimppuun. Kansanedustaja putosi katuun ja menetti tajuntansa.

Miehet olivat kyselleet Mäkiseltä ja tämän seurueelta, ovatko nämä porvareita ja kohta nyrkki oli heilahtanut.

Silmälasinsa menettänyt Mäkinen sai ruhjeita. Juttu on jäänyt pimeäksi, sillä pahoinpitelijöitä ei koskaan tavoitettu.

Source Link is.fi