Seiväshypyn Suomen mestari tukeutuu psykologin apuun – ”Minulla oli hyppykammo”

Seiväshyppääjä Elina Lampela sai Suomen mestaruudesta roimasti lisää itsevarmuutta. Hän kukisti Kalevan kisoissa lajin kotimaisen ykkösurheilijan ja pitkäaikaisen kilpakumppaninsa Wilma Murron, joten onnistuminen ennen EM-kilpailuja tuli hyvään aikaan.

– Se oli tosi hyvä kisa. MM-kilpailujen jälkeen oli hankalaa, mutta tuo kisa nosti itsevarmuutta ja tuli hyvään kohtaan, Lampela palasi asiaan puhelimitse.

– Kisa antoi luoton, että olen taas hyvässä kunnossa ja voin hypätä ennätyksiä.

Karsinta Münchenissä on jo maanantaina.

– Ensisijainen tavoite on päästä finaaliin. Karsinnat ovat olleet minulle yllättävän hankalia. Ne eivät ole olleet niin helppo paikka kuin ajattelin, kun menin Tokioon tai Eugeneen. Arvokilpailukarsinta on erilainen.

Vuosi sitten olympialaisissa hän jäi tuloksetta. Heinäkuussa MM-kilpailuissa Lampela selvitti karsinnan aloituskorkeuden 420, mutta 435 oli liikaa. Reissu oli paha pettymys, koska jo kesäkuussa Espoossa oli ylittynyt 450. Sen hän taivutti Joensuussakin.

Karsintakilpailu on usein se, joka määrittää suomalaisurheilijan suuren yleisön silmissä kisaturistiksi tai onnistujaksi. Lampelalla on keinot vaikeiden tilanteiden käsittelyyn ja niihin valmistautumiseen.

– Työskentelen urheilupsykologin kanssa. Hänen kanssaan olen käynyt tilannetta läpi.

MM-pettymyksestä hän pääsi yli hyvillä suorituksilla SM-kilpailuissa, mutta Tokio harmitti pidempään.

– Ilman tulosta jääminen ja siitä toipuminen ottivat enemmän aikaa.

Elina Lampela voitti Kalevan kisoissa kultaa.

Lampela on ollut aiemminkin tilanteissa, joissa on tarvittu syvempää miettimistä. Hän taivutti vuonna 2015 hallissa 432 ja ulkona 416. Molemmat olivat 17-vuotiaiden Suomen ennätykset. Ulkona rima jäi kannattimilleen korkeammalla vasta yli kolme ja hallissa viisi vuotta myöhemmin.

– Minulla oli hyppykammo. En saanut seivästä kuoppaan ja juoksin läpi. Meni useampi vuosi, etten uskaltanut ottaa isoa seivästä tai nostaa otetta.

Lampela aloitti yleisurheilun jo varhain. Sitten välineeksi valikoitui seiväs.

– Oulun Pyrintö järjesti lajipäivän, ja kokeilin seivästä. Laji iski minuun, myös pika-aidoissa tavoitteellisesti kilpaillut Lampela kertoi.

Vuonna 1998 syntyneet Lampela ja Murto ovat edenneet urillaan eri tahtiin. Suomen ennätysnainen Murto taivutti vuonna 2016 hallissa nuorten maailmanennätyksen 471 ja on hypännyt ulkona 472. Myös Saga Andersson (445) kirittää Lampelaa, joka kokee kilpailun kehittävän koko kolmikkoa.

Hallissa 436 ja ulkona 453 ennätyksekseen kohottanut urheilija luottaa siihen, ettei ole vielä saavuttanut maksimejaan.

– Koen, että olen kehittynyt, mutta on myös parannettavaa. Hyppy ei ole vielä valmis.

Lampelalla riittää tekemistä. Hän opiskelee Helsingin yliopistossa molekyylibiotieteitä.

– Olen opiskellut kolme vuotta ja edennyt aavistuksen normaalia hitaammin. Syksyllä tavoitteena olisi tehdä kandidaatin tutkielma.

Kandidaatin tutkinnon jälkeen Lampelan pitäisi valita maisteriohjelma ja aloittaa gradun pakertaminen.

– Urheilu on ykkösjuttu. Pariisi on mielessä, hän mainitsee vuoden 2024 kesäolympialaiset.

Nyt seiväs osuu mukavasti kuoppaan ja askeleissa on varmuutta, kun EM-kilpailut lähestyvät.

– Olen hyvässä kunnossa, joten on realistiset mahdollisuudet päästä finaaliin ja voin lähteä luottavaisesti karsintaa kohti.

Source Link is.fi