Banner Before Header

Setä Arkadia: Koneet ja lentoemännät maassa, Finnairin pomon palkka pilvissä

Setä Arkadia luki kateuksissaan ja itsekriittisesti keskiviikkona ökyrikkaiden verotietoja ja talousuutisia.

Eipä tullut sitäkään keksineeksi, että kun panee jonkun kuljettamaan pizzaa styroksilaatikossa munamankelilla paikasta a paikkaan b, voi tehdä seitsemän miljardin osaketilin ja pääsee veropäivänä samaan kuvaan valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) kanssa.

Mutta nyt heitto Woltilla polkupyörän satulasta kohti taloustaivaita!

Herrana on hyvä olla, mutta valtionyhtiöön on vaikea päästä, kuuluu vanha viisaus.

Siellä taivaan sinessä liitää kotimaisen valtionyhtiön siivin sinivalkoinen Finnair – ja varsinkin Finnairin toimitusjohtajan palkka.

Topi Manner, Finnair: Koneet maassa, palkka pilvissä.

Ei siinä mitään, kyllähän valtion lentopuulakin tj. Topi Manner on palkkansa ja pääomatulonsa – siis 1,3 miljoonaa – ansainnut. Mutta siinä on enemmän miettimistä, että miksi palkka juuri koronavuotena nousi vielä 0,3 miljoonalla eurolla vuoden takaisesta.

– Koneet maassa, Finnairin toimitusjohtajan palkka pilvissä, tiivisti Setä A:n talousoppinut ystävä.

Palkkaa saattaa ihmetellä myös joku lomautettu lentoemäntä, stuertti tai lentoperämies.

Moni joutui etsimään muita töitä, jopa mansikanmyyjänä. Eipä silti, viime kesänä huonompikin mansikkakauppias teki paremman tilin kuin Finnair, jonka heinä-syyskuun vertailukelpoinen liiketulos oli 109,1 miljoonaa euroa tappiolla. Ymmärrettävää näinä aikoina, tietenkin.

Kysymys Tytti Tuppuraiselle: – Näinkö valtioyhtiöissä johto näyttää henkilökunnalla esimerkkiä, miten vyötä kiristetään taloudellisesti vaikeina aikoina?

Finnair on valtionyhtiö, joita kaitsee yhtiön hallituksen takaa omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd). Häneltä voisi kysyä solidaarisuuden nimissä vaikkapa tällaisen kysymyksen:

– Näinkö valtioyhtiöissä johto näyttää henkilökunnalla esimerkkiä, miten vyötä kiristetään taloudellisesti vaikeina aikoina?

Herrana on hyvä olla, mutta valtionyhtiöön on vaikea päästä, kuuluu vanha viisaus.

Tuppuraisesta toisella Woltilla Sdp:n yrittäjäkannatukseen, joka on pompannut huikealle kolmen prosentin tasolle!

Kyse ei tietenkään ole Tuppuraisesta tai edes ex-puheenjohtaja Antti Rinteen (sd) yrittäjille jakamista suklaarasioista, vaan ehkä siitä, että Rinteen ja Sanna Marinin (sd) erityisavustajana häärännyt Dimitri Qvintus (sd) hyppäsi toissa keväänä yrityselämään lääkejätti Bayerin yhteiskuntasuhdepäälliköksi.

Bayer-Qvintuksen kelpaa! Bayer investoi toissa kesänä Turun ehkäisykierukkatehtaaseen 250 miljoonaa ja viime vuonna se maksoi yhtiöistä eniten veroja Suomeen, 124 miljoonaa (jotka Sdp pääsee tuhlaamaan – latojan huomautus).

Setä A. myönsi ”Dimille” kierukka-ansioista jo ”Vuoden ehkäisijän” tittelin, mutta nyt olisi ylennys tai arvonimi paikallaan – varsinkin kun Qvintus valittiin pari viikkoa sitten myös Sdp:n ruotsinkielisten heimopäälliköksi.

Keskusta alkaa yrittäjäkannatuksen osalta lähentyä Sdp:n hurjia lukuja. Kyse on siis Mikael Pentikäisen (kesk) johtaman Suomen Yrittäjien kyselystä, jossa yrittäjiltä tivattiin, ketä he aikovat äänestää aluevaaleissa.

Kokoomus menee menojaan, persutkin, mutta nykykepua yrittäjistä aikoo äänestää enää vaivaiset kuusi prosenttia. Kaukana ovat Juha Sipilän (kesk) ajat…

Etelä-Pohjanmaa on ollut perinteistä kepulaista yrittäjyysaluetta.

Kepu: Yliopisto joka kylään? Kauhavalle voisi perustaa Antti Kurvisen laukkakorkeakoulun.

Siellä tiede- ja kulttuuriministeri, tuo Kauhavan Ben Matlock alias Antti Kurvinen (kesk) tuntuu keksineen, että kepun kuihtuva yrittäjäkannatus voidaan paikata korvaamalla mattokutomot (ks. Antti Tuurin Pohjanmaa) yliopistoilla, jollainen pitää Kurvisen ministerikauden päätteeksi löytyä joka kylässä – sen kepun sote-pisteen vierellä.

Korkeakouluasioissa Kurvisen kerrotaan olevan ”laukalla”, mutta sehän sopii!

Kurvisen ministerisalkkuun kuuluu näet myös raviurheilu, joten Setä A. suosittelee, että esimerkiksi Kauhavan entisen ilmasotakoulun tiloihin voisi perustaa Kurviselle nimikko-oppilaitoksen ”Antin laukkakorkeakoulu”.

Source Link is.fi