Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a9f3c65467f2ce205ba808410f9b55d4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Setelkyykky, vastarääkki, tilitaltti, kikka – Verohallinto keksi yrittäjille nokkelat lintuvastineet – Uutisalue

Setelkyykky, vastarääkki, tilitaltti, kikka – Verohallinto keksi yrittäjille nokkelat lintuvastineet

Tuttuja lintuja kuvissa, mutta kuitenkin outoja.

Kaikki ovat taustaltaan yrittäjiä, noita sitkeitä luontokappaleita, jotka polveutuvat kaukaisen sukupuun samoilta oksilta kuin tavalliset palkansaajat, mutta kuuluvat nykyisin aivan eri lahkoon ja heimoihin.

Verohallinto on laatinut Facebook-sivuilleen humoristisen tunnistusoppaan yrittäjä-linnuista lajityypillisine piirteineen ja taipumuksineen.

Siinä ohessa on vastattu yrittäjiä mahdollisesti kiinnostaviin kysymyksiin, kuten mikä on alarajavähennys ja milloin työvaatteet saa vähentää.

Siis verotuksessa.

Lintuoppaassa on kymmenen lajia tieteellisine nimineen: fantasiaani, huhhuhkaja, matso, vastarääkki, kikka, CAPSlokki, tilitaltti, kanarianlintu, setelkyykky ja vantaanflamingo.

Opas löytyy täältä.

Fantasiaanin, Unelmix linkediniumus, luontaista elinympäristöä ovat verkostoitumis- ja bisnestapaamiset.

Luontaisessa innovatiivisuudessaan kanalintuihin kuuluva fantasiaani kuvittelee osaavansa lentää, vaikka varmempi tuntomerkki onkin sen sinnikäs, läpitunkeva kutsuääni, esimerkiksi app-pi app-pi.

Huhhuhkaja, Byroslaviux criticus, on kääntyvällä päällään kaiken nähnyt ja kokenut veteraani, joka alkaa pyytämättäkin avautua tyyliin ”sairaalasta käsin piti hommia hoitaa kun yrittäjä ei voi sairastaa…”.

Huhhuhkajalta ei jää huomaamatta yksikään taivastelun arvoinen yrittämisen epäkohta.

Matsolle, Ucco, koko pitkä kevät on veroilmoituksen täytön aikaa, sillä se on säilönyt lajityypillisiin pinoihin kaikki paperiset kuitit.

Matso muuttuu aggressiiviseksi, jos joku mainitsee Excelin tai verkkolaskun. Verottajan soittaessa saattaa kuulua nokan napsuttelua ja varoittelua alvi ajallaan, alvi ajallaan.

Vastarääkki, Moreis moreicum, on uudehko ja biologiselta statukseltaan epäselvä laji, sillä se sekä yrittelee omiaan että tekee palkkatyötä oravanpyörässä kipittäen.

Niinpä vastarääkille kirjanpito on haaste eikä se ole varma, mitä kaikkea saa verotuksessa vähentää.

Kikka, Regina caffeinium, on pääasiassa mustalla kahvilla elävä pitkänlinjan elämäntapayrittäjä, joka piti lomaa viimeksi kesällä 1985.

Koviksena kikka pärjää kenen kanssa vaan, niin verottajan, maksuja välttelevän asiakkaan kuin hidastelevan tavarantoimittajan, – ja jos nämä eivät pärjää kikan kanssa, ne pannaan pärjäämään.

CAPSlokki, Cauppacamariux activistus, ehtii yrittämisen lisäksi ajamaan yrittäjien asiaa niin hyvä lokki -kerhoihin, Urjalan Yrittäjien kokouksiin, paikalliseen kauppakamariin, Facebookin kaikkiin yrittäjäryhmiin…

Tilitaltti, Tase tase, on pienikokoinen ja uuttera siivekäs, joka viihtyy taseiden ja tililaskelmien siimeksessä ja huolehtii muidenkin lajien puolesta, että ne voidaan tuoda sieltä päivänvaloon.

Keväisin liikkeellä ympäri vuorokauden.

Kanarianlintu, Fuerteventuraus las palmas, on koreanvärinen ja äänekäs laji, jonka jo eläköityneiden vanhojen yksilöiden varmoja tuntomerkkejä ovat golf-rusketus, helakanvärinen pikee-paita ja jatkuva pulputus Suomen yrittäjävastaisesta ilmapiiristä.

Setelkyykky, Capital capital, elää pienissä parvissa, joita johtaa komein ja rationaalisin koiras, jonka tunnistaa kaulanhöyhennyksen setelinvihreästä väristä. Ääni on bisnesenkelinkirkas kyykky-kyy kyykky-kyy.

Vantaanflamingo, Oy osinco et al ab, on häkellyttävän näyttävä laji, jota tavataan myöhään syksyllä verokuningattarien ja verokuninkaiden listoilla.

Työteliäs imperiumin rakentaja, tyypillisenä elinympäristönä osakeyhtiö, josta nostaa verovapaita – anteeksi, vain kertaalleen verotettuja –osinkoja.

Lintuopasta on kommentoitu vilkkaasti Verohallinon Facebookissa. Vastaanotto on ollut lähes kauttaaltaan myönteistä ja riemastunutta.

Vaikka huumori on Suomessa iso riski, näyttää siltä, että tällä kertaa se ei ole mennyt kohderyhmältä ohi.