Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c31365b3d050203c6464f1dbe1e05857, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Severodonetskin tilanne synkkeni taas – asian­tuntija arvioi kaupungin kohtaloa – Uutisalue

Severodonetskin tilanne synkkeni taas – asian­tuntija arvioi kaupungin kohtaloa

Viikonloppuna Ukrainan itärintamalta kantautui yllättäviä uutisia, joissa maan joukkojen kerrottiin vallanneen takaisin liki puolet Severodonetskin kaupungista Luhanskissa. Jo maanantaina aluejohtaja Serhiy Haidai joutui kuitenkin toteamaan, että tilanne on kääntynyt jälleen heikommaksi.

Severodonetskissa ja sen ympärysalueilla on päivän kuluessa raportoitu aggressiivista pommitusta. Ukrainan puolustusministeriön tiedottajan Oleksandr Motuzyanykin mukaan kaupungin kaduilla käydään parasta aikaa raivokkaita taisteluja.

– Ukrainan asevoimien yksiköt taistelevat kiivaasti miehittäjiä vastaan kaupungin itä- ja keskusosissa. Vihollinen ei säästele ihmisiä eikä kalustoa. Tykistön avulla vihollinen toteuttaa hyökkäysoperaatioita onnistuakseen tavoitteessaan miehittää kaupunki, CNN uutisoi Motuzyanykin sanoneen.

Sotahistorian tutkija ja Ukrainan sodan tilannekarttapalvelun ylläpitäjä Emil Kastehelmi arvioi Ilta-Sanomien haastattelussa, että asetelman nopeaa muutosta selittää vaikeasti puolustettava ympäristö.

– Ukrainalaiset etenivät, mutta mahdollisesti huomasivat, etteivät kykene huoltamaan tai puolustamaan asemiaan. Nyt tilanne näyttäisi palautuneen samaksi kuin muutama päivä sitten, sanoo Kastehelmi.

Aluejohtaja Haidai viittasi aiemmin Venäjän sodankäynnille klassiseen poltetun maan taktiikkaan. Myös Kastehelmi pitää selvänä, että varsinkin aktiivisimmat taistelualueet Severodonetskissa ovat jo läpeensä raunioina.

– Tällainen kaupunkitaistelu on hyvin hidasta ja kuluttavaa. Siellä pitää edetä aika maltillisesti. Ei ole mahdollista, että kaupunki vaihtaa päivässä omistajaa. Puolustus voi tukeutua rakennuksiin ja raunioihin. Vaatii Ukrainalta aikamoista voimannäyttöä, että he pystyvät puskemaan venäläiset Severodonetskista kokonaan pois.

Savu peitti taivaan Severodonetskin yllä 2. kesäkuuta.

Noin 100 000 asukkaan Severodonetsk on itäisin kaupunki, jonka murtamisessa Venäjä ei ole onnistunut. Sen ja naapurikaupunki Lysytshanskin kukistumisella olisi arvattavasti niin symbolista kuin strategista painoarvoa. Venäläisten voitto sinetöisi koko Donbasin miehityksen ja vaikeuttaisi vastaiskuja ajaessaan ukrainalaiset lännessä virtaavan Donetsjoen toiselle puolelle.

– Ennemmin tai myöhemmin tässä käy todennäköisesti niin, että äärimmäisen massiivisen tulenkäytön avustamana venäläiset pääsevät hiljalleen etenemään. On vaikea sanoa, miten kauan tässä menee. Mutta olisin yllättynyt, elleivät he kaikesta huolimatta pystyisi Severodonetskia haltuunsa saamaan. Helppoa tai halpaa se ei tule olemaan, Kastehelmi toteaa.

– Hiukan olen ihmetellyt, miksi kaupunkiin on keskitytty näin vahvasti, kun tarkoituksena näyttäisi olevan koko alueen saartaminen. Vaikuttaisi siltä, että myös puolustajien joukkoja halutaan sitoa. Ukraina joutuu lisäämään reservejä ja resursseja kaikkein itäisimpään kärkeen. Se voi vaikeuttaa koko alueen puolustusta.

Taistelun molemmat osapuolet ovat väittäneet aiheuttaneensa viholliselleen merkittäviä tappioita. Telegramissa maanantaina julkistetun tiedotteen mukaan Ukrainan puolustusministeriön päätiedusteluosaston johtaja Kyrylo Budanov on käynyt tutustumassa kaupungin tilanteeseen. Tiedotteesta ei käy ilmi vierailun tarkkaa ajankohtaa.

Tutkija Emil Kastehelmi ylläpitää Ukrainan sodan tilannekarttapalvelua.

Kastehelmi pitää luultavana, että Länsi-Ukrainasta saapuneet vahvistusjoukot muuttivat hetkellisesti osapuolten voimasuhteita ja mahdollistivat viikonloppuna Ukrainan vastaiskun. Samaan hengenvetoon hän korostaa, että tilanne saattoi johtua ongelmista Venäjän huollossa tai osastojen uupumuksesta.

– Venäjällä tuntuu olevan haasteita motivoida sotilaitaan näihin operaatioihin. Ilmeisesti myös sotilaiden parissa on huomattu, että Ukrainaan hyökkääminen ei ollutkaan niin helppo homma ja että siellä joutuu vaikeisiin paikkoihin. Jos puolustavalla osalla on voimat lopussa, voi varmasti miettiä, haluaako ottaa riskin ja kuolla Severodonetskin raunioihin.

92-vuotias ukrainalaisnainen odottaa Punaisen Ristin apua pommisuojassa Severodonetskin tehdasalueella 22. huhtikuuta.

Ukrainan vankimmat puolustusasemat painottuvat Severodonetskin teollisuusalueelle. Asetelma tuo vääjäämättä mieleen keväällä kukistuneen Mariupolin. Asovanmeren rannalla sijaitseva Azovstalin tehdasalue jäi lopulta puolustajien viimeiseksi tyyssijaksi ennen kuin saarto pakotti antautumaan 20. toukokuuta.

Itääkö Severodonetskissa saman rintamatarinan toisinto?

– Selkeästi teollisuusalue tarjoaa hyviä puolustusasemia. Tuskin kuitenkaan nähdään samanlaista tilannetta, jossa jokin osasto joutuisi mottiin. Menee vielä pitkään ennen kuin joki saadaan niin pahasti katki, ettei ukrainalaisten evakuointi tai puolustuksen huolto enää onnistu, vastaa Kastehelmi.

Tutkija huomauttaa, että Donetsjoen itäpuolella sijaitsee vielä kosolti Ukrainan hallussa olevia kyliä ja asutuskeskuksia. Tilanne, jossa Venäjä onnistuisi rajaamaan taistelut pelkälle tehdasalueelle, ei ole välittömässä näköpiirissä.

Lue lisää: Pekka Toverin synkkä arvio: Tämä on Putinin todellinen tavoite Ukrainassa

Source Link is.fi