Banner Before Header

Siirtolaisia uhkaa hypo­termia ja nälkiintyminen Valko-Venäjän ja Puolan raja­maaston metsissä – myös väki­vallasta raportoitu

Tuhannet siirtolaiset pyrkivät pääsemään Valko-Venäjältä Puolan puolelle ja samalla EU-alueelle. Puolan rajaa vartioi 15 000 sotilasta. Valko-Venäjän joukot eivät päästä ihmisiä palaamaan takaisin päin.

EU-maat, Yhdysvallat ja Nato syyttävät Valko-Venäjää siirtolaisten käyttämisessä hybridihyökkäyksen välineenä. Valko-Venäjän diktaattorin Aljaksandr Lukashenkan katsotaan haluavan horjuttaa EU:n yhtenäisyyttä ja turvallisuutta kostoksi pakotteista, joita EU on asettanut Lukashenkan demokratian ja ihmisoikeuksien vastaisista toimista.

Lue lisää: Valko-Venäjän rajoilla pyörii Lukashenkan ihmisralli – hallinnon oma matkatoimisto rahastaa siirtolaisten matkoilla

Tuhannet lähinnä Lähi-idästä kotoisin olevat ihmiset ovat tässä pattitilanteessa jumissa rajamaan metsissä. Heitä uhkaa lämpötilojen laskiessa pakkasen puolelle hypotermia sekä ravinnon ja veden loppuminen.

Kymmenen ihmisen tiedetään kuolleen, seitsemän menehtyneistä oli Puolan puolella. Ajantasaisia tietoja on kuitenkin vaikea saada, sillä rajavyöhyke on suljettu toimittajilta ja avustusjärjestöiltä hätätilan nojalla.

Siirtolaisten joukossa on myös vauvoja.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet myös Puolan hallituksen toimia tilanteessa, jossa siirtolaisilla ei ole ruokaa eikä mahdollisuutta saada lääkinnällistä apua. Muun muassa Pelastakaa lapset -järjestön Anita Bay sanoi tilanteen olevan vastoin EU:n lakeja ja arvoja.

Puolalaisten lääkintähenkilöstön avustusjärjestö Border Aidille työskentelevä Kaja Filaczynska kertoi CNN:lle, että suljetun vyöhykkeen läheisyydessä toimivalla klinikalla on hoidettu siirtolaisia, myös lapsia ja raskaana olevia naisia, jotka ovat kärsineet hypotermiasta, kuivumisesta ja ravinnon puutteesta. Siirtolaiset kärsivät myös uupumisesta ja erilaisista traumoista.

Siirtolaisten määrän suljetulla vyöhykkeellä arvellaan olevan 2000-4000 väliltä.

Myös vartijoiden väkivallasta siirtolaisia kohtaan on kerrottu.

37-vuotias syyrialainen Youssef Atallah onnistui ylittämään rajan. Hän kertoi CNN:lle joutuneensa Valko-Venäjän puolella rajavartijan pahoinpitelemäksi. Hänelle ei annettu mahdollisuutta saada hoitoa vammoihinsa, joihin lukeutuivat murtunut nenä ja murtuneet kylkiluut.

Useampi siirtolainen on kertonut joutuneensa olemaan useita päiviä ilman ruokaa. Vettä on juotu ojista ja soilta.

Source Link is.fi