Banner Before Header

SJK:n Denys Olijnyk ei nukkunut päiviin, kun hänen lapsensa piileskeli pommeilta Kiovassa – Ukrainan maajoukkueen otteet tuovat sodan keskellä lohtua

– Tunnen sielussani samoin kuin Zintshenko. Niin tuntee jokainen patriootti, jokainen ukrainalainen.

Ukrainan maajoukkuekapteeni Oleksandr Zintshenko ei pystynyt pidättelemään itkua, kun hän puhui lehdistölle sodan kauhuista ennen keskiviikon EM-karsintaottelua Skotlantia vastaan. Zintshenkon sanat koskettivat lukuisia jalkapallon ystäviä, myös Seinäjoen Jalkapallokerhon ukrainalaishyökkääjää Denys Olijnykia.

– Maajoukkuepelaajat ovat todella huolissaan. Haastatteluissa heillä on silmissään kyyneleet, sillä he näkevät ja ymmärtävät, mitä Ukrainassa tapahtuu. Viattomia ihmisiä kuolee. Tämä on kansanmurha, katastrofi, vuodesta 2018 SJK:ta edustanut Olijnyk, 34, sanoo Yle Urheilulle.

Olijnyk on elänyt muiden ukrainalaisten tavoin viime kuukaudet äärimmäisen huolen kanssa. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta, Seinäjoella ollut pelaaja sai äidiltään viestin:

”Denja”, sota on alkanut.

Olijnykin vanhemmat asuvat Länsi-Ukrainan Tshernivtsissa lähellä Romanian rajaa. Siellä olivat sodan syttymisen aikaan myös hänen kaksi vanhinta lastaan. Sen sijaan Olijnykin 9-vuotias kuopus oli jalkapalloilijan entisen vaimon kanssa lähellä kiivaita taisteluja Kiovassa.

– Ex-vaimoni ja lapseni elivät kellarissa 4–5 päivää. Se vaikutti minuun valtavasti. En voinut harjoitella tai nukkua. Itkin, koska en ymmärtänyt, miten tällaista voi tapahtua nykymaailmassa.

Sittemmin Olijnykin lapset ovat lähteneet Ukrainasta. Jalkapalloilijan kaksi vanhinta lasta ovat asuneet kolme kuukautta hänen kanssaan Seinäjoella. Pahin pelko on helpottanut.

– Lapseni käyvät Seinäjoella koulua, opiskelevat suomen kieltä ja pelaavat täällä jalkapalloa. He viihtyvät Suomessa loistavasti. Äitini tuli juuri tänne muutamaksi kuukaudeksi. Olen saanut rauhaa, kun perhe on kanssani.

Miljoonia koskettanut sota on kaikkea muuta kuin ohi. Yli sata päivää jatkuneiden taistelujen keskellä jalkapalloa rakastava kansa on saanut lohtua Ukrainan maajoukkueen otteista.

Ukraina kukisti keskiviikkona MM-karsinnoissa Skotlannin 3–1 ja eteni voiton päähän paikasta loppuvuonna pelattaviin Qatarin MM-kisoihin. MM-unelman kohtalo ratkeaa sunnuntai-iltana, kun Ukraina kohtaa Cardiffissa Walesin.

– Koko Ukrainalle olisi äärimmäisen tärkeää, että maajoukkue pääsisi MM-turnaukseen. Voitto Skotlannista sai ukrainalaiset tuntemaan kaiken tuskan keskellä edes vähän iloa. Pelaajat ymmärtävät, mistä he pelaavat Walesia vastaan. Se motivoi heitä valtavasti, Olijnyk sanoo.

Ukrainan jalkapallomaajoukkueen kapteeni Oleksandr Zintshenko itki puhuessaan sodasta MM-karsintojen lehdistötilaisuudessa.
Ukrainan kapteeni Oleksandr Zintshenko itki puhuessaan sodasta Skotlanti-ottelua edeltävässä lehdistötilaisuudessa.Mark Runnacles/Getty Images

Olijnyk on pelannut urallaan lukuisissa Ukrainan pääsarjajoukkueissa, muun muassa maineikkaassa Kiovan Dynamossa, Metalist Harkovassa ja FK Dniprossa.

– Ennen kuin Itä-Ukrainan sota alkoi vuonna 2014, pääsarjamme oli selvästi yksi maailman parhaista. Sen jälkeen Ukrainan taloustilanne heikkeni ja liigan taso laski. Hyviä pelaajia oli vaikeampaa hankkia, monet lähtivät muualle ja seuroja joutui talousvaikeuksiin, Olijnyk sanoo.

Keskikenttäpelaaja tuntee hyvin maajoukkueen kokeneempaa kaartia, kuten legendaarisen Andri Jarmolenkon. West Hamin konkarihyökkääjä Jarmolenko on antanut sodan aikana Ukrainan armeijalle merkittävää taloudellista tukea.

– Nykyään kaikki pelaajat keskittyvät sodan tapahtumiin ja perheisiinsä. Ennen soittelimme enemmän ja hassuttelimme keskenämme, mutta enää siihen ei ole aikaa.

Ukrainassa monien voimat menevät jokapäiväiseen selviytymistaisteluun, mutta siitä huolimatta Olijnyk uskoo jokaisen kynnelle kykenevän seuraavan ottelua Walesia vastaan.

– Se on tuonut toivoa, että Kiovassa elämä on palannut vähän raiteilleen. Vaikka olemme vielä todella kaukana normaalista.

Ukrainan maajoukkuelegenda Andrei Jarmolenko tuuletti 1-0-osumaansa MM-karsintaottelussa Skotlantia vastaan.
Maajoukkuelegenda Andrei Jarmolenko tuuletti 1–0-osumaansa MM-karsintaottelussa Skotlantia vastaan. Robbie Jay Barratt/Getty Images

Ukrainan maajoukkueessa on useita kansainvälisen tason huippupelaajia. Valioliigamestari Manchester Cityssa pelaavan Zintshenkon lisäksi joukkuetta tähdittävät Jarmolenkon (West Ham), Ruslan Malinovskyin (Atalanta), Vitali Mykolenkon (Everton) ja Roman Jaremtshukin (Benfica) kaltaiset nimet.

Olijnykin mukaan joukkueessa on oikea tasapaino nuoruutta ja kokemusta. Menestysmahdollisuuksia parantaa yhteishenki, joka on vahvistunut sodan myötä entisestään.

– Pelaajat tekevät kentällä kaikkensa toistensa eteen. He luottavat itseensä. Tunsin suurta nautintoa, kun katsoin ottelua Skotlantia vastaan. Koen, että tuon joukkueen pitää pelata Qatarissa. Siellä sillä on mahdollisuudet pärjätä.

Lue myös:

Glasgow’ssa nähtiin tunteikas ilta – Ukrainan jalkapallojoukkueen suuri unelma elää yhä: ”Jokaikinen ottelu on meille kuin finaali”

Kommentti: Sodasta järkyttynyt venäläinen bloggaaja teki jotain, johon Ovetshkinin kaltaiset supertähdet eivät ole pystyneet yli kahteen kuukauteen

Source Link yle.fi