Skandaali ravistelee mäkiviikkoa – saksalais­tuomarin toiminnasta nousi kohu Norjassa: ”Tämä on katastrofi”

Uudenvuodenpäivänä hypätty Keski-Euroopan mäkiviikon osakilpailu Saksan Garmisch-Partenkirchenissä on nostanut ison kohun.

Muun muassa norjalaislehti Dagbladet on uutisoinut näyttävästi ”skandaalista”, jossa Norjan mäkijoukkueen johtaja Clas Brede Bråthen syyttää tuomariston jäsentä puolueellisuudesta.

Lauantain kilpailun voitti Japanin Ryoyu Kobayashi. Hänen voittoonsa tai suoritukseensa ei liity epäselvyyksiä, vaan toiseksi sijoittuneen Saksan Markus Eisenbichlerin.

Bråthenin mielestä Eisenbichlerin ensimmäisen kierroksen hypystään saksalaistuomarilta saamat tyylipisteet olivat liian korkeat ottaen huomioon sen, että saksalaishyppääjä oli kaatua eikä hän onnistunut telemark-alastulossa.

Eisenbichler sai kuitenkin saksalaistuomarilta korkeat tyylipisteet 18,5. Enimmillään tyylipisteitä voi saada 20.

Moni muu mäkihyppyasiantuntija on ollut samoilla linjoilla Bråthenin kanssa.

Norjassa huomiota on herättänyt se, että samaan aikaan norjalaishyppääjä Marius Lindvik sai ensimmäisen kierroksen hypystään viideltä tuomarilta tyylipisteet 18,5, vaikka Bråthenin mielestä norjalainen olisi ansainnut tuomareilta 19,5:n tyylipisteitä.

Tuomareita on viisi, ja matalimmat ja korkeimmat tyylipisteet putoavat aina pois. Näin saksalaistuomarin Eisenbichlerille antamat 18,5 pistettä eivät lopulta jääneet voimaan. Muilta tuomareilta saksalainen sai tyylipisteitä 17,0, 17,5, 18,0 ja 18,0. Tämä ei ole hiljentänyt kohua.

– Mielestäni tämä on pieni katastrofi. On täysin pöyristyttävää, että yksi tuomari onnistui antamaan Eisenbichlerille 18,5:n tyylipisteet. Hän (Eisenbichler) melkein kaatui. Kun Lindvikillä oli samoja ongelmia Oberstdorfissa, hän sai tyylipisteitä 15,5, Bråthen puhisi Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.

Lindvik jäi kisassa lopulta podiumin ulkopuolelle neljänneksi. Kisan kolmonen oli Slovenian Lovro Kos.

Toiseksi sijoittunut Markus Eisenbichler (vas.), voittaja Ryoyu Kobayashi ja kolmonen Lovro Kos muodostivat podiumkolmikon uudenvuodenpäivän mäkikisassa Saksan Garmisch-Partenkirchenissä.

Dagbladetille Bråthen kertoi, että hän oli ottanut yhteyttä kilpailunjohtaja Sandro Pertileen.

Pertile vahvisti käyneensä asiasta keskustelua Bråthenin kanssa ja puhuneensa asiasta myös tuomareiden kanssa.

– He (tuomarit) huomasivat, että kaikki ei ollut toiminut sataprosenttisesti. On sääli, kun asiat eivät suju suunnitellusti. Mutta emme voi mitään menneelle, voimme vain keskittyä tulevaan, Pertile kommentoi.

Asia on herättänyt huomiota myös kovassa mäkihyppymaassa Puolassa. Puolalaissivusto Interia Sport huomauttaa, että sama saksalaistuomari Erik Stahlhut antoi lopulta voittoon hypänneelle Ryoyu Kobayashille ensimmäiseltä kierrokselta tyylipisteet 18,0 – siis huonommat kuin Eisenbichlerille – vaikka Kobayashin hypyn alastulo oli puhtaampi.

Eisenbichler on itsekin myöntänyt, ettei hyppy ollut 18,5 tyylipisteiden arvoinen.

– Mielestäni 17,5:n pisteitä voi vielä perustella, mutta se oli itse asiassa 17 arvoinen hyppy, Eisenbichler totesi NRK:lle.

Saksalaishyppääjä arveli, etteivät tuomarit ehkä olleet nähneet, kuinka syvälle hän kyykkäsi alastulossa.

Keski-Euroopan mäkiviikko jatkuu maanantaina Innsbruckin kisan karsinnalla.

Source Link is.fi