Banner Before Header

Skandaaliyhtiö Mehiläisen pomolla miljoonatulot

Viime vuoden isotuloisin johtaja sote-bisneksessä oli hoiva- ja terveyskonserni Mehiläisen Janne-Olli Järvenpää hiukan vajaan miljoonan euron tienesteillä. Mehiläinen joutui veropäivän alla skandaalin keskelle, kun julkisuudessa kerrottiin räikeästä kaltoinkohtelusta yhtiön omistamassa vammaisten hoitokodissa.

Keskiviikkona julkaistut viime vuoden verotiedot paljastavat suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluyhtiöiden johtajien ja omistajien saaneen jälleen muhkeita tuloja.

Sote-bisneksen tulokuningas oli hoiva- ja terveyspalvelukonserni Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää, jonka verotettavat tulot olivat viime vuonna muhkeat 960 000 euroa. Näistä pääomatuloja oli runsaat 250 000 ja ansiotuloja 711 000 euroa.

Järvenpään varsinaisen rikastumisen taustalla on kuitenkin vuonna 2014 tehty yrityskauppa, jossa hän oli yhtenä perustajana myymässä Mediverkko-nimistä lääkäripalveluyritystä Mehiläiselle.

Järvenpää kuittasi kaupan yhteydessä 11 miljoonan euron verotiedoissa näkyvät tulot.

Miljoonien pääomatulot

Mukavasti on mennyt myös muilla Mehiläisen johtajilla.

Hoivapalveluiden liiketoimintajohtaja Niklas Härusilla tulot olivat viime vuonna 337 951 euroa, yksityisten terveyspalveluiden toimialajohtaja Anssi Hartialalla 284 542, julkisten palveluiden toimialajohtaja Markku Närenevalla 294 958 ja sosiaalipalveluiden toimialajohtajalla Harri Pomellilla 286 484 euroa.

Se tarkoittaa noin 23 000 – 27 000 euron kuukausipalkkaa.

Heistä kaikilla on kuitenkin taustallaan Mehiläiseen liittyviä mittavia pääomatuloja vuodelta 2018, Härusilla 1,1 miljoonaa vuonna, Hartialalla 1,1 miljoonaa, Närenevalla 530 000 ja Pomellilla 2,7 miljoonaa. Vuonna 2018 Mehiläinen uudelleen järjesteli omistustaan niin, että pääomistajaksi tuli kansainvälinen pääomasijoitusyhtiö CVC Capital Partnersin omistamat rahastot.

Myös toimitusjohtaja Järvenpäälle tupsahti tässä yhteydessä 1,3 miljoonaa pääomatuloa.

Samana vuonna Mehiläisen laajojen ulkoistusten liiketoimintajohtaja ja kokoomuksen ex-kansanedustaja Lasse Männistö kuittasi 530 000 euron pääomatulot. Viime vuonna hänen verotettavat tienestinsä olivat 223 050.

Vakavia väärinkäytöksiä hoitokodissa

Mehiläinen joutui skandaalin keskellä juuri veropäivän alla, kun Yleisradion MOT-ohjelma paljasti vakavia väärinkäytöksiä sen omistamassa vammaisten hoitokodissa Hämeenlinnassa.

Onnikoti Omenapuu – nimisessä laitoksessa lasta oli pidetty aloillaan teippaamalla tämä päivällä tuoliin ja yöllä kuormaliinoilla sänkyyn. Lainvastainen kohtelu ja pahoinpitely sai jatkua hoitokodissa vuosia.

MOT:n haastattelemien työntekijöiden mukaan yksikön tapana on ollut haalia vaikeakäytöksisiä ja aggressiivisia asiakkaita, koska heistä maksetaan suurempaa korvausta.

– Yritys saa isot rahat siitä. Ei ole ihan halvimmasta päästä tämä porukka hoitaa, eräs työntekijä kuvasi.

Lisäksi asukkaiden asuntoja vuokrattiin viikonloppuisin eteenpäin tilapäisille asiakkaille, kun vakituiset asukkaat olivat esimerkiksi viikonloppulomilla. Ylimääräiset vuokratulot menivät Mehiläiselle. Vakituisille asukkaille ei kerrottu vuokrauksesta.

Aluehallintovirasto antoi Mehiläiselle ja Onnikoti Omenapuun vastuuhenkilölle lopulta viisi huomautusta lainvastaisten siteiden käytöstä. Mehiläinen on julkisesti myöntänyt ”epäonnistuneensa pojan hoidossa” ja pyytänyt anteeksi tapahtunutta.

Kohuyhtiössä suuret tienestit

Aiempi hoivaskandaali Suomessa nähtiin keväällä 2019, kun media uutisoi räikeistä laiminlyönneistä Esperi Caren ja Attendon ylläpitämissä vanhusten hoitokodeissa.

Myös näissä yhtiöissä johto on päässyt mukaville liksoille.

Esperi Caren nykyisen toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan Stefan Wentjärven tulot olivat viime vuoden verotietojen mukaan 395 692 ja varatoimitusjohtaja Antti Eestilän 291 545 euroa.

Eestilä tienasi vuonna 2016 noin 1,8 miljoonan euron pääomatulot myytyään siivun Esperi Caresta muun muassa brittiläiselle sijoitusyhtiö Intermediate Capital Groupille sekä eläkevakuutusyhtiö Eteralle.

Samassa yhteydessä yhtiön skandaalinkäryinen ex-toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni rytkäytti 5,2 miljoonan euron pääomatulot. Isohanni joutui eroamaan keskellä vanhustenhoitokohua.

Viime vuonna Isohannin tulot olivat 162 170 euroa.

Attendon kultakaivos

Vanhus- ja vammaisbisneksen todellisen kultakaivoksen ovat kuitenkin löytäneet Attendon taustahenkilöt.

Suomen Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvistin tulot olivat viime vuonna alalla maltilliset 208 256 euroa. Samoihin lukuihin pääsi konsernin perustajiin kuuluva keskushahmo ja entinen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen (204 768 euroa).

Hän on kuitenkin vuosien mittaan saanut sote-bisneksestä noin 44 miljoonan euron verotiedoissa näkyvät tulot.

Myös hänen entiset liikekumppaninsa Veli-Matti Riihimäki, Sami Martinkauppi ja Antti Ylikorkala ovat kukin kuitanneet noin 20 miljoonaan euroon nousevaan tulot Attendosta.

Vammaisten ja vanhustenhoitobisnekseen on hypännyt myös Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes, joka istuu Attendon pohjoismaisen emokonsernin hallituksessa. Nykyisen työeläkevakuuttajien TELA:n toimitusjohtajan vuositulot olivat 236 228 euroa.

Ison rahan kerhoon on päässyt myös kuntien sote-palveluiden kokonaisulkoistuksiin erikoistuneen Pihlajalinnan hallituksen varapuheenjohtaja ja entinen johtaja Leena Niemistö (tulot 1 138 500).

Hän kuittasi vuonna 2012 noin 24 miljoonan verotettavat pääomatulot myytyään lääkärifirma Dextran Pihlajalinnalle.

Firman nykyisen palkkajohtajan Joni Aaltosen liksa oli viime vuonna päälle 620 000 euroa.

Yksinomaan terveyspalveluihin keskittyvässä Terveystalossa toimitusjohtaja Ville Iho tienasi 355 094, johtava ylilääkäri Petri Bono 285 487 ja julkisten palveluiden johtaja Mikko Tainio 239 913.