Banner Before Header

SM-hiihdoissa ei voi antaa olympianäyttöjä – kisapaikka voi kuitenkin aueta edelliskauden tulosten perusteella, sanoo päävalmentaja Pasanen

Hiihdon maailmancupin oli määrä jatkua Les Roussesissa 14.–16. tammikuuta. Viikonlopun peruuntuminen mutkisti maajoukkueen päävalmentajan Teemu Pasasen mukaan olympiavalintoja.

– Ensimmäinen ajatus oli se, että hommat menevät täysin uusiksi. Piti ruveta miettimään miten tästä edetään. Ranskan kisaviikonloppuna olisi pystynyt antamaan kansainvälisiä näyttöjä. Olemme niiden näyttöjen varassa, mitä tähän mennessä on annettu.

Ennen olympialaisia kilpaillaan vielä Planicassa 22.-23.1.2022.

– Siellä pystyy vielä hiihtämään kansainvälisiä kisoja. Heti sen viikonlopun jälkeen maanantaina pitää olla joukkue valittuna.

Planicassa jaetaan viimeiset paikat olympialaisiin. Suuri osa joukkueesta on Pasasen mukaan valmistavalla leirillä, eikä hiihdä siellä.

Planicassa kisataan perinteisen sprintissa ja yhdistelmäkilpailussa. Pasasen mukaan perinteisen sprintillä ei ole kovin paljoa katsastusmerkitystä.

– Kaikki kansainväliset vapaan sprintitkin on nyt hiihdetty. Normaalimatkoilla Planicassa pystyy antamaan kansainvälisiä näyttöjä yhdistelmäkilpailussa.

Maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen sanoo, että SM-kisoissa ei voi antaa näyttöjä olympialaisiin. Kuva: Tomi Hänninen

Edelliskauden näytöt saattavat riittää

Imatran SM-kisoissa ei Pasasen mukaan voi antaa näyttöjä olympialaisiin.

– SM-kisoissa pystytään katsomaan onko taukoa pitäneiden urheilijoiden tilanne normaali. Kotimaan kilpailuilla ei ole hirveästi katsastusarvoa, sillä niissä ei nähdä kansainvälistä tasoa.

Jos Planican kisaviikonloppu perutaan, valinnat tehdään aiempien kansainvälisten kisojen perusteella. Myös edeltävän kauden näytöt voivat vaikuttaa.

Monet kisapaikkaa tavoittelevat hiihtäjät ovat joutuneet pitämään taukoa loukkaantumisten ja sairastumisten vuoksi. Pasasen mukaan se ei välttämättä ole ongelma.

– Kyllä kisoja on alkukaudesta tullut ja kovia harjoituksia on pystynyt tekemään valmistavilla leireillä. Kisat eivät ole välttämättömiä. Siellä on monia muitakin urheilijoita, jotka ovat olleet kisatauolla.

Riittävätkö esimerkiksi Risto-Matti Hakolalle edellisen kauden näytöt?

– Olympiakomitealla on kriteerit, joiden mukaan myös edellisen kauden näyttöjä katsotaan. Samoin myös tällä kaudella nähtyjä mahdollisuuksia 16 parhaan joukkoon kansainvälisissä kilpailuissa. Ensi viikolla kaikki varmasti selviää, Hakolan henkilökohtaisena valmentajana toimiva Pasanen sanoo.

Suurin osa olympialaisiin matkaavista urheilijoista ei osallistu hiihdon Suomen cupiin Vantaalla 12.-13. tammikuuta, Pasanen kertoo.

– Joukkue on silloin korkeanpaikanleirillä Seiser Almissa. Muutama sprintteri saattaa valmistautua olympialaisiin kotimaassa.

Lue lisää:

Source Link yle.fi