Banner Before Header

Snookerin hämmästyttävä Kiina-ilmiö puhuttaa olympialaisissakin – uusi supertähti Zhao Xintong IS:lle: ”Mahdollisuus hyvään elämään”

Zhangjiakou

Pekingin olympialaisissa kiinalaisten kanssa jutellessa on nopeasti vahvistunut käsitys, etteivät he ole mitään intohimoisia talviurheilufaneja. Toki jotkin olympialajit, kuten kaukalopikaluistelu ja taitoluistelu, ovat edelleen suosikkilajeja noin 1,4 miljardin asukkaan jättiläisvaltiossa.

Viime vuosina Kiina on hakenut rohkeasti ja määrätietoisesti jalansijaa myös esimerkiksi suomalaisille läheisimmissä talvilajeissa, kuten mäkihypyssä. Unelma Pekingin kisoista on innostanut, mutta näissä lajeissa odotukset ovat vielä hyvin vaatimattomia. Tai niitä ei edes ole.

Sitä vastoin yhdessä olympialaisten ulkopuolisessa lajissa kiinalaiset ovat tehneet hämmästyttävän nopean kansainvälisen läpimurron: snookerissa.

Käsittämättömän nopean.

Voitaneen puhua jo omanlaisestaan Kiina-ilmiöstä, sillä maassa arvioidaan olevan tällä hetkellä jo peräti 10 000 uutta potentiaalista ammattilaispelaajaa. Kun snookerin maailmanmestaruudesta taisteltiin viime keväänä Sheffieldissä Englannissa, jopa noin 150 miljoonaa kiinalaista seurasi tapahtumia maan televisiosta.

– Tuskin kukaan tietää tarkalleen, kuinka paljon snookerilla on harrastajia Kiinassa, mutta eri lähteiden mukaan heitä on varmuudella ainakin useita miljoonia, ehkä jopa kymmeniäkin, sanoo lajin Eurosport-lähetyksistä suomalaisille tuttu selostaja Aki Kauppinen.

– Hurjan monet kiinalaiset aloittavat totisen harjoittelun jo 8–10-vuotiaina ja ehdittyään 15-vuotiaiksi, monella on meriittilistallaan jo sata sadan-sarjaa. Kun taas Suomessa monet innokkaat vasta aloittelevat pelaamista 15-vuotiaina. Siinä on se ero.

Olympialaistenkin aikaan kiinalaisten huulilla pyörii erityisesti yksi nimi: Zhao Xintong, joka on yksi maailman tämän hetken kuumimmista snooker-ammattilaisista voitettuaan tällä kaudella arvostetun UK Championshipin sekä German Mastersin.

Uudesta supertähdestä povataan maailmanlistan ykköspelaajaa tulevaisuudessa.

– Tunnettavuuteni kotimaassani on noussut melkoisesti, ulkona monet ihmiset tunnistavat jo. Olen tällä kaudella päässyt sille tasolle, josta unelmoin jo nuorena, 24-vuotias Zhao Xintong kertoo IS:lle.

– On helppo löytää selkeitä syitä siihen, miksi snookerista tuli niin vauhdilla hittilaji Kiinassa.

Zhao Xintong kiinnostui snookerista jo lapsena.

Kiina-ilmiöön perehdyttäessä on syytä soittaa myös monien nuorten kiinalaispelaajien managerina häärivälle Victoria Shille, joka pyörittää omaa snooker-akatemiaansa Sheffieldissä. Britannian saarivaltiot ovat tunnetusti snookerin kehto, ja sinne iso joukko kiinalaispelaajia on jo tehnyt maihinnousunsa.

Viitisentoista vuotta lajin parissa toimineen Victorian talliin kuuluu myös muun muassa vuodentakainen Masters-voittaja Yan Bingtao, Zhaon hyvä ystävä ja harjoittelukumppani. Sheffieldissä asuu ja harjoittelee niin ikään Ding Junhui, historian suurin kiinalaispelaaja.

– Ding on jo erittäin tunnettu Kiinassa. Maassa vieraillessaan hän ei voi mennä yksin ulos. Tai tietysti voi, mutta siinä tapauksessa hän ei saa olla hetkeäkään rauhassa. Niin suosittu hän on, Victoria Shi selvittää.

– Snookerista alkoi tulla Kiinassa trendilaji kiitos juuri pitkälti Dingin. Kun hän voitti vuonna 2005 sekä UK Championshipin että China Openin, miljoonat kiinalaiset näkivät tapahtumat televisiosta ja alkoivat kiinnostua lajista.

Kipinän sytyttyä pian kiinalaisia marssi jo muurahaismaisesti kohti snookerklubeja, joita perustettiin tuossa vaiheessa kunnianhimoisesti eri puolille maata.

Ding Junhui on Kiinassa snookerin supertähti.

– Dingistä tuli idoli lukemattomille nuorille kiinalaisille, joista monet myös alkoivat harrastaa lajia. Maahan perustettiin snooker-kouluja, ja myös erilaisia snooker-tapahtumia alettiin organisoida, Victoria kertoo.

– Nyt snooker on nähdäkseni kolmen eniten pelatun urheilulajin joukossa Kiinassa. Menitpä maassa minne tahansa, snookerklubeja löytyy joka paikasta – ja ne ovat aivan täynnä pelaajia. Klubeista on tullut kiinalaisnuorille myös sosiaalinen tapaamispaikka.

Yksistään Pekingistä ja Shanghaista löytyy Victorian mukaan tuhansittain näitä klubeja. Ei ihme, että Briteissä on parhaillaan jo 24 täysiveristä 18–25-vuotiasta kiinalaisammattilaista.

– Televisiolla on ollut todella iso vaikutus kokonaisuuteen. Kiinan kansallinen televisio näyttää lajin kolme suurinta turnausta, ja lisäksi joitakin muita rankingturnauksia. Kun Bingtao menestyi Mastersissa 2021, hänen kaikki ottelunsa olivat Kiinan kymmenen katsotuimman urheiluohjelman listalla, Victoria sanoo.

– Television vaikutuksesta myös esimerkiksi Zhao Xintongin tähtiasema kasvaa koko ajan suuremmaksi ja suuremmaksi.

Palataan haastatteluun snooker-kauden komeetan kanssa. Zhao Xintong kertoo aloittaneensa lajin 8-vuotiaana.

– Kun vanhempani huomasivat nopeasti, että rakastan lajia, he alkoivat suhtautua asiaan vakavammin. He matkustivat paljon vain järjestääkseen minulle nopeasti mahdollisimman hyvät harjoitteluolosuhteet sekä parhaan mahdollisen valmennuksen, Zhao ruotii.

– Minua pidettiin heti lahjakkaana pelaajana. Aika pian ymmärsin itsekin, että snookerissa voisin kovan työn kautta saavuttaa hyvän elämän, hyvän elintason. Olen erittäin kiitollinen vanhemmilleni, että he näkivät vaivaa tavoitteideni eteen.

Kylmänviileäksi pallonpussittajaksi kuvailtu Zhao jäi lajiin koukkuun pitkälti sen taktisuuden vuoksi.

– Minua kiehtoo se, että jokainen frame on oma juttunsa, joka kerta on mahdollisuus parantaa edellisestä, 5–6 tuntia päivässä harjoitteleva Zhao linjaa.

– Vaikeimpia otteluissa ovatkin ne hetket, kun joudut istumaan penkillä vastustajan lyöntivuoron ajan, etkä pysty tekemään mitään. Silloin on välillä vaikea motivoida itseään.

Suurimpana idolinaan Zhao pitää historian parhaimmaksi pelaajaksi tituleerattua Ronnie O'Sullivania, värikästä englantilaispersoonaa, johon kiinalaisella on kuulemma hyvät välit.

– Ronnie on minulle nykyään myös suuri henkinen tukija. Hän on aina valmis auttamaan minua, ja usein hän kannustaa minua pelaamaan omilla vahvuuksillani – siis luottamaan hyökkäyspeliini, Zhao painottaa.

Vaikka Zhaon arki ammattilaisena on olympialaistenkin aikaan kiireistä, hän aikoo seurata Pekingin tapahtumia.

– Olen todella ylpeä siitä, että kotimaani sai talvikisat järjestettäväkseen. Kaikki järjestelyt onnistuvat taatusti hienosti, Zhao arvelee.

– Itse aion seurata erityisesti curlingia. Se on jotenkin hauska ja erikoinen laji.

Source Link is.fi