Banner Before Header

Sodan keskeltä raportoiva Antti Kuronen: Jos mikään ei tuntuisi missään, niin silloin lopettaisin tämän työn heti

Antti Kuronen on raportoinut maailman eri sotatilanteista jo yli kymmenen vuoden ajan. Hän oli Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa kun Venäjä hyökkäsi maahan 24. helmikuuta.

Kurosen mukaan muun maailman reaktio hyökkäykseen oli poikkeuksellinen.

– Takaisin Helsinkiin tullessani oli uskomatonta nähdä, kuinka ihmisillä oli Ukrainan lippuja taloissaan ja kaupungintalokin oli Ukrainan lipun väreissä valaistu. Tällaista en ole tässä mittakaavassa ikinä kokenut, Kuronen kertoo 8 minuuttia -ohjelman vieraana.

Työssä tulee usein vastaan vaaratilanteita, mutta riskitasot ovat laskeneet kokemuksen myötä. Kuronen kertoo kaikkein vaarallisimpien tilanteiden tapahtuneen ihan uran alussa, jolloin intoa oli enemmän kuin järkeä.

Raketit piinaavat siviilejä

Venäjän Ukrainassa käyttämistä aseista etenkin hyvin yleiset Grad-raketinheitinjärjestelmät luovat jatkuvaa uhkaa siviileille. Ammuksen räjähtäessä terävät sirpaleet lähtevät luodinnopeudella ja voivat tappaa ihmisen esimerkiksi 100 metrin päästä.

– Sirpaleet voivat olla suuria, 1–2 kilon metallilohkareita ja niitä Venäjä tulittaa jatkuvasti siviilikohteisiin Itä-Ukrainassa. Tämä tekee ihmisten elämästä hyvin vaikeaa.

Kuronen esittelee metallisirpaletta, jonka toi kuvauksiin.

– Se on terävä kuin puukko.

Silmälasipäinen mies istuu ulkona oranssilla tuolilla lasiovien edessä.
Antti Kuronen vieraili Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa Helsingin Kulttuuritalolla.Sampo Saikkonen / Yle

Vuoden eurooppalainen

Eurooppalainen Suomi -yhdistys antoi Antti Kuroselle Vuoden eurooppalainen -tunnustuksen toukokuussa. Palkinto myönnettiin sattumalta samana päivänä, kun Venäjällä vietettiin kansallisesti tärkeää voiton päivää.

Kurosen mielestä venäläisten juhlapäivä edustaa sodan ihannoimista ja autoritaarisuutta. Eurooppalaisuus ja Eurooppa-päivä on sen vastakohta ja siksi tunnustuksen saaminen tuntui erityisen hyvältä.

Kuronen kokee tehtäväkseen tuoda konfliktit näkyväksi. Ihmisten kohtalot ja tarinat tuntuvat paljon nähneelläkin toimittajalla syvällä.

– Jos mikään ei tuntuisi missään, niin silloin lopettaisin tämän työn heti.

Antti Kuronen suuntasi 8 minuutin kuvausten jälkeen pakkaamaan ja on jälleen Ukrainassa raportoimassa sodasta.

Katso Yle Areenassa: Miten Antti Kuronen näkee 2014 alkaneiden Venäjän sotatoimien laajentumisen Ukrainassa?

Source Link yle.fi