Banner Before Header

Somessa kiertää liikkujille korona­ohje, jossa on vanhaa tietoa – lääkäri kertoo nyrkki­säännön

Koronataudin jälkeen voi aloittaa liikunnan rauhallisesti ja omia oireita kuunnellen.

Asia puhuttaa kuntoilijoita erityisesti sosiaalisen median kestävyysliikuntaryhmissä. Niissä on esitetty arvioita, että urheilua olisi hyvä välttää lievänkin koronatartunnan jälkeen useita viikkoja.

Ryhmissä kiertää esimerkiksi Tampereen Urheilulääkäriaseman ohje, jonka mukaan oireettoman tartunnan mukaan positiivisen testin mukaan urheilijoiden tulisi levätä kaksi viikkoa, ja silti riski sydänlihasvaurioille olisi olemassa.

Tampereen Urheilulääkäriaseman ylilääkäri Kerttu Toivo sanoo, että ryhmissä kiertävän kaavion tiedot ovat osittain vanhentuneita.

– Tietoja ollaan juuri päivittämässä, sillä koronasta saadaan koko ajan lisää tutkimustuloksia, Toivo sanoo.

Koronaan ei liity asiantuntijoiden mielestä sen suurempaa riskiä sydänlihastulehdukselle kuin muissakaan virustulehduksissa, mutta maltti on valttia kaikissa sairauksissa.

– Koronasta ja sydänlihastulehduksesta on useitakin tieteellisiä tutkimuksia julkaistu viimeisten kahden vuoden aikana. Konsensus tällä hetkellä on se että koronaan ei liity suurempaa riskiä sydänlihastulehdukselle kuin muissakaan virustulehduksissa, kertoo Oulun yliopiston professori, ylilääkäri Juhani Junttila Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Lue lisää: Pk-seudun ylilääkärit: Koronaan pitäisi suhtautua kuin tavalliseen hengitys­tie­infektioon

Junttilan mukaan perusohje liikuntaan liittyen on virustautien suhteen se, että kun ei ole kuumetta ja oireet alkavat helpottaa, niin oireiden mukaan voi alkaa liikkua.

– Tärkeää on aloittaa rauhallisesti lenkkeily koronan jälkeen, koska osalla on pitkäänkin kestäviä hengenahdistusoireita ja tärkeää olisi lenkkeillä oireiden sallimissa rajoissa.

Koronaviruksen aiheuttamasta infektiosta toipuvan ei kannata lähteä ainakaan tekemään lumitöitä liian aikaisin, sillä lumen pukkaaminen rasittaa sydäntä.

– Kuumeessa ja huonovointisena ei kannata lumitöitä tehdä, Junttila sanoo.

Oulun yliopistossa vuonna 2018 tarkastetun väitöskirjan mukaan fyysisen rasituksen yhteydessä kuolleista huomattavan suuri osa on miehiä. Vaarallisimmat rasituksen aiheuttajat ovat lumityöt, hiihtäminen ja pyöräily.

Lue lisää: Väitös: Keski-ikäisen miehen lumi­työt pakkasessa yllättävän vaarallisia

Virustulehduksen jälkeen liikkeelle pitää lähteä omia oireita tunnustellen.

Sydänlihastulehdus (myokardiitti)

  • Sydänlihastulehdukseen sairastutaan useimmiten tavallisen hengitysteiden virusinfektion yhteydessä.

  • Varsinkaan kuumeisen flunssan aikana ei pidä harrastaa kuntoliikuntaa.

  • Sydänlihastulehdus voi aiheuttaa rintakipuja tai harvemmin rytmihäiriöitä ja huonovointisuutta, jolloin on syytä hakeutua ensiapupoliklinikalle.

  • Virusperäinen sydänlihastulehdus paranee jokseenkin aina muutamassa viikossa kotihoidossa. Aluksi voidaan tarvita tulehduskipulääkettä.

Lähde: terveyskirjasto.fi

Source Link is.fi