Banner Before Header

Somesta tuttu kunto­sali­yrittäjä kyllästyi rajoituksiin – alkoi järjestää saleillaan juhlia

Koronarajoitusten keskellä kärvistelevät kuntosaliyrittäjät ovat ottaneet käyttöönsä luovia ratkaisuja ja alkaneet järjestää saleillaan juhlia, yksityistilaisuuksia.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt tietoa esimerkiksi kuntosalissa järjestystä kihlajaistilaisuudesta.

Yksi juhlien järjestäjistä on PTVGYM-kuntosaleja pyörittävä Jooel Vatanen. Yrittäjä sanoo puhelimessa, ettei tarkoitus ole kiertää koronarajoituksia. Vatanen omistaa itse kolme salia ja lisäksi ketjuun kuuluu useita franchising-yrityksiä.

Lue lisää: Rajoitukset jatkuvat Lounais-Suomessa – harrastustilat kiinni Turun seudulla

– Tästä en ole samalla linjalla. Kyse on kokoontumisesta, ei sääntöjen kiertämisestä. Jos joku käsittää väärin, se on ihan ihmisen omia ajatuksia.

Vatanen on tunnettu somepersoona ja suosittu erityisesti YouTubessa.

Juhliin on näillä näkymin saapumassa joitain kymmeniä henkilöitä. Alkoholitonta alkumaljaa lukuun ottamatta ohjelma on vapaamuotoinen ja juhlavieraat voivat tehdä, mitä lystäävät, Vatanen sanoo.

Voiko juhlissa kuntoilla?

– No sehän (juhlapaikka) on kuntosali. En millään tavalla estä, jos joku vieraista haluaa kokeilla esimerkiksi penkkipunnerrusta kesken juhlien.

Vatanen kertoo, että ketjuun kuuluu kahdeksan kuntosalia, joista kolme on nyt suljettuna. Hän pitää sulkua perusteettomana.

– Puhutaan matalimman tason riskipaikasta ja korkeamman riskitason paikkoja pidetään auki. Eihän tällaiselle ole mitään perusteita.

– Olisin täysin ok asian kanssa, jos kuntosalini olisivat jotakin viruspesäkkeitä. Asia ei ole näin. Toivoisin, että päätöksissä tukeuduttaisiin vaikkapa tilastotieteeseen, eikä mielivaltaisiin omiin fiiliksiin, Vatanen sanoo.

Yrittäjän mukaan sulku aiheuttaa hänelle kuukaudessa noin 80 000 euron suuruisen tappion.

– Viimeksi minulle korvattiin noin 20 prosenttia menetetystä liikevaihdosta. Se on kuin haaleaa kättä tarjoaisi.

Pohjois-Pohjanmaan hallinto-oikeus päätti viime viikolla antamallaan välipäätöksellä keskeyttää aluehallintoviraston koronarajoitusten toimeenpanon niiltä osin, kuin ne koskevat kuntosaleja ja yksilöliikuntaa. Päätös tehtiin kuntosaliyrittäjän valituksen jälkeen.

Muualla Suomessa hallinto-oikeudet ovat ottaneet asiaan erilaisia kantoja.

Lue lisää: Yleisötapahtumat kiellettiin ympäri Suomen – katso tästä oman alueesi tilanne

Avi: Valvontaresursseja ei ole

Lounais-Suomen aluehallintoviraston johtaja Heikki Mäki kommentoi asiaa lyhyesti. Hän korostaa, ettei aluehallintovirastoille ole sellaisia valvontaresursseja, että joka ikiseen kuntosaliin voitaisiin puuttua.

– Teemme kuntien kanssa valvontayhteistyötä ja kunnat ovat suorittaneet valvontaa meidän saamamme tiedon perusteella. Pääosin toiminta on korjautunut kuntien ohjeistuksen jälkeen, Mäki sanoo.

Mäki kertoo odottavansa myös odottavansa Turun hallinto-oikeuden päätöksiä, sillä kuntosalien sulkemisesta on tehty sinne valituksia. Aluehallintovirasto on antanut oikeudelle omat vastauksensa valituksiin.

Lisäksi Mäki toteaa, että eri aluehallintovirastoilla on erilaisia käytäntöjä.

– Käytäntöjä tämän asian suhteen ei ole yhtenäistetty, koska alueilla on tehty erilaisia päätöksiä.

Source Link is.fi