Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4d52c0f092cd20b1ef7c9da0fe94095c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sopu tuo kunta-alalle palkkarahaa yli yleisen linjan – ”Ratkaisu murtaa Suomen mallin” – Uutisalue

Sopu tuo kunta-alalle palkkarahaa yli yleisen linjan – ”Ratkaisu murtaa Suomen mallin”

Poikkeuksellisen neuvottelukierroksen tuloksena kunta-alalle on hyväksytty kolmivuotinen virka- ja työehtosopimus. Lisäksi sopu pitää sisällään viisivuotisen palkkarakenteita ja palkkausjärjestelmiä uudistavan kehittämisohjelman.

Sopimuksen neuvottelivat ja hyväksyivät Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty) sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Neuvotteluratkaisu tuo palkkoihin heti kesäkuun alusta lukien 2 prosentin yleiskorotuksen sovittelulautakunnan sovintoehdotuksen mukaisesti kesäkuussa. Lisäksi keskitettynä järjestelyeränä toteutettava palkankorotus on 0,53 prosenttia lokakuun alusta alkaen.

Vuosina 2023 ja 2024 yleiskorotus on 1,5 prosenttia ja paikallisesti sovittava järjestelyerä 0,4 prosenttia. Korotukset ovat kuitenkin kustannusvaikutukseltaan vähintään ns. vientialojen sopimusten suuruiset eli ne perustuvat kemianteollisuuden, teknologiateollisuuden ja AKT:n palkankorotusten keskiarvoon tai ovat vähintään 1,9 prosenttia.

Ratkaisu sisältää viisivuotisen palkkojen kehittämisohjelman vuosille 2023–2027. Ohjelma nostaa palkkoja 5,1 prosenttia normaalien sopimuskorotusten lisäksi. Kehittämisohjelmalla korjataan palkkausepäkohtia ja turvataan henkilöstön saatavuutta.

”Ratkaisu korjaa palkkojen jälkeenjääneisyyttä”

Kunta-alan sopimuksen neuvotelleet ammattiliitot ja kuntatyönantaja kiittelevät nyt kilvan lopputulosta, joka siis hyvin pitkälle muistuttaa sovittelulautakunnan koko kuntasektorille tekemää esitystä. Sittemmin Tehy ja Super hylkäsivät esityksen ja nyt solmittua sopua hoitajajärjestöt eivät ole olleet neuvottelemassa.

Ammattiliitto Jytyssä iloitaan palkkaohjelmasta, joka korjaa palkkojen jälkeenjääneisyyttä ja tuo kunta-alalle palkkarahaa yli yleisen linjan.

– Myös tänä vuonna palkankorotukset ylittävät yleisen linjan, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima toteaa.

”Nyt ryhdytään täyttämään kunta-alan palkkakuoppaa”

− Tämä ratkaisu murtaa Suomen mallin, jossa kaikkia muita aloja on pidetty teollisuuden palkankorotusten vankina. Sopimuksen pohjalta voimme nyt ryhtyä täyttämään kunta-alan palkkakuoppaa. Matkaa on vielä, mutta olemme oikealla tiellä, toteaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan olennaista on, että kunta-alan palkkauksen epäkohtia päästään vihdoin korjaamaan.

– Kuntasektorin epäkohtana on tehtävien vaativuuteen, vastuuseen ja niiden edellyttämään koulutukseen nähden liian matala palkkataso. Tähän saadaan nyt tärkeä ja kauan odotettu korjausliike, Luukkainen sanoo.

KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen puolestaan piti tärkeänä, että saada tässä tilanteessa kunta- ja hyvinvointialalle kolmivuotinen työrauha. Työrauhan piirissä on noin 300 000 kunta-alan työntekijää.

”Kunnissa yksi pääsopimus edelleenkin”

Jyvyn Jonna Voima totesi sopimuksen varmistuttua, että neuvotteluratkaisun onnistuminen antaa luottoa kunta-alan ja tulevien hyvinvointialueiden neuvottelu- ja sopimusjärjestelmälle.

Hän jatkaa, että kunnissa ja tulevilla hyvinvointialueilla on jatkossakin yksi pääneuvotteluryhmä ja pääsopimus, jolla sovitaan muun muassa neuvottelumenettelyistä.

Uusille hyvinvointialueille neuvotellaan 1.1.2023 lukien uusi sopimus, HYVTES, jolla sovitaan hyvinvointialueiden yleisistä määräyksistä.